UiO-professor: – Endelig!

FIKK MEDISINEN I SVERIGE: Norske Jeanine Esberg (29) var gravid da hun fikk kreft, og da hun bor i Sverige fikk hun behandling med medisinen Perjeta. Nå ser det ut til at nordmenn også får tilgang på den dyre medisinen. Foto: Privat Foto: ,

Ja til supermedisin mot kreft

I mai i fjor sa norske helsemyndigheter blankt nei til brystkreftmedisinen Perjeta – den var altfor dyr. Nå har Beslutningsforum sagt ja til en avtale med legemiddelfirmaet Roche.

 • Erik Haugen Aspaas
 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fem år gammel

Beslutningsforum for nye metoder hadde et hasteinnkalt møte mandag ettermiddag, hvor de skulle si ja eller nei til en ny avtale mellom helseregionene og legemiddelgiganten Roche. Og svaret ble altså ja:

– Jeg er svært glad for at vi nå kan tilby norske kvinner dette kreftlegemiddelet. Vi har ønsket å få til en avtale for å kunne ta i bruk legemiddelet, og det har vi heldigvis nå klart. Jeg beklager overfor kvinnene som har måtte vente, og understreker at dette ikke har vært en ønsket situasjon, sier leder for Beslutningsforum for nye metoder, Lars Vorland.

Lars Vorland, leder for Beslutningsforum (t.h.). Her fra et besøk på UNN i Tromsø sammen med daværende helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen i 2009. Foto: Terje Mortensen, VG Foto: ,

Hvordan kom dere frem til et «ja»?

– Først og fremst er det store endringer i avtalen fra det vi sa nei til i oktober. Vi har fått en pris som er akseptabel på et medikament med god effekt, sier Vorland til VG.

Vil dette få konsekvenser for andre behandlingsformer?

– Vi har én pott og når vi sier ja til noe, må vi si nei til noe annet. Slik fungerer det, dessverre.

Vorland kan ikke gå noe nærmere inn på hvilke felter som blir skadelidende av denne avtalen, ei heller hvor mye de nå betaler Roche.

Da norske helsetopper vurderte om Perjeta skulle tas i bruk i Norge, viste beregninger at et vunnet, godt leveår ville koste 1,9 millioner. Det er langt over hva Beslutningsforum har godtatt for andre typer kreftmedikamenter.

Etter det VG kjenner til skal prisen i fjor høst ha blitt justert noen hundre tusen ned – til om lag 1,5 millioner kroner. Men dette tallet bekrefter Vorland mandag at er for høyt.

– Noe mer kan jeg ikke si om prisen, av respekt for avtalen med Roche.

Brystkreftmedisinen Perjeta, som VG har omtalt i en rekke artikler de siste ukene, blir dermed tilgjengelig for pasienter på norske sykehus, så snart avtalen er underskrevet.

– Hver helseregion er avtalepart, og vi skal umiddelbart oversende signerte avtaler. Vi informerer vårt helsepersonell så snart avtalene kan benyttes, sier Vorland.

Legemiddelet pertuzumab (Perjeta) har tidligere vært behandlet i Beslutningsforum for nye metoder. Den gang ble det bestemt at det måtte gjennomføres nye forhandlinger med leverandøren fordi maksprisen for medikamentet var for høy og kostnadseffektiviteten for lav. I tillegg var rabattstrukturen i daværende tilbud for kompleks.

Les også:Norske Jeanine (29) får kreftbehandlingen Norge ikke har råd til.

Administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem, sier følgende til VG mandag ettermiddag:

– Som bransjeorganisasjon er vi i LMI svært glade for at man nå har kommet til enighet. Dette er gode nyheter for norske brystkreftpasienter. Vi i LMI håper at det nye metodesystemet med tiden blir bedre og mer forutsigbart, slik at vi unngår situasjoner der norske pasienter må vente lenge på nye livsforlengende legemidler på grunn av forhandlinger, sier Bekkemellem.

UiO-professor: – Endelig

Professor Erik Wist ved Ullevål Sykehus. Foto; Knut Erik Knudsen / VG Foto:Knut Erik Knudsen,VG

Overlege og spesialist på brystkreft Erik Wist ved Oslo universitetssykehus har tidligere gått hardt ut mot at legemiddelet ikke har vært benyttet i Norge. Og han er, naturlig nok, godt fornøyd når VG gir ham beskjeden.

– Det første jeg tenker er «endelig» og «takk og pris». Fagmiljøet har kjempet om dette i snart to år nå. Jeg er veldig glad på vegne av de kvinner som nå kan bruke det, sier Wist.

Videre håper han at dette er begynnelsen på bedre og raskere prosesser for andre legemidler.

– Det at vi ikke har hatt denne medisinen tidligere, har gjort at mange kvinneår er gått til spille.

– Helt fantastisk!

Norske Jeanine Esberg (29) bor i Stockholm og fikk kreftdiagnosen da hun var gravid i uke 26 i svangerskapet med datteren Lykke. Hun behandles ved Karolinska Universitetssjukhuset, der det var en selvfølge å gi henne Perjeta. Også hun ønsker beslutningen hjertelig velkommen.

Jeanine Esberg er norsk, men bor i Stockholm. Hun fikk brystkreft i 26 svangerskapsuke og behandles med Perjeta. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Endelig! Det er helt fantastisk, sier Jeanine Esberg når VG gjør henne oppmerksom på at avtalen er bekreftet.

Kreftforeningen: – Dette betyr utrolig mye

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, har følgende å si om beslutningen:

FORNØYD: Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Foto:Katrine Lunke,NTB scanpix

– En riktig og en svært gledelig beslutning. Dette betyr utrolig mye for disse pasientene og deres pårørende. Jeg forutsetter at man nå trykker på startknappen umiddelbart slik at de som allerede har ventet for lenge på denne medisinen kommer raskt i gang med behandlingen. De har ingen tid å miste, sier generalsekretæren til VG.

– Jeg håper denne saken bidrar til en gjennomgang av hele systemet, som åpenbart ikke fungerer godt nok. Det er garantert ikke siste gang disse problemstillingene kommer opp. Det er i tillegg godt dokumentert at Perjeta i snitt gir over 15 måneder forlenget levetid og at over halvparten av dem som får medisinen lever i fem år. Denne beslutningen kan gi mye ekstra kvalitetstid for mange familier.

Jubel med bismak

Brystkreftforeningen sier til VG at de alltid har vært klar på at legemiddelet var nødt til å bli godkjent. Men de kritiserer hvor lang tid det har tatt.

– På vegne av alle brystkreftpasienter og pårørende er vi lettet og glade for at behandlingen nå kan starte. Dessverre er verdifull tid allerede gått tapt, og en er nødt til å lære av dette, slik at innføring av nye legemidler ikke tar så lang tid, sier daglig leder i Brystkreftforeningen, Marit Røyneberg.

Dette sa helsetoppene tidligere:

Legemiddelet var så høyt priset i Norge i mai i fjor at norske helsemyndigheter sa blankt nei til at sykehusene kunne ta det i bruk.

Da norske helsetopper vurderte om Perjeta skulle tas i bruk i Norge, viste beregninger at et vunnet, godt leveår ville koste 1,9 millioner. Det er langt over hva Beslutningsforum har godtatt for andre typer kreftmedikamenter.

Etter det VG kjenner til skal prisen i fjor høst ha blitt justert noen hundre tusen ned til om lag 1,5 millioner kroner.

– Jeg forstår brystkreftgruppens frustrasjon, men vi er nødt til å se på andre grupper samtidig. Vi er opptatt av pris og er i forhandlinger. Disse forhandlingene har tatt uvanlig lang tid, sier Helse Nord-direktør Lars H. Vorland.

Han leder Beslutningsforum for innføring av nye behandlingsmetoder. Det er forhandlingsutvalget som er satt ned av dette forumet som ikke har blitt enig med legemiddelgiganten Roche.

KOMMENTAR:Oppskriften på et delt helsevesen

Disse har allerede kreftmedisinen

Brystkreftrammede kvinner i Island, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Irland, Belgia, Nederland, Østerrike, Tyskland, Frankrike, Spania, Tsjekkia, Hellas, Bulgaria og Romania tilbys medikamentet, ifølge en oversikt fra produsenten Roche.

Det er ikke oppgitt hvor mange pasienter som behandles med legemiddelet. Amerikanske NBC News skriver at de gode resultatene har fått leger i USA til å ta legemiddelet i bruk tidlig i kreftbehandlingen.

Perjeta gis til kvinner med undergruppe HER 2-positiv brystkreft som gir fjernspredning. I Norge blir rundt hundre kvinner rammet av denne kreftformen hvert år. Medikamentet gis som førstelinjebehandling, det vil si at kvinnen får medikamentet så fort diagnosen er stilt.

Les også

 1. Kreftmedisin brukes over hele Europa - er for dyr for Norge

  Fire helsedirektører har snart brukt ett år på å forhandle med legemiddelgiganten Roche om pris på en brystkreftmedisin…
 2. Norske Jeanine (29) får kreftbehandlingen Norge ikke har råd til

  Norske Jeanine (29) bodde heldigvis i Sverige da hun ble rammet av brystkreft midt i svangerskapet.
 3. Statens legemiddelforhandler trakk seg: Reagerte på hemmelighold om kreftmedisin - nektet å forhandle med legemiddelgigant

  Statens egen legemiddelforhandler nektet å delta i forhandlingene om den nye brystkreftmedisinen Perjeta.
 4. Kreftmedisin koster for mye for Helse-Norge: Norske kvinner må kjøpe dyr kreftbehandling på privatsykehus

  Kreftsyke norske kvinner må stole på forsikringen – eller…
 5. Bente får medisinen norske brystkreftrammede nektes

  Bente Bergs lege var ikke i tvil da brystkreften kom tilbake: I to år har Egersund-kvinnen (43) fått…
 6. Kreftmedisinen Perjeta ennå ikke innført i Norge: Høie: Nekter å la legemiddelindustrien diktere pris på kreftmedisin

  Helseminister Bent Høie (H) nekter å la legemiddelindustrien diktere hvilke medisiner som skal innføres og til hvilken…

Mer om

 1. Helse
 2. Kreft
 3. Kreftforeningen

Flere artikler

 1. Kreftmedisin koster for mye for Helse-Norge: Norske kvinner må kjøpe dyr kreftbehandling på privatsykehus

 2. Pluss content

  Livsforlengende brystkreft-medisin for dyr for Norge

 3. Kreftmedisinen Perjeta ennå ikke innført i Norge: Høie: Nekter å la legemiddelindustrien diktere pris på kreftmedisin

 4. Norske Jeanine (29) får kreftbehandlingen Norge ikke har råd til

 5. Kreftmedisin brukes over hele Europa - er for dyr for Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder