Barneskoler på Askøy: 100 elever syke

ASKØY (VG) Det er funnet E. coli i et vannbasseng som ligger nært det smitterammede området på Askøy. Nærmere 100 barneskoleelever har vært syke fredag.

 • Amalie Frøystad Nærø
 • Henrik Giæver
 • Martha C. S. Holmes
 • Terje Bringedal
 • Malene Birkeland

Artikkelen er over ett år gammel

Tarmbakterien E. coli er funnet i et fjellbasseng tilknyttet drikkevannsanlegget. Det ble tatt prøver av drikkevannet i går, og de første resultatene kom like etter klokken 11.30 fredag. Haukeland sykehus melder også at campylobacter-bakterier som gir tarminfeksjon, er påvist hos innlagte fra Askøy.

– Det er ikke funnet E. coli i renseanlegget eller omkringliggende høydebasseng. I fjellbassenget på Øvre Kleppe og hos tre-fire abonnenter vi har tatt prøver hos, er det gjort funn av bakterien. Dette er en sikker indikasjon på fekal forurensning, sier leder i Miljørettet helsevern i kommunen, Bengt Åge Borge, under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Dette betyr at kommunen har funnet forurensning på vannet. Borge understreker at prøvesvarene viser at forurensningen har trengt inn utenfra.

– Det er dermed lite sannsynlig at forurensningen skyldes noe som har skjedd på behandlingsanlegget, sier han.

Kommunen opplyser at funnet av E. coli sannsynliggjør at det er drikkevannet som har smittet folk. Det er imidlertid mindre sannsynlig at det er E. coli-bakteriene i seg selv som har stått for smittingen.

- Vi vet at E. coli har veldig kort overlevelsestid i vann. Det er sannsynligvis noe annet i vannet, men jeg kan ikke sette to streker under svaret, sier Borge.

Høydebassenget hvor bakterien er funnet, ble stengt av da kommunen fikk mistanke om at drikkevannet var smittekilden.

Under pressekonferansen som ble holdt i kommunestyresaken på Askøy fredag formiddag opplyste kommunen at deres hovedteori var vannforurensning fra et vannbasseng i området.

– I utgangspunktet har vi ingen forutsetning for å si noe om hvor bakterien kommer fra, men den finnes i avføringen til fugler og pattedyr, sier Borge.

Les mer: Fikk brunt vann i badekaret da de skulle bade fire måneder gammel baby

70 elever syke på skole: - Syke barn i alle klasser

På Kleppe barneskole i Askøy har 70 elever blitt syke og én har blitt sendt til sykehus. Til VG opplyser også Kleppestøen barneskole at 30 elever har vært syke fredag.

Rektor Hilde Sundve Jordheim ved Kleppe skole, sier at dette håndteres som en krisesituasjon.

– Det er alvorlig at så mange barn er syke eller har vært syke. Det er foreldre som er syke, søsken som er syke og elever som er syke. Det er en alvorlig situasjon som håndteres deretter.

Skolen har 332 elever og 50 ansatte.

Hun sier at skolen har informert foreldre gjennom et system som heter Transponder i går kveld. Det var også da skolen fikk varsel fra kommunen, opplyser hun.

– Vi har også sendt ut melding til foreldre i dag for håndtering av håndhygiene og smittevern.

Elever har også vært syke tidligere i uken, men da oppfattet skolen det som omgangssyke.

– I går kveld oppfattet vi det som en krisesituasjon. Vi har kontinuerlig sendt hjem barn i dag. Ringt foreldre og bedt dem hente. Det er syke barn i alle klasser.

Øvre Kleppe barnehage er stengt på grunn av flere barn med symptomer. Kommunen samarbeider tett med Haukeland universitetssykehus for å få flere avklaringer på innlagte pasienter. Flere barnehager i smitteområdet har meldt fra om høyt sykefravær til kommunen, opplyser kommunen.

– Vi følger særlig med på antall smittetilfeller. Vi noterer oss nå at det har vært flere utskrivninger fra Haukeland, sier rådmann Eystein Venneslan på pressekonferansen.

Fremdeles uavklart

Kommunen understreker at det fremdeles ikke er helt sikkert at smitten, som har gjort at 18 personer er lagt inn på sykehus, og 47 har oppsøkt legevakt, kommer fra Øvre Kleppe høydebasseng.

– Høydebassenget er et tunnelbasseng fra 1960-tallet. I alle fjellbasseng er det en viss innlekking av vann. Teoretisk kan smitte komme utenfra og inn på denne måten, sier Anton Bøe, sjef for vann og avløp i kommunen.

Han understreker at smitten i teorien kan ha spredd seg i hele området.

– Vi har fortsatt ingen garanti, og må jobbe med å få oversikt og kontroll over vannsituasjonen, samt sykdomsforløpet og omfanget av pasienter, sier rådmann Eystein Venneslan.

Les mer: Askøyværingene har blitt bedt om å koke vannet åtte-ni ganger de siste årene

Ikke sikker sammenheng med dødsfall

Det var torsdag at Askøy kommune slo alarm etter at flere innbyggere fra samme område hadde oppsøkt helsehjelp med samme symptomer. Kommunen mistenker nå at drikkevannet er smittekilden.

Kommunen bekreftet fredag at de undersøker om drikkevannet kan ha en sammenheng med dødsfallet til en ett år gammel gutt i kommunen. Han døde på sykehus onsdag.

Hetland understreker imidlertid overfor Askøyværingen at det foreløpig ikke kan knyttes sammenheng mellom E. coli-bakterien og dødsfallet.

– Men det ene utelukker ikke det andre. Vi venter fortsatt på flere prøveresultater, og noen av dem får vi ikke før over helgen.

18 personer er innlagt på sykehus med symptomer på smitte. Åtte av dem er barn, opplyser Haukeland universitetssykehus i en pressemelding.

Siden klokken 16.00 torsdag har også 47 personer blitt undersøkt ved legevakten. Rundt 14 personer er sendt til sykehus for nærmere oppfølging.

– De som har vært syke har en geografisk lokalisasjon, der vi antar at smittekilden er vann. Symptomene til pasientene har i stor grad vært diaré, magesmerter, feber og kvalme, sier smittevernlege Hetland.

I løpet av torsdag ettermiddag og natt til fredag har legevakten gitt råd til 170 personer på telefon, opplyser kommunen.

Under pressekonferansen fredag ettermiddag understreket kommunen at det er viktig at innbyggerne koker drikkevannet, og at de passer på å ha en god håndhygiene. Personer med åpne sår bør unngå lange bad, og man bør også unngå å få i seg vann mens man dusjer, opplyser kommunen.

Mer om

 1. Askøy
 2. Helse
 3. Vann og avløp
 4. Askøy kommune

Flere artikler

 1. Askøy: 14 nye pasienter siste døgn

 2. Dette er E. coli

 3. Ettåring døde på Askøy - undersøker sammenheng med mulig smittefarlig vann

 4. Fortsatt smittefare: Slik kan vannbakterien smitte mellom mennesker

 5. Vi må ha rent vann i kranen

Fra andre aviser

 1. Syv spørsmål og svar om smitteutbruddet på Askøy

  Aftenposten
 2. 17 personer ligger fortsatt på Haukeland med mageinfeksjon

  Aftenposten
 3. Askøy: Har funnet E. coli-bakterier i fjellbasseng

  Aftenposten
 4. Bekrefter funn av E. coli på Askøy

  Bergens Tidende
 5. Syv spørsmål og svar om smitteutbruddet på Askøy

  Bergens Tidende
 6. Ettåring døde på Askøy. Kommunen mistenker smitte fra vannverket.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder