RETT VEST: Trine Skei Grande er ikke med på Hordaland Venstres ønskeliste til ny ledelse. Foto: Terje Bringedal

Hordaland i forslag: Freder ikke Trine Skei Grande

I Hordaland Venstres foreløpige forslag til ny partiledelse ønsker de Abid Raja inn i ledertrioen, og nevner ikke Trine Skei Grande.

Etter kriselave 3,9 prosent i kommune- og fylkestingsvalget, ønsker stadig flere fornyelse av Venstres toppledelse. Partileder Trine Skei Grande har selv sagt hun tar gjenvalg.

Denne uken går fristen ut for å sende innspill til valgkomiteen. Hordaland Venstre har sendt ut et forslag til høring blant lokallagene. De har ikke ønsket å frede Trine Skei Grande, som har vært partileder siden 2010.

– Det jeg sier, sier jeg til valgkomiteen. Flere må gjerne bli med på å øve på det, skriver Skei Grande i en SMS til VG.

Bergen og Hordaland uenige i svært sentrale punkt på nominasjonslistene.

VG har snakket med flere kilder som bekrefter at Bergen Venstre nominerer statssekretær Sveinung Rotevatn på topp.

Etter det VG kjenner til har Bergen ikke ønsket stortingsrepresentant Abid Raja inn i sentralstyret, mens Hordaland vil foreslå ham helt til topps i partiledelsen.

SPLITTER VESTEN: Hordaland vil ha Abid Raja inn i ledertrioen, mens Bergen setter Sveinung Rotevatn på topp, ifølge VGs kilder. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kilder: Hordaland ønsker Abid Raja i partiledelsen

Etter det VG kjenner til, ønsker Hordaland Venstre en viss fornyelse i partistyret, men de innstiller på å la hordalending Terje Breivik fortsette som nestleder.

Samtidig ønsker de ikke å gi signal om hvem som må gå, utover å beholde Breivik som nestleder. Breivik fra Ulvik i Hardanger har hatt posisjonen siden 2012.

Breivik har ikke vært åpen om han ønsker å ta gjenvalg.

– Jeg har ikke gitt en tilbakemelding til valgkomiteen, sier Breivik til VG, som ellers ikke vil kommentere VGs opplysninger.

Videre ønsker Hordaland ikke å nominere Rotevatn inn i ledertrioen, men at han får fortsette i sentralstyret.

Forslagene fra Hordaland Venstre er sendt til lokallagene i Hordaland, før en endelig innstilling skal sendes inn til valgkomiteen.

De ønsker også å spille inn Trine Noodt og Iselin Nybø som kandidater til ledertrioen i Venstre.

Samtidig blir Elin Seim fra Voss Venstre og sentralstyremedlem Ida Gudding Johnsen sett som gode kandidater til sentralstyret. Som direktevalgte landsstyremedlemmer er to av fylkes egne topper nevnt: Åsta Årøen og Geir Angeltveit.

Ifølge fylkesleder Åsta Årøen i Hordaland Venstre har ikke fylkeslaget sendt inn sin innstilling ennå. Den er derfor fortsatt åpen for endringer.

Årøen har så langt ikke kommentert VGs opplysninger.

Splitter Bergen og Hordaland

Hordaland Venstre har hatt møter for å diskutere sine kandidater. Styret i Bergen Venstre stiller seg ikke bak Hordaland Venstre sin innstilling, bekrefter styrelederen i Bergen Venstre overfor VG.

– Lokallaget har tradisjon for å sende egen innstilling til valgkomiteen. Det er en viss forskjell på hva fylket og Bergen Venstre samler seg for, skriver Jo Eindride Lid Lerheim på SMS til VG.

– Vi har en ganske tydelig prioritering på hele sentralstyret. Den er bygd opp på bakgrunn av det som for oss er viktig at Venstre «skal være», sier Lerheim.

Styrelederen vil ikke kommentere hvilke kandidater de har nominert. VG kjenner til at Bergens liste ikke innstiller kandidater til de enkelte vervene, men lister dem opp i prioritert rekkefølge – og at Rotevatn står på topp.

Sosialbyråd i Bergen, Erlend Horn, bekrefter overfor VG at han har vært i dialog med valgkomiteen over en nominasjon til sentralstyret.

– Jeg har svart at jeg stiller meg til disposisjon, sier Horn til VG. Han vil ellers ikke kommentere sin egen nominasjon.

Lokallag og fylkeslag i Venstre skal gi valgkomiteen beskjed denne uken om hvem de mener bør lede Venstre fra våren. Ny partiledelse blir valgt på landsmøtet i april 2020.

ØNSKET I HORDALAND: Stortingsrepresentant Abid Raja og nestleder Terje Breivik. Foto: Tore Kristiansen

Nominerer ikke Alfred Bjørlo

Når Hordaland går sammen med Sogn og Fjordane i nye Vestland fylke, vil de få tre av partiets markante skikkelser som sine egne. Terje Breivik er fra Ulvik i Hardanger, både Sveinung Rotevatn og Alfred Bjørlo er fra Nordfjordeid i Sogn og Fjordane.

Hordaland har ikke ønsket å innstille Alfred Bjørlo til en posisjon i sentralstyret, etter det VG kjenner til.

Stad-ordføreren hadde størst oppslutning ved kommunevalget av alle Venstre-politikere. Flere fylkestopper i partiet sier til VG at de ønsker å nominere ham.

Den populære ordføreren Alfred Bjørlo melder seg til en av plassene i sentralstyret og Venstre-ledelsen. Foto: Helge Mikalsen

Bjørlo sier til Klassekampen idag at han stiller seg disponibel for valgkomiteen for en plass i sentralstyret eller ledelsen i partiet.

– Men jeg vil ikke svare ja eller nei på om jeg vil stille til de ulike posisjonene, sier Bjørlo til VG.

– Det jeg er veldig opptatt av er at vi må ha en god bredde i Venstre, med folk med ulik styrke og kvaliteter fra rundt om i landet. Det er sunt å ha personer med sitt daglige ståsted fra utsiden av den «rikspolitiske boblen», sier Bjørlo.

- Nye Vestland fylke vil inkludere Breivik, Rotevatn og deg selv. Tar du opp kampen med dem?

– Nei. Folk må få spille inn hvem de mener er de rette for Venstre. Man skal ikke si nei til å stille som kandidat, fordi man er redd for å utfordre noen andre. Det misliker jeg, sier Bjørlo.

– Å bruke det mot Sveinung eller mot meg, at vi er fra samme sted, det blir helt søkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder