FIKK BISTAND: Her går beredskapstroppen i land på Utøya 22. juli. Kort tid etter fikk de hjelp fra Søndre Buskerud politidistrikt. Foto: Jan Bjerkeli

Politi trosset ordre - dro rett til Utøya

Ble bedt om å møte opp i Hønefoss

Politi fra Drammen fikk beskjed om å kjøre forbi Utøya mens skyting pågikk. Halvparten av styrken nektet å følge ordren.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Klokken 17.27 kom den første paniske nødtelefonen om skyting på Utøya.

Allerede klokken 17.45 var tre biler med til sammen åtte politifolk på vei fra Drammen for å hjelpe kollegene i nabodistriktet.

Underveis fikk de beskjed over politiradioen om at de skulle møte på politihuset i Hønefoss.

Det er 24 kilometer fra politistasjonen til Utøya, der Anders Behring Breivik da var i gang med massakren.

«Jeg ble overrasket over denne beslutningen fra Nordre Buskerud politidistrikt, da det var pågående skyting på Utøya og også muligens skyting på fastlandet. Derfor besluttet vi å ikke kjøre til Hønefoss», heter det i en rapport fra en av tjenestemennene, som VG har fått tilgang til.

Spesialtrent

Hverken patruljene eller operasjonssentralen til Søndre Buskerud klarte å komme i kontakt med nabodistriktet for å verifisere om dette virkelig var riktig.

En av patruljene fra Drammen fulgte ordren og kjørte forbi Utøya og rett til Hønefoss, mens de to andre ignorerte ordren og dro til Storøya.

Blant de åtte var fem medlemmer av det lokale UEH-laget, som er spesialtrent på skarpe situasjoner.

Før de reiste, hadde de rukket å få med seg fullt verneutstyr, maskinpistoler, skarpskytterrifle og en hundepatrulje, som skulle vise seg å bli svært nyttige i den kaotiske og uoversiktlige situasjonen på Utøya.

Ikke kontakt

Patruljene fra Søndre Buskerud politidistrikt ankom Storøya cirka klokken 18.30, 21 minutter etter beredskapstroppen som rykket ut fra Oslo. De fikk øyeblikkelig tak i tre båter som fraktet dem til Utøya.

Siden skillet mellom det gamle og det nye nødnettet går mellom Nordre og Søndre Buskerud, kan ikke de to nabodistriktene kommunisere på samband. Tjenestemennene hadde derfor ikke kontakt med innsatsleder da de gikk i land på Utøya og visste ikke status for den pågående aksjonen.

Idet de la til ved kaia, rundt klokken 18.45, kom en sprakende melding gjennom på sambandet. Det befant seg en rekke personer på nordsiden av øya, der ingen politifolk var til stede. På dette tidspunktet hadde Beredskapstroppen nettopp pågrepet Anders Behring Breivik, men man trodde at det kunne befinne seg så mange som fem gjerningsmenn på øya eller i nærheten.

Fant drepte

På nordsiden av øya fikk tjenestemennene fra Drammen se omfanget av den grufulle massakren.

«Da vi kjørte inn mot land observerte vi at det lå seks livløse kropper under en steinblokk. Vi gikk i land på dette stedet og observerte at samtlige var skutt i hodet og ellers på kroppen. I tillegg lå det flere livløse personer i vannet med ansiktet ned», står det i rapporten som VG har fått tilgang til.

Mens skarpskytteren sikret området fra båten, undersøkte de raskt et par av ungdommene. Det var åpenbart at alle rundt dem var døde.

Etter å ha beveget seg innover på øya i jakten på flere gjerningsmenn, møtte de etter hvert andre polititjenestemenn på Utøya. Tjenestemenn fra Nordre Buskerud og Beredskapstroppen hadde da pågrepet Anders Behring Breivik (32) i nærheten av Skolestua.

Taust

Nordre Buskerud politidistrikt ønsker ikke å kommentere ordren om å møte opp på politistasjonen i Hønefoss, men henviser til evalueringsarbeidet som pågår i Politidirektoratet.

Søndre Buskerud politidistrikt ønsker heller ikke å kommentere saken, og vil ikke la tjenestemennene derfra som deltok i aksjonen snakke med VG.

- Generelt kan vi si at våre mannskaper som kom til Utøya denne kvelden ble utsatt for ekstreme inntrykk og arbeidsoppgaver. De var en viktig ressurs og bistand i den uoversiktlige situasjonen som var, sier fungerende politimester Jan Erik Strøm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder