UTSOLGT: - Vi selger ut alt hestekjøttet vi har. Om leverandøren kunne levert mer, ville vi også solgt mer, forteller Arne Sagedal, ferskvaresjef på Centra Colosseum i Oslo. Foto: Frode Hansen/VG

- Folket gjør opprør etter hestekjøttskandalen

Forbrukerne går i ulike retninger etter hestekjøttfunnet i ferdigmat.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Av: Eliese Laustsen

I går ble det kjent at hestekjøtt som har inneholdt den potensielt skadelige medisinen Phenylbutazone sannsynligvis har blitt solgt i Frankrike. Men oppmerksomheten rundt hestekjøtt har ført til at ferskvarediskene hos dagligvareforretninger landet rundt er skrapet for hestebiffer.

Torsdag skrev Dagens Næringsliv at omsetningen av hestekjøtt har økt markant på slakterforretningene i Oslo.

Ole Jacob Erdal på Slakterhuset ved Mathallen i Oslo har planer om å øke leveransen for å møte kundenes økte forespørsel.

- Folk er svært nysgjerrige, og det er merkbart flere som både vil se og smake på hestekjøttet vi selger. Vi får stadig flere spørsmål, forteller han.

Vegetar-økning

Samtidig melder Norsk vegetarforening om 25 prosent økning i antall henvendelser sammenlignet med februar i fjor.

- Vi har også hatt 40 prosent flere besøkende på nettsiden vår siden søndag 17. februar. Det har helt klart en sammenheng med hestekjøttskandalen som nå utspiller seg i Europa, sier Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening.

Han tror funnet i ferdigmaten kan ha vært dråpen for mange forbrukere.

- En enkelt hendelse er ikke nok i seg selv til å utløse en avgjørelse om å bli vegetarianer. Det er noe som bygger seg opp, gjerne i takt med at matskandaler avdekkes. Først når «begeret» er fullt, bestemmer folk seg for å unnlate kjøtt fra kosten, forklarer Thorbjørnsen.

FORSKER: Annechen Bugge. Foto: Robert S.Eik/ VG


- Gjør opprør

SIFO-forsker Annechen Bugge har skrevet rapport om folks matvaner. Hun mener de nye tendensene er folkets måte å gjøre opprør på.

- Det er veldig få som er vegetarianere, selv om noen har begynt å velge vegetariske mønstre, med kjøttfrie dager. Bruken av hest som mat, har heller ikke vært særlig utbredt. Dette er nok en måte å markere et opprør mot alle matskandalene på, sier Bugge.

Hun tror mange er oppgitte over den stadig lengre listen med «farlige» matvarer.

- De tenker nok at det snart ikke er noe igjen som er «sunt» å spise.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder