FORESLÅR FERIEENDRING: Ordfører Per Sigurd Sørensen (H) mener skolebarns ferieavvikling bør skje samtidig som foreldrene har ferie. Foto: Scanpix
FORESLÅR FERIEENDRING: Ordfører Per Sigurd Sørensen (H) mener skolebarns ferieavvikling bør skje samtidig som foreldrene har ferie. Foto: Scanpix

Vil skrelle bort potetferien

INNENRIKS

Det er lenge siden det var behov for barnehender i potetinnhøstingen. Nå blir skolenes høstferie angrepet som utgått på dato.

Publisert: Oppdatert: 05.10.10 08:04

- Høstferien i dagens form har utspilt sin rolle, sier ordfører Per Sigurd Sørensen i Kristiansand.

- En ukes ferie, bare seks uker etter at skolebarna har hatt to måneder sommerferie, gir ingen mening, mener Høyre-ordføreren.

Høstferien ble innført for at skolebarn skulle hjelpe til med innhøstingen.

Vil avvikle

Leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Loveleen Rihel Brenna, spør om behovet er der, nå som feriens opprinnelige formål ikke lenger er aktuell for de fleste.

- Vi bør kanskje se på om ordningene vi har i dag er i samsvar med samfunnet vi lever i, eller om endringene er så store at vi bør se på skoleferiene, sier hun.

Les også:Turistforeningen har mange ledige hytter i høstferien

Ordfører Sørensen forteller at Kristiansand kommune bruker store ressurser på å være barnepasser for jobbende foreldre i høstferien.

- Ferien skaper problemer i foreldrenes hverdag. Kommunene må sette i gang et stort apparat for å gi barna noe å gjøre. Vi har både åpen SFO, og arrangerer dataparty.

Han foreslår nå å avvikle hele høstferien.

- Skal barn ha ferie, er det et poeng at de har fri samtidig som sine foreldre.

Ønsket av skolen

Sørensen mener skolebarnas familier heller bør få fem fridager de kan disponere fritt i løpet av høstsemesteret.

- Da kan barna ta fri fra skolen når det passer familien. Jeg vil ikke frata hverken barn eller ansatte et gode, men gi godet på en mer fleksibel måte.

- Blir det ikke feil at barnas skoletid styres av foreldrenes hverdag?

- Erfaringen er at foreldre allikevel tar barna ut av skolen når de har behov. Undervisningen vil gå sin gang om en elev eller to er borte, sier Sørensen.

Han har forsøkt å innføre ordningen i sin kommune, uten å lykkes.

- Jeg har tatt det opp politisk, men skolehverdagen er ikke lett å endre på. Mange i skoleverket vil beholde det slik det er.

- Ingen plikt

Utdanningsdirektoratets direktør Petter Skarheim sier den enkelte kommune står fritt til å bestemme om det skal være både høst- og vinterferie.

- Det er ingen plikt å ha høstferie. Kommunene kan velge den bort om de vil. Mitt inntrykk er at de aller fleste har høstferie på vanlig vis, men vi ser en økning i antall kommuner som kutter ned på dens lengde.

Det finnes ingen pedagogiske begrunnelser for at vi skal ha en uke fri i oktober, supplerer nestleder Haldis Holst i Utdanningsforbundet.

- I realiteten kan skolene droppe høstferien helt, og i stedet ha en uke lenger sommerferie, sier hun.

Blant skolene som har kappet i høstferiens lengde, er Åsen barne- og ungdomsskole i Levanger. De gir elevene ferie kun fra onsdag til fredag.

- Fem dager skolefri med helg før og etter gir ni dagers ferie, og tar elevene ut av rutinen de akkurat er kommet inn i, sier rektor Torje Munkeby til avisen Vårt Land.

Les også:Skoler gjør høstferien kortere

Rektoren mener den mørke høsten ikke er egnet til en lang ferie, og at det blir vanskelig for barna å fylle dagene når foreldrene samtidig er på jobb.

- Det blir fort mye dataaktiviteter og TV-titting.

Haldis Holst i Utdanningsforbundet forstår frustrasjonen til foreldre som selv jobber og mangler barnepass, men mener høstferien kan ha positive aspekter.

- Høstsemesteret er veldig langt, så jeg tror mange barn har nytte av en pause midt i oktober, sier hun og tilføyer:

- Skoleåret har ikke blitt noe kortere, men mange voksne har fått flere fridager, og sånn sett burde det vært lettere å håndtere feriene.

Her kan du lese mer om