PROVOSERT. Andrea Emelie Marhaug er blant jentene som har blitt hengt ut på nett. Hun er svært provosert over unge menn som legger ut biler av jenter på nett, uten deres samtykke. Foto: Sara Johannessen

Legger ut nakenbilder av norske jenter: - Krenkende og respektløst, sier Andrea Emelie

(VG Nett) Den norske studenten i 20-årene hevder han har lagt ut flere tusen bilder av nakne jenter. De må skylde på seg selv, mener han.

 • Julia Renate Ingebrigtsen
 • Håkon F. Høydal

Artikkelen er over syv år gammel

Han kaller seg bare «Breaking». På nettstedet VG Helg skrev om forrige helg er han populær blant de andre gutta. Han er blant dem som legger ut bilder av nakne jenter - bilder som han har fått av jenter som stoler på at han holder dem for seg selv.

På nettstedet gjør bildene han legger ut stor suksess. Flere av de andre brukerne berømmer ham for innsatsen og ber om flere bilder.

Mannen hevder overfor VG at han har lagt ut noen tusen nakenbilder av jenter på nett. VG har ingen mulighet til å få bekreftet mannens påstander.

BAKGRUNN: Drastisk økning i nett-trakassering

Provosert

Andrea Emelie Marhaug (20) fra Tromsø er blant jentene som er hengt ut på nettestedet, og som fortalte sin historie til VG Helg. Hun blir svært provosert over holdningene som kommer frem i denne saken.

- Det er krenkende og respektløst. Det eneste dette sier noe om er disse guttenes holdninger til jenter. Hva om det hadde vært deres kjæreste eller søster, sier Marhaug.

Vil ikke stå frem

Intervjuet med mannen er gjort via epost. Han sier han ikke ville ha brydd seg dersom bilder av ham selv hadde blitt lagt ut på nettet. Likevel vil han verken møtes eller snakkes på telefon, av frykt for at identiteten hans skal bli kjent. Alt han vil si om seg selv er at han er en 20 år gammel student, bosatt i Oslo.

OMTALT: VG Nett skrev for to uker siden om hvordan norske jenter henges ut på nett. Faksimile: VG


- Mye av enkeltbildene jeg har lagt ut er originalbilder jeg selv har fått tilsendt i god tro om at bildene holdes privat og ikke deles med andre. Men jeg legger også ut pakker med bilder som jeg har funnet andre steder, forteller han.

- Hva tror du jentene synes om at du legger ut bilder som de har gitt deg privat?

- Jeg tviler på at de liker det. Men mange av jentene sender samme bildene rundt til mange, så de må nesten forvente at det deles.

- Må skylde seg selv

Forrige lørdag skrev VG Helg om et av de stadig flere nettstedene hvor brukerne legger ut nakenbilder av jenter, og samarbeider for å få stadfestet identitet og bosted til jentene.

Nettstedet er opprinnelig amerikansk, men har de siste årene vært drevet av en østeuropeer. Den norske delen er den langt største, og slettetjenesten Slettmeg.no kunne fortelle at de på to januaruker hadde en økning på 50 prosent i bekymringsmeldinger om akkurat dette nettstedet.

Mannen synes det er positivt at VG skriver om temaet.

- Jeg synes det er galt hvis ei seksten år gammel jente som sender nakenbilde til kjæresten sin, får det lagt ut på nettet. Men en atten år gammel jente som legger ut bilder via Snapchat, Instagram og Formspring, og gladelig sender bilder til alle og enhver - hun må nesten skylde på seg selv. Er bildet selv tatt og selv delt, så har jentene selv ansvaret, mener han.

LES OGSÅ: Mener politiet overlater ansvaret til jentene selv

Kripos: Straffbart

Det er feil, ifølge politi og jurister.

- Det er ikke lov å legge ut bilder av andre uten samtykke, punktum, sier Eva Jarbekk, advokat i Kluge og leder av Personvernnemda.

Også Kripos mener at publisering av bilder på nettet kan straffeforfølges - selv om de så langt ikke har gjort det.

- Trusler og trakassering er straffbare forhold i seg selv, sier Lena Reif, seksjonsleder ved Kripos.

TAR I MOT HENVENDELSER: Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Slettmeg.no. Foto: GEIR OLSEN


- Jeg gjør det vel egentlig bare for moro skyld. Det høres litt brutalt ut, men jeg har dessverre ikke så mye samvittighet. Og «sharing is caring». Deler jeg bildene mine, så deler andre sine, er tjueåringens forklaring på hvorfor han publiserer nakenbildene.

«Sharing is caring» - å dele er å vise omtanke. Omtanken mannen viser til er ikke til jentene som blir hengt ut, men til de andre mennene på nettstedet. Samholdet mellom brukerne av nettstedet er en viktig grunn til at så mange legger ut bilder, mener Hans Marius Tessem, leder av Slettmeg.

- Guttene oppmuntrer og gir hverandre positive kommentarer når de legger ut bilder. Slik blir de trygge på hverandre, og terskelen for å gjøre noe ulovlig blir lavere, sier han.

Aktiv kjerne

Tjueåringen er en av de mest aktive bildedelerne. Han antar at kjernen består av snaut førti personer.

- Jeg har ingen planer om å bli kjent med noen av de andre, nei.

- Hvordan hadde du reagert dersom noen hadde publisert nakenbilder av deg?

- Jeg hadde faktisk gitt litt beng. Det er mange andre menn som har fått bilder av seg på nett, også kjendiser.

- Skjønner ikke alvoret

Andrea Emelie Marhaug tror ikke guttene skjønner alvoret og konsekvensene av det de gjør.

- Hva er morsomt med å ødelegge livene til folk? Noen av dem som er hengt ut på nettsiden er mødre. Hva hvis ungene deres finner disse bildene senere? spør hun.

Selv synes hun det er ekkelt og ubehagelig at bildet av henne ligger på siden, selv om det ikke er nakenbilder.

- Også lurer jeg på hvilke mennesker jeg har møtt som som vil meg så vondt, for det må jo være noen jeg vet hvem er, sier Marhaug.

Flere artikler

 1. Mener politiet overlater ansvaret til jentene selv

 2. Pluss content

  Håner og henger ut norske jenter

 3. Drastisk økning av nett-trakassering

 4. Pluss content

  Her møtes hackerne for å spre nakenbilder

 5. Andrea (19) henges ut på pornonettside

Fra andre aviser

 1. Nettdating ble mareritt – to menn i Trondheim utsatt for seksuell utpressing

  Aftenposten
 2. Redd Barna mener nettstedene må ta ansvar

  Aftenposten
 3. Jentens skolestil vekket lærerens mistanke

  Bergens Tidende
 4. Boys will be boys – med mindre vi stopper dem!

  Fædrelandsvennen
 5. Syv tips fra 16-åring: Hvordan forhindre spredning av nakenbilder

  Aftenposten
 6. Kjære naive, godtroende forelder: Du tar grundig feil

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no