VOLDTEKTSOFFER: Jenta har ikke fortalt sin nærmeste familie at hun ble utsatt for en overfallsvoldtekt, og vil derfor være anonym. Foto: Helge Mikalsen/VG

Voldtektsmann fikk redusert straff fordi han er døv - oppfattet ikke at hun sa nei

Offeret: Jeg har mistet troen på straffesystemet

(VG) Retten trodde den døve voldtektsmannen som hevdet at han ikke hørte offeret si «nei». Straffen ble redusert til ett år i fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det kvinnelige offeret er fortsatt rystet over at straffen til voldtektsmannen ble satt ned, og frykter at mannen vil voldta igjen.

- For meg er det som å være i et fengsel. Jeg føler at det er jeg som soner for noe han har gjort. Han måtte skjønne at jeg ikke ville, sier kvinnen som er i 20-årene.

Fryktet for livet

Det var vinter i 2008 da hun var på vei hjem fra byen. Mannen kom gående mot jenta med smekken åpen. Han dro henne inn i et smug. Hun prøvde å holde seg fast, men våget etter hvert ikke annet enn å adlyde av frykt for å bli drept.

I over 20 minutter ble hun voldtatt.

«Hun ble usikker på om siktede overhodet var tilregnelig og fryktet således også for at han skulle ta livet av henne», heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Se interaktiv grafikk over Oslo: Her føler folk seg utrygge

Mannen i 40-årene ble dømt til tre år og seks måneder for voldtekt i Oslo tingrett. Lagmannsretten reduserte straffen til ett år.

Grunn: Juryen trodde ham på at han ikke forsto at han begikk en voldtekt. Mannen forklarte at han er døv. Han hevdet han ikke hørte at hun sa «nei» og «ikke».

FILMET HAN: Politiet gikk ut med dette bildet av gjerningsmannen etter kvinnen anmeldte voldtekten. Foto: Politiet

Uten begrunnelse

Statsadvokaten ble da tvunget til å prosedere på at det var en grov uaktsom voldtekt - altså at gjerningsmannen burde ha forstått at han begikk en voldtekt. Først da svarte juryen «ja» på skyldspørsmålet.

- Jeg oppfatter at juryen kom til at han ikke skjønte at hun ikke ville, sier mannens forsvarer, Arild Holden, til VG.

VGTV: Slik forsvarer du deg mot en overgriper

Juryen i lagmannsretten begrunner aldri sine avgjørelser når de tar stilling til skyldspørsmålet.

Lagmannsrettens dom for grovt uaktsom voldtekt innebærer at han burde ha forstått at den vilt fremmede kvinnen ikke ønsket å ha sex med ham etter å ha sagt «nei» på engelsk flere ganger.

Den døve mannen forklarte i retten at han oppfattet dette som «nå» eller «ok».

- Kroppsspråket hennes tilsa også at hun ikke ønsket dette. Jeg mener dette vitner om en uheldig holdning i juryen, sier kvinnens bistandsadvokat Hege Salomon.

Etterlyst med bilde

Politiet etterlyste mannen med bilde. Ifølge etterlysningen hadde mannen høreapparat i det ene øret.

I retten gjorde hun det hun kunne for ikke å møte blikket til voldtektsmannen som satt få meter unna. Hun klamret seg til bistandsadvokaten sin, og holdt hardt i hånden til bestevenninnen.

- Han visste at det han gjorde var galt, og han så at jeg tviholdt fast i rekkverket. Likevel dro han meg inn i smuget. Og nå slipper han veldig billig unna, sier kvinnen.

VGTV: - Altfor dårlig belysning i Oslo-parker

«Hun har også i dag en livsutfoldelse som er sterkt begrenset på grunn av et vanskelig forhold til menn. Dette slår konkret ut i mange alminnelige situasjoner i det offentlige rom, i sosiale sammenhenger og påvirker også hennes muligheter for å fungere i arbeidslivet», skriver dommerne.

- Jeg går aldri alene når det er mørkt. Jeg tar taxi selv om det er bare femti meter hjem. Jeg sitter på bussen et stopp ekstra dersom jeg er usikker på noen, forteller hun.

- Det er så slitsomt hele tiden å måtte ta omveier. Hele tiden måtte være på vakt.

Selv om hun prøver å stenge tankene ute, går det nesten ikke en dag uten at hun tenker på hvordan hun fryktet for livet. Hvordan hun bestemte seg for å adlyde, i frykt for å bli drept. Hvordan hun knakk sammen i gråt før hun hadde kommet seg hjem.

- Jævlig vondt

Jenta sier at straffen på ett års fengsel for gjerningsmannen føles som et nytt overgrep for henne som nå, flere år etter voldtekten, fremdeles går til psykolog for å lære seg å takle det som har skjedd.

Les også: Louiza (21) ble voldtatt: Står frem for å fjerne skammen

- Når du blir voldtatt, da har du det så vondt. Så jævlig vondt at du bare vil forsvinne, og du vil at alt skal forsvinne. Jeg er glad for at jeg anmeldte, men jeg har mistet troen på straffesystemet for lenge siden, sier hun.

De mange overfallsvoldtektene i Oslo det siste året, har gjort at hun stadig har blitt minnet på sitt eget mareritt.

- Han kommer til å slippe ut igjen, og han kommer til å prøve å voldta igjen. Det er jeg sikker på. Ett år er så lite, og han hadde prøvd å voldta også før han voldtok meg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder