INTIME DETALJER: Forfatter Aage Borchgrevink (innfelt) utleverer detaljer fra intimsfæren til Breiviks familie i sin nye bok. Foto: Helge Mikalsen

Sterke påstander om Breiviks mor i ny bok

(VG Nett) Boken forteller hittil ukjente og utleverende detaljer fra Breiviks barndom. Forfatteren mener opplevelsene i barneårene var utslagsgivende for 22. juli.

  • Dennis Ravndal
  • Marianne Vikås

Artikkelen er over syv år gammel

«En norsk tragedie - Anders Behring Breivik og veiene til Utøya» er skrevet av litteraturviteren Aage Storm Borchgrevink. Han skriver om Breiviks liv fra fødsel til terroraksjonene 22. juli i fjor, men tar først og fremst for seg den kommende terroristens barne- og ungdomsår.

LES HELE ARTIKKELEN I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG ELLER VG+

Forfatteren har hentet opplysninger fra barnevernsdokumenter, og videreformidler nærgående beskrivelser av den lille familien på Skøyen. Fra Breivik var halvannet år var moren hans eneforsørger.

Dette er detaljer som var en del av politietterforskningen, men som ikke tidligere er omtalt i media.

SAMLESIDEN: Les alt om terrorsaken her

Moren vil ikke kommentere

NY BOK: «En norsk tragedie - Anders Behring Breivik og veiene til Utøya» av Aage Storm Borchgrevink. Foto: Gyldendal

Borchgrevink konkluderer, i likhet med psykologen som vurderte familien i 1983, med at Breivik ble utsatt for omsorgssvikt, i tillegg til at forfatteren omtaler forhold i hjemmet som mishandling.

«Den mørke impulsen kom etter mitt syn fra barndommen», skriver Borchgrevink.

Gyldendal forlag, som gir ut boken, sendte manuskriptet til morens advokat Ragnhild Torgersen én uke før boken utgis. Etter det VG får opplyst, har også Breiviks mor lest boken.

- Jeg ønsker ikke å kommentere boken overhodet, sier Torgersen til VG.

Selv mener forfatteren at det har manglet en komplett beskrivelse av Breivik, og mener det er viktig å gå grundig inn i hans historie.

- Det er særlig i barndommen til Breivik jeg går lenger i å beskrive detaljene i den omsorgssvikten han ble utsatt for. Det er viktig fordi det beskriver hvor hatet hans kan ha kommet fra, sier Borchgrevink.

LES OGSÅ: Derfor stanset Breiviks mor barnevernsopplysninger

- Rystende

Les mer i dagens VG og på VG+. Foto: Faksimile: VG

Forfatteren går også langt i å gi Breiviks mor en psykiatrisk diagnose.

- Er ikke disse opplysningene ødeleggende for moren?

- Nei, jeg vurderer det ikke slik. Det er en primitiv forståelse av denne saken dersom man tror at moren er en ondsinnet overgriper. Det bildet som tegnes er av en delvis syk og forvirret kvinne. Det er hun som ber om hjelp fra det offentlige, en hjelp hun egentlig ikke fikk. Man kan si at systemet sviktet henne også, sier Borchgrevink.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad har ikke lest boken, men har fått gjenfortalt hovedtrekket av innholdet.

- Det er faktum som viser at Breivik i barndommen hadde utfordringer, men hva de skyldes eller hvem som sviktet er etter min oppfatning høyst uklart. Det er trist at noen 30 år etterpå setter seg til dommer over en familie uten, etter min oppfatning, åpenbart å vite hele bildet, sier forsvareren.

Om at det er moren som i størst grad blir ansvarliggjort, har Lippestad følgende kommentar:

- Det er rystende.

LES OGSÅ: Psykolog i 1983: - Ideelt sett burde han vært i et stabilt fosterhjem

Psykologiprofessor uenig

Professor i klinisk psykologi, Svenn Torgersen, vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik (33) i vår, og har lest alle de eksisterende rapportene om terroristens barndom og oppvekst. Han er uenig i Borchgrevinks konklusjoner.

- Det er ikke noen grunn til å si at hans opplevelser i barndommen er noe oppsiktsvekkende, ut fra hva mange barn opplever, sier professoren til VG og legger til:

- Det er ikke mulig å kunne konkludere med at en eventuell omsorgssvikt er noe essensielt for denne saken. I bunnen kommer det fra en personlighet, som er knyttet til hans spesielle genetiske forutsetninger og påvirkninger som starter allerede i fødsel. Der skjer det en del mer eller mindre tilfeldige ting som former hans personlighet.

I Oslo tingretts dom i terrorsaken, slås det fast at Breivik har en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

- Kan personlighetsforstyrrelser knyttes til barndommen?

- Det finnes det ikke noe bevis for. Det eneste som er bevist er at det er tett knyttet til genetikk - uten at det betyr at noen av foreldrene har personlighetsforstyrrelser. Du kan arve litt forskjellige genetiske egenskaper fra begge - og så skaper det en helhet, sier Torgersen.

VG har konsekvent i terrorsaken valgt å utelate opplysninger som vi mener går for langt inn i intimsfæren til tredjepersoner.

Mer om

  1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

  1. Breivik er flyttet tilbake til Ila

  2. Uskarpt familieportrett

  3. - Pårørende er nok ikke så opptatt av Breiviks barndom

  4. Bokanmeldelse: Den komplette tragedie

  5. Marit Christensen er forberedt på slakt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder