DØDE FREDELIG: Ida Nikoline «Tikken» Manus er død, 96 år gammel. Foto: Lise Åserud/ Scanpix

«Tikken» Manus er død

Gunnar «Kjakan» Sønsteby: - Hun smilte alltid

(VG Nett) Motstandskvinnen Ida Nikoline «Tikken» Manus er død, 96 år gammel.

  • Ida Anna Haugen
  • Kari Tone Flågen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Hun døde fredelig tirsdag formiddag etter kort tids sykeleie, opplyser familien ifølge NTB.

- Uvurdelig hjelp

Tikken Manus, hvis fulle navn er Ida Nikoline Lie Lindebrække Manus, ble født i Bergen i 1914. Under krigen arbeidet hun ved den britiske legasjonen i Stockholm.

Hun ble nestkommanderende i avdelingen som regisserte sabotasjeoppdrag mot tyske anlegg i Norge. Hun samarbeidet med norske motstandsfolk, og er karakterisert som en uvurderlig støttespiller for blant andre medlemmene i Kompani Linge.

KJENTE TIKKEN: Gunnar «Kjakan» Sønsteby roser Tikken Manus for hennes innsats under krigen. Foto: Axel Öberg

- Hun var en flott dame. Hun smilte alltid. Jeg tror aldri jeg har sett henne uten at hun smilte. Og hun var en uvurdelig hjelp for oss under krigen, for hun visste akkurat hva vi trengte og kjente til forholdene hjemme i Norge, sier krigshelt Gunnar «Kjakan» Sønsteby til VG Nett.

Send din siste hilsen til Tikken Manus i vår kondolanseprotokoll

Han ble godt kjent med Tikken Manus under krigen.

- Vi møttes hver gang jeg var i Stockholm. Hun hadde alltid en spøk på lur, sier Sønsteby.

Ble til film

Etter krigen giftet hun seg med motstandsmannnen Max Manus

Krigsinnsatsen til Manus og ektemannen Max Manus er i nyere tid blitt foreviget i filmen «Max Manus» som gikk på norske kinoer i fjor, hvor skuespiller Agnes Kittelsen spilte rollen som den unge Tikken Manus.

- Uten henne og hennes historie, hadde det ikke blitt noe av filmen om Max Manus, og det hadde vel ikke blitt noe Max Manus heller. Hun var kvinnen i hans liv, og den som reddet ham etter krigen. Det var henne Thomas Nordseth Tiller gikk til når han ønsket å skrive manuset til filmen, og vi fikk mange fine stunder med Tikken, sier «Max Manus»-regissør Joachim Rønning til VG Nett.

Under innspillingen av filmen fikk filmskaperne gode råd fra Tikken, og de var derfor svært nervøse da de skulle vise det ferdige resultatet til Max Manus' enke.

- Det var da vi var mest nervøse, også var det en enorm lettelse når hun likte filmen og sa den tok henne tilbake i tid. Tikken var et sprudlende menneske som fortalte fantastiske historier, sier Rønning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«MAX MANUS»-REGISSØRER: Joachim Rønning og Espen Sandberg jobbet tett med Tikken Manus under innspillingen av «Max Manus» Foto: Scanpix

Skrøt av filmen

I forbindelse med premieren på «Max Manus» gjorde VG et intervju med Tikken der hun fortalte at hun var svært fornøyd med hvordan filmen var blitt.

- Jeg er overbegeistret for filmen. Filmen er så viktig, og på en måte stillferdig. Jeg fikk hele atmosfæren tilbake. Agnes har gjort en god jobb med å spille meg som ung. Det var jo slik det var, slik som Agnes og Aksel spiller, sa Tikken i intervjuet.

Tikken Manus har også gitt ut selvbiografien «Tikken Manus - sabotørenes hemmelige medspiller», som ble ført i pennen av NRK-journalisten Kaja Frøysa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder