GIKK AV: Ger-Liv Valla måtte tåle massivt mediepress i forbindelse med «Valla-saken»: I september 2007 trakk hun seg fra stillingen som LO-leder. Foto: Geir Olsen

NRK får refs etter Valla-dokumentar

NRKs dokumentar om tidligere LO-sjef Gerd-Liv Valla blir omtalt som ensidig, kritikkverdig og nesten parodisk.

  • Morten Samdal
  • Ida Hanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG kjenner til at Ingunn Yssen er blant de som skal ha reagert kraftig på fremstillingen av Valla-saken i NRKs dokumentar «Overeksponert». Hun vil ikke kommentere saken.

I programmet fikk Valla fortelle sin historie med bakgrunn i det massive medietrykket som kom i kjølvannet av at Yssen fratrådte sin stilling i LO - etter at hun mente seg mobbet av Valla.

- Det er meget viktig at mediene selv bedriver mediekritikk, men denne dokumentaren hadde begrenset interesse i så måte - fordi den var så ensidig. NRK slapp ikke til Vallas kritikere til på samme måte som for eksempel VG og andre medier gjorde overfor Vallas forsvarere. Sigurd Allern ble fremstilt som ekspertvitne, men man burde presentert ham som det han er - en Valla-forsvarer. Dokumentaren ble nesten parodisk, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Helje Solberg kommenterer: Mikrofonstativet NRK

Klippet vekk

I programmet ble det vist et klipp fra «Redaksjonen En» fra januar 2007, hvor Yssen er gjest i forbindelse med Valla-saken.

Programleder Viggo Johansen spør her om Valla mobber, noe Yssen svarer ja på. Deretter spør han: «Lar du deg mobbe?» «Neei, jeg gjør ikke det, jeg gjør ikke det», svarer Yssen. Riktignok var ikke dette alt hun sa.

NRK har nemlig klippet vekk siste del av svaret som gir utsagnet motsatt meningsinnhold: «Men det gjør vel egentlig ingen. Ingen lar seg mobbe, men vi blir det likevel. Vi kan alle bli utsatt for dette», avsluttet Yssen.

- Tilsvarsretten blir overhodet ikke brukt. Det er også problematisk at NRK i sin kritikk av en ensidig presse selv blir ensidig, sier stortingsrepresentant Jette F. Christensen (Ap).

Selvkritikk

NRKs programredaktør Lars Kristiansen har forståelse for synspunktene.

- Dokumentarene er jo laget slik at disse medieeksponerte personene får slippe til i uvanlig stor grad med sine erfaringer med å bli medieeksponert. Jeg skjønner at mediene blir forbannet, men vi synes at med Tønne-saken i bakhodet, er det stor grunn til å problematisere det samlede medietrykket i slike store mediesaker, uavhengig av hva hovedpersonene har gjort for å fortjene det, sier han.

Han mener at journalistikkens krav om balanse må ses opp mot hvilket medietrykk personene i dokumentarene har vært utsatt for.

- Spørsmålet er om vi har klart å gjøre dette godt nok, og det kan jeg love at blir tema på mer enn ett redaksjonsmøte hos oss fremover.

Han understreker at det aldri var NRKs intensjon å endre meningsinnholdet i Yssens utsagn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder