FÅR STØTTE: Taibeh Abbasi, den mellomste av søsknene i Abbasi-familien under en støttekonsert i Trondheim i fjor. Saken har fått stor oppmerksomhet. Foto: Ole Martin Wold

Uttransporteringen av Abbasi-søsknene stanset av Afghanistan

Politiets utlendingsenhet sier at det jobbes med å få søsknene Yasin, Taibeh og Ehsan tilbake til Norge så snart som mulig etter at afghanske myndigheter sa nei til å ta imot de tre. – Jeg er svært glad, sier familiens advokat til VG.

 • Siri Eggen
 • Andrea Rognstrand
 • Ingrid Hovda Storaas
 • Yasmin Sfrintzeris

Artikkelen er over ett år gammel

De tre søsknene ble ikke sendt til Kabul mandag kveld. Ifølge Politiets utlendingsenhet, som sendte ut en pressemelding like før midnatt mandag, er bakgrunnen at afghanske myndigheter har besluttet ikke å akseptere de tre Abbasi-søsknene tilbake i landet.

Søsknene Yasin (22), Taibeh (20), Ehsan (16) og moren Atefa Rezaie har vært i Norge siden 2012, men ble i helgen pågrepet og sendt ut av landet, noe som har skapt en stor debatt.

– Jeg har akkurat fått snakket med Yasin og han sier at han er veldig glad og at han ikke har hatt en så god følelse på lenge, skriver Yasins kjæreste Gabriele Rocyte i en sms til VG.

Hun fikk sent mandag kveld telefon fra en kamerat som ba henne sjekke nyhetene.

KJÆRESTER: Gabriele Rocyte (21) og kjæresten Yasin Abbasi (22). Foto: Privat

– Det er en time siden jeg skrev på gruppa at vi trengte et mirakel, og det skjedde! Jeg er veldig glad, men vi skal ikke stoppe til familien får bo i fred i Norge.

Selv om hverken søsknene eller moren ble uttransportert til Afghanistan som planlagt, skriver Politiets utlendingsenhet (PU) i pressemeldingen at de mener pågripelsen og forsøket på tvangsretur har vært forsvarlig.

les også

Kjæresten til uttransporterte Yasin: – De er redde og stresset

– Ingen signaler tidligere i kveld

Da familien skulle transporteres ut av landet gikk moren inn i en bevisstløs tilstand. Det gjorde at det i Tyrkia ble besluttet at det ikke var forsvarlig å sende henne videre til Afghanistan. Hun er nå returnert til Norge, men de tre barna hennes er i Istanbul og skulle etter planen sendes til Kabul.

Les merMor var bevisstløs fra Røros til Istanbul

Men nå skal de altså ikke sendes til Kabul likevel. Da VG ringer familiens advokat Erik Vatne ved midnatt, er han ikke kjent med at uttransporteringen er stanset.

– Umiddelbart er den første kommentaren at det setter hele den her aksjonen i et veldig dårlig lys hvis det er slik at et ikke engang er klarert om barna ville kommet inn i Afghanistan. Da er hele denne aksjonen under enhver kritikk, sier Vatne.

Han forteller at han har vært i kontakt med de to eldste av søsknene mandag kveld, og at de da var innstilt på at de skulle reise videre ved 1-tiden.

– Jeg snakket med Utlendingsenheten ved 18–19-tiden. Da var det heller ignen signaler der om at aksjonen var stanset, sier advokaten.

– Svært gledelig

Tirsdag morgen har han ennå ikke fått beskjed om når søsknene ankommet Norge, eller fått kontakt med dem direkte. Vatne vet ikke om de har fått tilgang til telefonene sine.

les også

Kallmyr om Abbasi-saken: Kan ikke gi instruksjoner i saken

– Jeg er svært glad for at de nå kommer tilbake til Norge. Hvis det blir resultatet vil vi gå i gang med jobben med å ta tak i det juridiske for å se om det er noe grunnlag for å få omgjort vedtakene om tilbakekallelese av oppholdstillatelsene, sier Vatne.

PU har ikke sagt noe om returtidspunkt, men Gabriele Rocyte opplyser til VG at hun etter å ha vært i kontakt med kjæresten har fått forståelsen av at de vil komme til Norge allerede i dag, tirsdag.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) skriver i en epost til VG at nyheten om at søsknene får komme til Norge er gledelig.

– Det er svært gledelig at Abbasi-barna er på vei hjem. Kan vi håpe det er starten på et trygt og godt liv for en hardt prøvet familie nå? spør han.

Lars Haltbrekken (SV) mener justisminister Jøran Kallmyr (Frp) fraskriver seg ansvar i Abbasi-saken - se video:

Mistet oppholdstilatelse

Familien fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge i 2012 i all hovedsak fordi de ikke visste hvor far befant seg og ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan.

Da faren likevel dukket opp i 2014, kalte UNE tilbake oppholdstillatelsen siden de ikke lenger trodde på at familien ikke fikk kontakt med faren og kunne reise til Afghanistan.

Like etter dette skal faren ha forsvunnet igjen.

Familien anket beslutningen, men tapte i lagmannsretten og fikk endelig avslag i Høyesterett. Dermed var det klart for utsenddelse. Denne ble likevel utsatt fra i fjor sommer, slik at Taibeh Abbasi fikk mulighet til å fullføre videregående skole.

Les også

 1. Abbasi-familiens advokat: Ehsan (16) og søsknene sendes til Afghanistan uten moren

  Mens moren returneres til Norge, skal barna ifølge advokaten tvangsutsendes til Afghanistan.
 2. Kjæresten til uttransporterte Yasin: – De er redde og stresset

  I en kort telefonsamtale søndag fikk Gabriele Rocyte en oppdatering på hvordan kjæresten Yasin Abbasi og hans to yngre…
 3. Ber justisministeren forklare praksisen med utsendelse av asylbarn

  Etter tvangsutsendelsen av Abbasi-familien krever stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) svar fra justisminister…

Flere artikler

 1. Støttegruppen: Abbasi-søsknene flys til Oslo i løpet av tirsdagen

 2. Nå har Abbasi-søsknene landet i Oslo

 3. Abbasi-søsknenes advokat: – De har vært under konstant overvåkning

 4. Kallmyr om Abbasi-saken: Kan ikke gi instruksjoner i saken

 5. Tvangsutsendingen av Abbasi-familien: Mor var bevisstløs fra Røros til Istanbul

Fra andre aviser

 1. Abbasi-søsknene returneres til Norge

  Bergens Tidende
 2. Advokat: Abbasi-søsknene sendes til Kabul i natt

  Aftenposten
 3. Abbasi-søsknene risikerer internering i Norge

  Aftenposten
 4. Abbasi-familiens advokat: Mor sendes tilbake til Norge. Barna til Afghanistan

  Aftenposten
 5. Tilsynssak mot lege i Abbasi-saken

  Aftenposten
 6. Abbasi-søsknene gjenforent med moren

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no