VIL HA FORBUD: Plastbestikk er blant produktene regjeringen varsler at de vil forby. Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Vil forby flere plastprodukter

Plastprodukter som engangsbestikk, sugerør og q-tips skal etter planen forbys allerede fra neste år.

– Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast. Derfor vil vi forby det, og prøve å få et forbud på det før neste sommer, sier Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK.

les også

FpU ønsker pant på snusbokser: – Vil gi fire kroner per snusboks

Han mener ikke Norge skal vente på EU med å forby flere typer engangsplast. Dette gjelder plastbestikk, tallerkener i plast, plastsugerør, spisepinner i plast, q-tips i plast og rørepinner i plast.

Elvestuen tror dette vil vekke kreativiteten, slik at det håndteres på en god måte.

– Alle har bestikk hjemme, alternativer har vi mer en nok av.

VIL HA FORBUD FORT: Allerede fra våren 2020 ønsker Ola Elvestuen fra Venstre at visse plastprodukter skal være forbudt. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Målet er at Miljødirektoratet skal utarbeide en forskrift som kan komme ut på høring til høsten. Allerede våren 2020 ønskes det å fastsette en norsk forskrift.

– De skal komme med en foreløpig rapport til høsten, og en til vinteren. Da ser vi hva vi enkelt kan lage forbud på, sier Elvestuen.

WWF Verdens naturfonds generalsekretær, Bård Vegard Solhjell, liker det regjeringens ønske om forbud. Han mener dette plasserer Norge blant de beste i arbeidet med plastforsøpling.

les også

Fant 22 kilo plast i magen på drektig hval

Men fortsatt er ikke organisasjonen helt fornøyd.

– Forslaget inkluderer imidlertid ikke et tydelig regelverk for produsentansvar, som mange politiske partier, miljøorganisasjoner og næringslivsaktører også har etterlyst. WWF krever et obligatorisk produsentansvar for alle plastprodusenter innen 2021, skriver han i en epost til VG.

Han mener at uten et slikt regelverk vil man ikke nå nullutslippsmålet for plast i havet.

Tidligere i år godkjente EU-parlamentet et forbud mot plast. Men i motsetning til den norske modellen regjeringen vil ha igjennom, gjennomføres ikke EUs forbud før i 2021.

Også Oslos rødgrønne bystyre har ytret et ønske om plastforbud i hovedstaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder