PÅ KJØKKENET: – Vi har og den beste maten mener ordfører Gunnar Lysholm, alt lages fra bunnen av kokk Roger Wuttudal og kjøkkensjef Elisabeth Egseth

PÅ KJØKKENET: – Vi har og den beste maten mener ordfører Gunnar Lysholm, alt lages fra bunnen av kokk Roger Wuttudal og kjøkkensjef Elisabeth Egseth Foto:Geir Otto Johansen,

Lager landets billigste eldremåltid

– Store forskjeller i kommunalt matbudsjett

ORKDAL/OSLO (VG) Her smaker ordfører Gunnar Lysholm på det Forbrukerrådet mener er landets billigste sykehjemsmiddag.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ordfører i Orkdal, Gunnar Lysholm, sier han er stolt av å være ordfører i en kommune som kanskje har landets best drevne storkjøkken. Der er det kjøkkensjef Elisabeth Engseth og kokk Roger Wuttudal som styrer.

At hans kommune bruker 42 kroner per dag på råvarer til beboere på kommunens sykehjem, mens Kristiansand kommune oppgir at de bruker fire ganger så mye (167 kroner.) tar ikke Lysholm så tungt.

– Jeg er jo selv engasjert i serveringsbransjen gjennom drift av en gjestegård, og vet at det går ikke an å sette likhetstegn mellom kostnad og kvalitet.

Vi har hatt brukerundersøkelser blant våre eldre og jeg har ikke registrert at det klages over maten. Heller tvert imot, mattilbudet er meget godt her, sier Lysholm, og legger til at tallene like gjerne kan være et uttrykk for sløsing i Kristiansand.

# Få siste nytt om valget i VGs direktestudio

Spurte kommunene

Det er Forbrukerrådet som har gjort en undersøkelse som konkluderer med at det er store forskjeller i det kommunene bruker til mat på eldre.

Les også: Privat firma lufter eldre

Da VG besøker Orkdal Helsetun, legger kjøkkensjef Elisabeth Engseth siste hånd på dagens gryterett.

­– Da vi svarte på Forbrukerrådets undersøkelse ga vi opp kun det vi bruker på råvarer. Vi har ikke regnet på arbeidspenger og andre utgifter med å lage og servere maten. Jeg vet ikke hva Kristiansand har tatt med når det oppgir 167 kroner per beboer per dag, sier Engseth.

Les også: Dette er kommunen der de krangler om alt

DESSERT: I dag serveres det trollkrem på Orkdal Helsetun. Foto:Geir Otto Johansen,

Denne ukens meny er preget av friluftsuken og at det beboerne skal være mye ute, på turer, aktiviteter i sansehagen. Vi har derfor lagt opp til å servere vilt. I dag gryte, onsdag fiskeboller i hvit saus, torsdag orklalaks, fredag lunsjkaker, lørdag grøt med ettermat og søndag blir det elgkjøttkaker, rosenkål og viltsaus.

Vi er heldig og får feilfisket laks fra Orkla, så dette er andre gangen vi serverer årets villaks fra Orkla, forteller Engseth.

Følg VG på Facebook

Forundret

Forbrukerrådets undersøkelse som ble utført i juni i år.

– Vi er svært forundret over at det er så store forskjeller mellom kommunen. Vi har ikke sett på årsakene til forskjellene mellom kommunene. Det er behov for å se nærmere på ressursbruken, og vi forventer at kommunene kan forklare nivået på pengebruk i sin kommune, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

Les også: Nils (101) stiller til valg

Forbrukerrådet oppgir at de har stilt spørsmålet likt til alle: Hvor mye penger er satt av til mat per hode per dag for dem som bor på sykehjem i kommunen.

– Vi har ikke gått inn i dialog med kommunene eller kontrollert om de har forstått spørsmålet på samme måte, opplyser kommunikasjonsrådgiver Tonje Soler Johansen.

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn, avviser i alle fall at de sløser med maten til det eldre.

– Vi har god kontroll og styring på økonomien vår. Men vi har klare prioriteringer. Og da er de eldre på topp. Det har bygd opp samfunnet vårt, og skal ha det godt på sine gamle dager. Det er samlet kommunestyret opptatt av, sier ordfører. Så sent som før påske hadde vi en interpellasjon i bystyret, hvor det ble det ble spurt om maten vår eldre får servert, sier Grundekjøn.

Forbrukerrådet ut en e-post til 200 norske kommuner. 97 av dem svarte.

VGTV: Se Inside Man – Eldreomsorg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder