OPPDAGET AVVIK: 15. oktober oppdaget Drammen kommune det som skal være avvik i saksbehandlingsregler. Foto: Bjørnar Tommelstad ,

Kommuneansatt i Drammen siktet for grov korrupsjon

Politiet: Familiemedlem stanset med bilen full av saksdokumenter

Kommunetopper har jobbet i skjul med saken siden i høst

DRAMMEN (VG) En ansatt i Drammen kommune er siktet for grov korrupsjon. Kvinnen i 50-årene skal ha mottatt flere hundre tusen kroner i bestikkelser fra utbyggere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Øko-teamet i Sør-Øst politidistrikt i Drammen har etterforsket saken siden høsten 2015, og det har kommet fram at kvinnen i flere sammenhenger har mottatt penger fra privatpersoner som ønsket byggetillatelse fra kommunen, skriver NRK.

– Ut fra anmeldelsen og det vi ser i de konkrete prosjektene, er det åpenbart at mange av disse byggetillatelsene aldri ville blitt gitt, politiadvokat Hans Lyder Haare i Sør-Øst politidistrikt til NRK.

Fredag ble kvinnen pågrepet av politiet, senere samme dag ble hun varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud av Drammen tingrett.

– Stanset med saksdokumenter

Kvinnen er siktet for å ha mottatt bestikkelser i rundt 30 byggesaker. Kontoutskrifter skal vise pengeoverføringer fra personer i forbindelse med byggesaksbehandling, ifølge fengslingskjennelsen.

I retten ble det også lagt frem dokumenter som viser at den siktede utenfor arbeidstiden i Drammen kommune, har vært på adresser som er tilknyttet saken.

Politiet begrunnet fengslingsbegjæringen med fare for bevisforspillelse, og mener at de involverte i saken kan ha interesse av å samkjøre forklaringene sine.

I kjennelsen kommer det frem at et medlem i kvinnens familie skal ha blitt stoppet utenfor siktedes hus med bilen full av saksdokumenter.

Kvinnen nektet straffskyld da hun ble fremstilt for varetekt.

Kommunetopper jobbet i skjul

NRK skriver at en av sakene politiet etterforsker er utbetaling av 120.000 kroner fra én utbygger. I en annen sak skal kvinnen ha mottatt 80.000 kroner.

I andre saker er det mistanke om utbetalinger mellom 5000 og 25.000 kroner.

Det var Drammen kommune som anmeldte saken i fjor høst, etter at det 15. oktober ble oppdaget avvik i kommunens saksbehandlingsregler. Kommunetopper har siden den gang jobbet i skjul med den omfattende saken.

– Forfalsket ledersignaturer

I en pressemelding lister kommunen opp noen av funnene i saken mot kvinnen:

• Saker er unntatt ledelsens saksoversikt

• Det foreligger brudd på habilitetsreglene

• Mangler og avvik ved behandling søknader

• Gitt urettmessige tillatelser som strider mot kommunens vedtatte rammer

• Naboklager er undratt saksbehandling

• Rutinebrudd og forfalskning av ledergodkjenning

– Flere hundre saker er gjennomgått. Rutiner er ikke fulgt, regler er omgått og det er foretatt manipuleringer, sier rådmann Osmund Kaldheim på en pressekonferanse mandag.

Kommunen mener å ha gjort funn som viser at kvinnen har forfalsket såkalte elektroniske signaturer av ledergodkjenning.

– Det er foretatt godkjenninger som ikke skulle vært godkjent, sier Kaldheim.

Naboklagene som skal være undratt saksbehandling, vil nå bli sett nærmere på.

– Alle disse vil bli behandlet på nytt, sier Kaldheim.

Jobbet som normalt

Kommunen opplyser at kvinnen i 50-årene nå er suspendert og at arbeidet med å avskjedige henne er i gang. Siden forholdene ble oppdaget i fjor høst og frem til fredagens pågripelse, har kvinnen jobbet som normalt.

– Driften i avdelingen for byggesaker har vært så normal som mulig. Politiet anmodet oss om dette, sier Kaldheim.

Siktede er tidligere straffedømt for NAV-svindel, og hun skulle etter planen inn for å sone i straffen i nær fremtid.

Kommunen setter nå av personell for å gjennomgå saken grundig. Det blir åpnet for å hente inn nye ansatte for å dekke opp behov i byggesaksavdelingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder