VARMEBOBLE: En varmluftskjerne – en rest av hetebølgen fra forrige uke – har kommet tilbake og lagt seg over Sør-Norge denne helgen, og kan gi inntil 27 varmegrader. Foto: Kart: StormGeo

Rest av hetebølgen gir ny varm sommerhelg i sør

Hetebølgen som herjet Europa i forrige uke er ikke blåst bort. Faktisk er den tilbake over Sør-Norge denne helgen. Det gir temperaturer opp til 27 grader!

– Ja, hetebølgen ble jo blåst bort med nordavind mandag og tirsdag. Men noe har skjedd, for en varmluftskjerne er tilbake og ligger nå nokså rolig over Sør-Norge, forklarer meteorolog Isak Slettebø i StormGeo.

Leste du: Raskt væromslag tirsdag

REKORDVARME: Sist fredag satte Bergen ny varmerekord med 32,9 grader i sentrum. Phonnipha Støverstein (tv.) og Borghild Grindheim (22) nøt været på Bryggen. Foto: Hallgeir Vågenes

Varmere enn Europa

Det gir solide sommertemperaturer over mesteparten av Sør-Norge, inkludert Trøndelag.

– Høyest temperatur vil vi nok se på Østlandet, med opp til 27 varmegrader. På Vestlandet vil temperaturene ligge litt lavere på grunn av nordavind.

Ja, faktisk har Sør-Norge høyere temperaturer disse dagene enn mange steder lenger sør i Europa, på grunn av hetebølge-resten som har lagt seg til ro.

Han advarer likevel mot typiske sommerlige ettermiddagsregnskyll, særlig på Østlandet.

Sjekk været på pent.no

Meteorologisk institutt har også sendt ut farevarsel om torden søndag:

les også

Jølster-skredene: Bare én meteorolog på vakt – mest opptatt av Østlandet

Grønland-høytrykk

Et nokså omfattende høytrykk over Grønland bestemmer det meste av været de kommende dagene og ukene. Norge ligger i utkanten av dette, men nyter godt av nokså stabilt sommervær.

– Dette er ikke kraftige værsystemer, heller nokså svake. I det hele tatt er være preget av svake lavtrykk og svake høytrykk som beveger seg lite og sakte. Men høytrykket stanser lavtrykk fra vest, eller de presser dem i en mer sørlig bane, forklarer han.

Fikk du med deg: Den glovarme baksiden av medaljen

Bra i nord

Også Nord-Norge preges av mye bra vær på grunn av Grønland-høytrykket, og kan etter hvert også få en ny omgang med varm østavind:

– Ut over i neste uke ser det ut som vi får et høytrykk i Barentshavet som sammen med et lavtrykk sør for Finland gir østlig vind. Det åpner for nye dager med høye temperaturer og fint vær i Finnmark og Troms, sier Slettebø.

les også

Hetebølgen kan gi 30 pluss på Østlandet, i Nordland, Troms og på Finnmarksvidda

Kaldere over helgen

De høye temperaturene i Sør-Norge varer ikke i evighet, og fra søndag av vil de dale merkbar – til typisk 20-tallet for Østlandet.

Utover uken nærmer et svakt lavtrykk seg fra De britiske øyer. Dette går i en sørlig bane, som åpner for å gi regn på Sør- og Østlandet. Prognosene er noe varierende, men det kan se ut som om Sør-Norge har noen regnværsdager fra torsdag av.

Jølsterskredene: Nedbøren vist i prognose seks timer før

Sørlige lavtrykk

Denne situasjonen med lavtrykk i sørlig bane inn over Sør- og Østlandet ser også ut til å bli gjeldende for uken deretter, altså uken som starter med mandag 12. august.

– Det kan ventes en del regn i de periodene disse lavtrykkene passerer, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo, som lager seksukersvarsel for kraftbransjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder