VEDVARENDE TRUSSELBILDE: Kaare Songstad, avdelingsdirektør beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet, sier til VG at trusselbilde mot Norge vedvarer, men innrømmer at beredskapen blir lavere med den nye bevæpningsordningen. Foto: Audun Braastad , NTB scanpix

Derfor endrer politiet bevæpningen

De mange vådeskuddene har ført til at politibetjenter ikke lenger skal bære ladde våpen. Men trusselbildet mot Norge er uendret. – Vi er åpne på at beredskapen nå er på et lavere nivå, sier Politidirektoratet.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

Regjeringen besluttet onsdag at norsk politi skal være midlertidig bevæpnet frem til 10. desember, men at våpen og ammunisjon skal bæres adskilt.

Ordningen med midlertidig bevæpning har måttet tåle mye kritikk, blant annet på grunn av vådeskuddene som har gått av.

– Vi har tatt på alvor de hendelser som nå er blitt kjent i form av vådeskudd, andre uhell og noen meget uheldig episoder hvor politibetjenter har blitt forsøkt fratatt våpenet. Vi har nå tatt en helhetsvurdering på dette, og velger derfor en ordning der magasin og pistol bæres adskilt, sier avdelingsdirektør beredskap og krisehåndtering Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD).

Han påpeker at trusselbildet mot Norge er uendret, og at det er tungtveiende i vurderingen i fortsatt midlertidig bevæpning av politiet.

– Men da den midlertidig bevæpningen ble innført tilsa trusselbildet mot Norge at politiet skulle ha ladd våpen i hylsteret. Trusselbildet er ikke endret, men likevel går man bort fra ladde våpen?

– Vi er åpne på at beredskapen nå er på et lavere nivå enn før, men vi er nødt til å vurdere helheten denne tjenesten foregår i. Vi reduserer nå faren for vådeskudd og andre uheldige hendelser, sier Songstad.

Leste du denne? Politimann trakk av foran speilet

Anundsen om politiforeningsleder: – Provoserende

Men leder i Oslo politiforening, Kristin Aga, er ikke enig. Hun sa til VG onsdag at hun frykter at vådeskudd nå vil forekomme i det offentlige rom, fordi politifolk ikke er trent til flytte lading og tømming av våpen ute i det offentlige.

– Uttalelsen hennes er litt underlig, for det er ikke riktig at politiet ikke er trent til å håndtere dette i det offentlige rom. Husk på at denne ordningen ligner på ordinær fremskutt lagring, som politiet er godt trent på fra tidligere.

Les også: Vådeskudd gikk av i politigarderobe

I samme artikkel sa Aga at hun mener justisminister Anders Anundsen (Frp) vil være moralsk ansvarlig hvis det skulle skje alvorlige hendelser som en konsekvens av den nye praksisen.

Da VG kontaktet Anundsen hadde han følgende å si:

– Jeg synes er en ekstremt merkelig og ganske provoserende uttalelse. Jeg har stilt som krav at nødvendig opplæring er gitt, og jeg synes det er viktig at Aga forholder seg til sitt eget direktorats faglige rådgiving, sier justisministeren før han fortsetter:

– Det er en udesvanlig merkelig uttalelse å komme med. Jeg forstår at noen kan være uenig med direktoratets faglige råd, men man må ikke late som at departementet har bedre kompetanse på dette feltet enn POD.

Stakk fingeren ned i hylsteret: Vådeskudd ble avfyrt

Anundsen: Avviser politisk press

Anundsen kom etter et enormt press med sin egen innhenting av antallet vådeskudd. I starten av oktober kunne VG fortelle at antallet hadde økt ytterligere, etter fire nye vådeskudd.

For en drøy uke siden kunne VG melde at justisministeren må svare om vådeskuddene i Stortinget. Men han avviser at endringen i bevæpningen er et resultat av politisk press.

– Vi er opptatt av resultatet og færre vådeskudd, og hvordan det materialiserer seg i det rent politifaglige, skal ikke vi legge oss opp i. De operative forholdene er det Politidirektoratet som har kompetanse om. Jeg har bedt POD om å vurdere tiltak for forhindre mulige vådeskudd, men vil ikke legge meg opp i de operative forholdene.

AVVISER PRESS: Justisminister Anders Anundsen sier at endringen av politiets bevæpning ikke er et resultat av politisk press. Foto: Robert S. Eik , VG

Justisministeren poengterer at det er POD som har søkt om at politiet skal bære våpenet på en annen måte, og at departementet har godkjent dette.

– Så det er ikke politisk press om har ført til denne endringen?

– Nei, det er en helt uaktuell problemstilling. Det er ikke kommet noe press fra Justisdepartementet, og vi legger oss ikke opp i det politifaglige.

– Departementets oppgave er å vurdere trusselbildet, og det er ikke identifisert en ytterligere nedgang i risikovurderingen. Det er viktig for oss å sikre oss alle i det trusselbildet vi befinner oss i, sier Anundsen, og legger til at bruk av elektrosjokkvåpen skal vurderes.

Les også: Dette mente folket om bevæpning i mai

Tajik: Midlertidig situasjon har vart i snart ett år

Leder av justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), har følgende å si om utvidelsen av den midlertidige bevæpningen:

SKEPTISK: – Det sentrale her er at justisministeren fortsetter å beskrive bevæpningen som et midlertidig tiltak, samtidig som PST-sjefen kaller trusselsituasjonen for en ny normalsituasjon, sier Hadia Tajik til VG. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Det sentrale her er at justisministeren fortsetter å beskrive bevæpningen som et midlertidig tiltak, samtidig som PST-sjefen kaller trusselsituasjonen for en ny normalsituasjon.

Til VG sier Tajik at tiltakene er et skritt i riktig retning, samtidig som det viser at det finnes flere måter å håndtere situasjonen på.

– Arbeiderpartiet er for at det finnes en muligheter for midlertidig bevæpning når omstendighetene tilsier det, men det er likevel grunn til at å peke på at den midlertidige situasjonenen snart har vart i ett år.

Men Anundsen mener Tajik har misforstått.

– Jeg er redd Tajik blander sammen to ulike forhold. Det er slik at trusselbildet kan bli verre, og det kan bli bedre. Det tas en jevnlig vurdering av dette, men jeg må forholde meg til virkeligheten, og det er at trusselbildet er uendret.

Politiet på Facebook: «Hvem har glemt hasjen sin?»

Mer om

  1. Politikk
  2. Politiet

Flere artikler

  1. 16 vådeskudd så langt i år

  2. Politiet får ikke gå med ladet våpen: – Oppleves som mistillit

  3. VG-måling: Nordmenn flest vil ha fortsatt bevæpnet politi

  4. Anundsen forlenger politibevæpningen

  5. Dagbladet: Politiets bevæpning avsluttes på fredag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder