22. APRIL 2015: Politiet gjorde samme dag sine undersøkelser ved åstedet for drapet øst i Mandal. Foto: Espen Sand NTB scanpix

Ber om 18 års forvaring for Mandal-drapet

Aktor ber om 18 års forvaring for 20-åringen som er tiltalt for å ha drept kameraten sin Joakim Ophaug Røksland i Mandal i april i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det melder NRK torsdag ettermiddag.

– Det er en nærliggende fare for at tiltalte vil begå nye straffbare handlinger. Det foreligger en gjentakelsesfare, sa aktor Beate Rullestad-Jansen i sin prosedyre i Kristiansand tingrett torsdag, før hun ba om at den tiltalte dømmes til forvaring i 18 år med en minstetid på 12 år.

Det var 22. april i fjor at elevene ved Mandal videregående skole fikk den den dramatiske beskjeden om at Joakim Ophaug Røksland var drept som følge av stikkskader, hjemme hos en skolekamerat. 18 år gamle Røksland ble teipet fast og stukket en rekke ganger i hodet, halsen og overkroppen med bajonett og machete. Han døde til slutt av forblødning.

Les mer: – De var som brødre

Kort tid etter drapet ble skolekameraten pågrepet og drapssiktet. I avhør samme kveld erkjente den nå 20 år gamle gutten å stå bak ugjerningen.

I rettssaken var hovedspørsmålet om tiltalte var tilregnelig på gjerningstidspunktet. Den tiltalte mannen har forklart at han hadde vært syk og under kontroll av en stemme i hodet i perioden rundt da drapet fant sted, mens Rullestad-Jansen i sin prosedyre sa at de mener tiltalte var tilregnelig.

– Han synes å ha lite potensial for endring ved behandling, og det er ikke tilstrekkelig for å forhindre gjentakelse, sa aktor Rullestad-Jansen i retten torsdag.

Politiet: Gjerningsmannen planla massedrap på skolen

To av de tre sakkyndige som har undersøkt 20-åringen, har konkludert med at han har en «uspesifisert ikke-organisk psykose».

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder