STØTTER TAJIK: Abid Raja (Venstre), Shoaib Sultan (Miljøpartiet de grønne) og Dagrun Eriksen (Kristelig folkeparti) har alle markert sin støtte til Hadia Tajik.

STØTTER TAJIK: Abid Raja (Venstre), Shoaib Sultan (Miljøpartiet de grønne) og Dagrun Eriksen (Kristelig folkeparti) har alle markert sin støtte til Hadia Tajik. Foto:Vidar Ruud/ Fredrik Varfjell/ Ned Alley,VG/NTB scanpix

Hadia Tajik får støtte av politiker-kolleger

I et blogginnlegg ble Tajik bedt om å svare på spørsmål om ekteskapet sitt med Stefan Heggelund. «Full støtte til Hadia Tajik,» skriver Dagrun Eriksen (Krf) på Twitter.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi er politikere, ikke prester og imamer. Blir stadig utfordret til å uttale oss om teologi. Full støtte til @HadiaTajik i @aft_meninger, skriver Krfs Dagrun Eriksen på Twitter tirsdag 19. mai.

Bakgrunnen for denne Twitter-meldingen er blogginnlegget «Åpent brev til Hadia Tajik», som ble publisert på Human Rights Services nettsider den 13. mai. Innlegget var skrevet av en tidligere tvangsgiftet kvinne som kaller seg Jeanette. Hun krever svar fra Hadia Tajik på en rekke spørsmål, blant annet:

«Er du fremdeles muslim ifølge Islamsk lov eller er du en vantro? Har mannen din konvertert? Kan vi da kalle det snikislamisering av Norge?»

Kommentar fra VGs Anders Giæver: Jeg bare spør, jeg

«Min mann er ikke muslim»

Siden innlegget ble publisert har debatten rast både i mediene og på Twitter. Mandag denne uken entret også Tajik selv debatten med en kronikk i Aftenposten. Der skriver hun blant annet:

«Jeg er muslim. Min mann er ikke muslim. Det er også alt vi kommer til å si om vår tro og vårt ekteskap. Begge deler er allerede offentlig kjent.»

Forfatter av blogginnlegget kaller det ikke troverdig at Tajik forsvarer arrangerte ekteskap, som er «roten til alt ondt», men selv velger annerledes.

«Det er ikke riktig. Jeg forsvarer retten til å velge selv. (...) I et ekte og fritt samfunn er det lov å være konservativ, ta tradisjonelle valg og søke råd og medvirkning fra sine foreldre. Det som ikke er lov er tvang, trusler, press og undertrykking,» svarer Tajik i kronikken.

Les også: Ap-Hadias hemmelige maktbryllup

Eriksen: – Må få lov å være politiker

Blant politikerne som har støttet Tajik etter blogginnlegget er Krfs Dagrun Eriksen. Hun sier til VG at både hun og andre i KrF til stadighet blir utfordret til å svare på de store, teologiske spørsmålene.

– Vi har prøvd å være prinsipielle og henvise til de som har kompetanse på det. Jeg syns for min del at det er prester og imamer som har ansvaret for å veilede i teologi, ikke politikere, sier hun.

– Synes du spørsmålene som blir rettet til Tajik er unødvendige?

– I alle fall er det unødvendig med dette behovet for å ta henne, for å be henne ordne opp i en diskusjon som bør gå til de lærde. Hadia er politiker, og må få lov til å være politiker.

Raja: Mørketall på press ved ekteskap

Også venstres Abid Q. Raja har vist sin støtte til Tajik etter debatten:

– Veldig bra fra @HadiaTajik – full støtte fra oss alle i @Venstre – Dog; arrangerte ekteskap er ikke uproblematisk!

På spørsmål fra VG om han kan utdype dette, svarer han følgende i en tekstmelding:

– Slik jeg kjenner Hadia vet jeg hun er imot all type tvang – også den usynlige og psykiske tvangen som kan ligge i enkelte arrangerte ekteskap. Jeg er trygg på at Hadia kjenner det press det også er i arrangerte ekteskap som kan fremstå som fullt ut frivillige. Jeg har ingen grunn til å påkalle at hun skal klargjøre.

Han peker likevel på at det er få som sier i fra om psykisk press ved inngåelse av ekteskap. Derfor er det store mørketall her, mener Raja.

– Psykisk press i arrangerte ekteskap forekommer i de fleste kollektivistiske kulturer. Dessverre. Det er press, krav og forventning at man gifter seg, og det er press på hvem det skal velges blant. Svært mange ungdommer godtar ekteskap av hensyn til familien. Andre tror de ikke har noe annet valg enn å følge familien. Heldigvis er mye i positiv endring, men svært mye gjenstår.

SVARER: Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, har svart på blogginnlegg om hennes ekteskap med Stefan Heggelund (H). Foto:Frode Hansen,VG

– Preg av ren hetskampanje

Ordførerkandidat for Miljøpartiet de Grønne i Oslo, Shoaib Sultan, er også av dem som har tvitret til støtte for Tajik de siste dagene.

– Jeg skjønner utgangspunktet til jenta som spør, det er ikke henne jeg er kritisk til. Men dette innlegget er blitt delt flere tusen ganger i sosiale medier. Kommentarene rundt dette har båret preg av å være en ren hetskampanje mot Tajik. Det syns jeg er ekstremt uheldig og egentlig ganske usmakelig.

Sultan peker også på at det er kontrastfylt at det er Tajik som blir bedt om å svare på spørsmål om hva ektemannen hennes tror på. Dette poengterte også Stefan Heggelund på Twitter for noen dager siden.

– Jeg syns Hadia med sitt svar godt klarer å sette opp et skille mellom det som er av offentlig interesse, og det som er og bør være en del av hennes privatliv. Samtidig er hun tydelig på at det er legitimt å velge annerledes enn hun gjorde. Hun sier det er opp til den enkelte, og det viktigste er at det er et fritt valg. Det er jeg enig i, sier Sultan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder