HEDRET: VGs sjefredaktør Torry Pedersen overrakte prisen for Årets navn 2014 til Mads Gilbert under en tilstelning i VG like før jul.

HEDRET: VGs sjefredaktør Torry Pedersen overrakte prisen for Årets navn 2014 til Mads Gilbert under en tilstelning i VG like før jul. Foto:Tore Kristiansen,VG

Ble «Årets navn 2014» i VG: Mads Gilbert bytter mottager av prispengene

Gir 50.000 til gjenoppbygging av hus

Organisasjon: Palestinsk fembarnsfar tvunget til å rive familiens hus selv

Organisasjonen «Students for Justice in Palestine» ga Mads Gilbert beskjed om at pengegaven på 50.000 kroner heller burde tilfalle en annen organisasjon.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Legen fra Tromsø, som har reddet menneskeliv i Gaza i flere tiår, ble før jul stemt frem av VGs lesere til «Årets navn 2014». Sammen med heder og ære mottok han pengesummen som han var forpliktet til å gi videre til et veldedig formål.

Valget falt på den USA-baserte solidaritetsorganisasjonen «Students for Justice in Palestine». Men da Gilbert kontaktet organisasjonens ledelse ble det endring i planene.

– De var veldig takknemlige, men de sa at de hadde såpass bra økonomi at jeg heller kunne finne et annet formål som jobbet med samme tema, sier han til VG.

– Prøver å fordrive palestinerne

Dermed er det den israelske menneskerettighets- og fredsorganisasjonen The Israeli Committee Against House Demolition (ICAHD), som får glede av prispengene. Ifølge Gilbert gjør ICAHD et helt avgjørende ikkevoldelig solidaritetsarbeid i Israel med å bygge allianser mellom palestinere og israelere. Organisasjonens leder Jeff Halper, som selv er jøde, kjenner han personlig.

Les også:Derfor er Gilbert svartelistet av Israel

– De går inn i situasjonen på en veldig konkret måte, når de prøver å hindre de systematiske ødeleggelsene av palestinske hjem på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. De organiserer også internasjonale leire i okkuperte Palestina for å bygge opp igjen palestinske hjem som er revet av den israelske hæren.

Han legger stor vekt på at det er en israelsk organisasjon med internasjonale avdelinger. Ifølge Gilbert finnes det mange israelere som ikke støtter okkupasjonen, og som er imot «de brutale angrepene på palestinerne».

– Israelske husødeleggelser er klart i strid med folkeretten og har en veldig brutal side, der man forsøker å fordrive den palestinske befolkningen fra hus og hjem.

– Betyr enormt mye

Silje Ryvold startet for noen år siden en norsk gren av ICAHD, støtteorganisasjonen ICAHD Norge, etter å ha gjort feltarbeid i Israel i forbindelse med en masteroppgave. Hun gleder seg stort over Gilberts bidrag.

Les også:Israel trappet opp omstridt «rivestraff»

– Økonomisk betyr det enormt mye. Pengene går direkte til å gjenreise et hus som skulle bygges opp under ICAHDs årlige internasjonale sommerleir i fjor sommer, men som måtte avlyses på grunn av den spente situasjonen.

Dermed har familien som var lovet gjenoppbygging av huset sitt måttet vente. Ifølge Ryvold har de måttet bo sammen med andre slektninger i et lite hus, 22 personer til sammen. ICAHD har i mellomtiden opprettet en innsamlingsaksjon på nett for å finansiere gjenreisningen av huset. Pengene fra Gilbert hjelper godt på veien mot den totale kostnaden, men de er ikke helt i mål.

– Faren i familien ble tvunget til å rive huset sitt selv. Hvis det blir utstedt en rivningsordre på et hus får huseierne valget mellom å betale for rivingen eller rive selv. Det er en utrolig ondskapsfull politikk.

48.000 hus skal være revet

Ryvold forteller at ICAHD siden oppstarten i 1997 har bygget opp 187 hus.

– Det er bare en dråpe i havet sammenlignet med de 48.000 husene som er revet siden 1967, men vi driver en ikkevoldelig symbolsk motstand mot okkupasjonsmakten. De river ned og vi bygger opp.

I tillegg til å glede seg over det økonomiske bidraget fra Gilbert, håper Ryvold at organisasjonen nå blir litt mer kjent for nordmenn.

– Det finnes også israelere som jobber mot okkupasjonen. De har et felles mål med den palestinske bevegelsen. Det er ikke så svart hvitt som folk skal ha det til. Det handler om menneskerettigheter og menneskeverd. Det er det vi kjemper for.

Optimist

I midten av november skrev VG at Gilbert hadde fått innreiseforbud til Gaza. Den israelske etterretningstjenesten mener den har avslørt tett kontakt mellom sentrale Hamas-topper og den norske legen, noe Gilbert ikke har lagt skjul på at han har hatt overfor VG.

– Jeg har ikke hørt noe nytt fra UD, men jeg har jo tillit til at våre utenriksmyndigheter arbeider med saken på diplomatisk nivå. Jeg skal selvsagt tilbake til Gaza og fortsette det medisinske arbeidet der.

UD engasjerte seg i saken i høst, da utestengelsen ble tatt opp med Israel-ambassadøren.

– Har du tro på en løsning på konflikten?

– Jeg er optimist. Jeg har vært mye i USA og snakket om Gaza de siste årene, og opplever et åpenbart klimaskifte. Vinden snur, føler jeg. Stadig flere unge amerikanske jøder og palestinske amerikanere går sammen om å drive opplysningsarbeid og for å organisere «BDS», den internasjonale boikotten av israelske varer og tjenester som nå har fått så stor kraft. Boikottbevegelsen er nå en reell trussel mot den israelske regjeringen og den økonomiske siden av okkupasjonspolitikken deres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder