Slår alarm om fulle busser til Oslomarka: – Helt kaos i hele dag

Det er satt inn ekstrabusser opp til Oslomarka skjærtorsdag, men likevel er det vanskelig å overholde reglene om to meter avstand.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Hanna Haug Røset
 • Martin S. Folkvord
 • Espen Moe Breivik

– Det har vært helt ville vesten i hele dag. Vi har kjørt med flere ekstrabusser, sier trafikkleder Jan Åge Andresen i Norgesbuss til VG.

Han står i gul vest på parkeringsplassen på Skar i Maridalen, med ansvar for kollektivtrafikken ut i Oslomarka i dag.

– Folk er blitt oppfordret om å holde to meters avstand og helst unngå kollektivtrafikk. Har folk gjort det her i dag?

– Jeg gjorde et tappert forsøk, men da fikk jeg bare beskjed om å ti stille. Jeg oppfordra folk om å vente til neste buss kom, men det hadde ikke vi noe med, fikk jeg beskjed om. Jeg svarte på fleip «da sees vi på Ullevål sykehus», mens de bare fliret og gikk om bord. Så står de som sardin i boks, sier Andresen.

TETT: Det er stor utfart til Nordmarka fra parkeringsplassen på Sognsvann skjærtorsdag. Foto: Jørgen Braastad

Frykter det samme i resten av påsken

Trafikklederen sier han tror beskjeden om at skoler og barnehager gradvis skal åpnes etter påske, har bidratt til at folk ikke tar smittevernreglene like alvorlig lenger.

Andresen har forståelse for at folk vil ut i påskesola, men ber dem tenke om det er steder med mindre trykk de kan starte turen fra.

– Jeg ser for meg samme kaoset i morgen også, hvis dette ikke når frem til folk.

Men alle har ikke samme oppfatning som Andresen. Røde Kors har hatt frivillige ved ni utfartsårer til Oslomarka i dag, og mener det er tydelig at de kjenner godt til påbudene som gjelder.

– Det er mye folk i marka nå ved inngangen til påskens helligdager, men vi ser at folk er flinke til å vise coronavett, sier daglig leder Elin Holmedal i Oslo Røde Kors i en pressemelding.

Samtidig oppmuntrer også hun turgåere til å finne nye og mindre trafikkerte ruter enn de kanskje vanligvis ville gjort.

110-sentralen: – Mange telefoner fra Oslomarka

Også brannvesenet har merket at det er folketett i Oslomarka.

– Vi sendte to biler til en brann i Maridalen kl 16 i dag. Den hadde fattet fra et bål og var blitt 150–200 kvadratmeter stor, sier vaktkommandør Morten Grimstad i 110-sentralen i Oslo til VG.

Brannen er nå slukket. Også i går rykket brannvesenet ut til marka, da etter at en engangsgrill nesten førte til en skogbrann i Sørkedalen.

Grimstad forteller at de har fått veldig mange telefoner fra Oslomarka fra folk som er bekymret for bål og grilling, og kommer med en klar oppfordring:

– Selv om det formelt er lov å grille frem til 15. april, oppfordrer vi folk til å ikke gjøre det, for nå er det veldig tørt. Pølse i termos er også veldig godt!

Hyttebestyrere positive

Hyttebestyrer Frank Westlie forteller at det allerede til morgenen i dag sto 150 biler på parkeringen – tilhørende folk som har overnattet ute:

– Alle de har vært i skogen i natt. Da jeg løp en runde her i går, var det hengekøyer overalt. Jeg har aldri sett så mange hengekøyer i marka før, sier hyttebestyreren.

Ifølge hans medbestyrer, Roy Knutsen, har det vært køer og fulle parkeringsplasser i flere uker allerede.

Fra bestyrernes på Vangen skistue sitt ståsted er det utelukkende positivt med fulle parkeringsplasser – sett i lys av den pågående coronapandemien:

– Si det er tre mennesker i hver av de bilene som sto på parkeringen til morgenen i dag, og det er kun på én parkeringsplass; alle de er ute i skogen rundt her – men hver for seg, forklarer Westlie, som er på markahytta selvtorsdag formiddag.

Sola skinner over hovedstaden og marka rundt. Turfolket som besøker hytta tar med seg kisokvarene de kjøper ut:

– Det er kontrollert og fin stemning på hytta vår. Det er veldig mye folk i marka, men gudskjelov ikke her, får jeg vel nesten si, sier hyttebestyreren.

Mens de på en god skisøndag har rundt 1500 besøkende, har de hatt rundt 300 besøkende om dagen de siste dagene, anslår Westlie.

– Turfolket er hensynsfulle og det går mer «smooth». Akkurat nå går folk inn, kjøper seg litt i kiosken, og går ut og setter seg. Ingen vil sitte inne, heller!

Hva gjør du i hjemmepåsken? Send inn bilde i vår påske-protokoll her!

TIL SKOGS: Slik ser det ut på vei til Bysetermosen, parkeringsplassen som er en av utfartsårene for turer i Østmarka. Flere snur fordi de ikke får plass på parkeringene, får VG rapportert fra lesere. Foto: VG-LESER

– Tre ganger så mye folk

På Skullerud sportsstue – som har parkeringsplass ved hytta – har det vært fullt hver dag de siste dagene. Det samme gjelder andre parkeringsplasser i området. Nå er bestyrer Hilde Emilie Bunæs spent på helligdagene, og planlegger å reise til stua selv senere skjærtorsdag:

– Vi er spente på dagen i dag, siden dette er den første helligdagen og butikkene er stengt. Det er veldig mange folk i marka for tiden, kanskje tre ganger så mye som en vanlig godværssøndag. Jeg tror nok mange av dem som ellers ville vært på hytta for eksempel, nå er i marka, sier Bunæs.

Hun har samme erfaring som bestyrerne på Vangen: Turfolket er hensynsfulle når de bruker hyttene:

– Folk som handler i kiosken vi har åpen, er hensynsfulle. Mange går også forbi og tar med matpakken sinn innover i marka. Der er det plass til alle. Jeg synes det er fint at folk bruker marka så lenge de følger myndighetenes råd, sier hun.

Trenger du ideer til hva du skal finne på i påsken? Sjekk ut VGs hjelpeguide med tips og ideer her.

I MARKA: Vangen skistue ligger noen kilometer fra parkeringsplassen. Bestyrerne opplever at besøkende som vil handle i kioske en hensynsfulle. Bildet er tatt i slutten av mars. Foto: Jørgen Braastad

– I Nordmarka er det plass til alle. Jeg møter folk med jevne mellomrom, men det er god plass og alle viser hensyn, sier E24-redaktør Gard Michalsen. Han reiste tidlig ut på markatur skjærtorsdag.

– Skal man parkere og gå rundt og rundt Sognsvann er det sikkert verre, men her mellom Skjennungstua og Frønsvollen er det nesten tom sti, sier han.

– Og været er upåklagelig!

FINE FORHOLD: E24-redaktør Gard Michalsen bruker skjærtorsdagen i Nordmarka og sier folk han møter på stien er hensynsfulle. Foto: Privat

Mer om

 1. Østmarka
 2. Oslo
 3. Friluftsliv

Flere artikler

 1. Skjerper marka-tiltak etter kaos skjærtorsdag

 2. Politiets oppfordring: – Ta dere sammen!

 3. Listhaugs corona-forslag: Innfør gratis bompassering og parkering

 4. Redningsarbeidere til sjøs i fullt smittevernutstyr

 5. Regjeringen: Dette kan du gjøre og ikke gjøre i påsken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder