STØTTER RAJA: Stortingsrepresentant Carl Erik Grimstad (V) støtter Abid Raja (V). Her etter Venstres gruppemøte i august. Foto: Ola Vatn / VG

Venstre-topp med full støtte til Raja: – Har ikke munnkurv selv om han vil inn i ledelsen

Venstre-politiker Abid Raja får stortingskollega Carl Erik Grimstads fulle støtte. – Kronikken er så nær Venstres sjel som man kan komme.

– Alvorlig talt, vi kan ikke havne der at uansett hva Abid (Raja) sier, og om han sier det på Karmøy, Lindesnes eller Berlevåg, så skal det brukes som et ledd i en lederstrid. Han har ikke munnkurv fordi han har vært åpen om at han ønsker seg en mer prominent plass i ledelsen, sier stortingsrepresentant Carl Erik Grimstad (V).

Fredag gikk Abid Raja (V) til frontalangrep på Frp:

– Vi skal si klart og tydelig fra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda. Da skal ikke lenger Venstre tie. Å tie er å akseptere. Og jeg nekter i fortsettelsen å akseptere, sa Venstre-profilen til NRK.

les også

Abid Raja: – Det stinker av Frps retorikk

Raja reagerer på Siv Jensen og Sylvi Listhaugs utspill i valgkampen. I et intervju og en kronikk i VG 2. september, hentet Jensen frem begrepet «snikislamisering», som hun fikk kritikk for også i 2009. Sylvi Listhaug publiserte 26. august et Facebook-innlegg, som raskt ble svært omdiskutert, om båtmigranter.

Etter at Venstre-leder Trine Skei Grande valgte å støtte partikollegaen, har flere sentrale Frp-politikere kritisert Venstre-lederen. Flere av dem knytter Rajas utspill til valget av ny partiledelse i Venstre på landsmøtet i 2020. Det gjør også kilder internt i Venstre.

FEIL FOKUS: Carl Erik Grimstad (V) mener debatten bør handle om hva slags land Norge skal være, ikke forholdet mellom Venstre og Frp. Foto: Ola Vatn / VG

– Venstres sjel

Grimstad mener det er åpenbart at Raja skal få partiets støtte.

– Han er en av våre fremste integreringspolitikere. Hvis vi ikke skulle støtte ham, så ser jeg ikke hva vi skulle støtte i Venstre, sier han og fortsetter:

– I denne kronikken er han så nær Venstres sjel som man kan komme. Dette er ikke et spørsmål om forholdet mellom Frp og Venstre, men om hva slags Norge vi vil ha.

– Kan Venstre sitte i regjering med Frp?

– Det er en debatt som har pågått i Venstre i flere år, og jeg vil ikke konkludere nå. Men jeg synes det er grunn til å utfordre statsministeren på hva hun mener. Vi kan ikke ha en regjering som bruker ordet snikislamisering på den måten.

Nestleder Ola Elvestuen forteller til Dagbladet at han ikke støtter bruken av begrepet «brun propaganda».

- Jeg er kritisk til ordet snikislamisering og har reagert på det, som mange har gjort i Venstre. Men jeg vil ikke bruke ordet brun propaganda. Nå har vi markert tydelig hva vi mener omkring snikislamisering, det er ingen tvil om hva holdningen til Venstre er til det. Nå må regjeringen gå videre og drive med politikk, sier han til avisen.

les også

Per-Willy Amundsen ut mot Abid Raja: – Drar med seg statsministeren ned i søla

Ifølge VGs opplysninger har statsminister Erna Solberg gitt klar beskjed om at Venstre og Frps regjeringsmedlemmer skal ta konflikten internt. Nå er forventningen at statsrådene Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Sylvi Listhaug (Frp) holder seg på matta.

Leder av Kristelig Folkeparti (KrF), Kjell Ingolf Ropstad, har ikke mulighet til å kommentere saken tirsdag ettermiddag. Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide roser Rajas kronikk på sine Facebook-side:

– Jeg ville aldri brukt ordene brun propaganda om FrP. Men utenom det kan jeg slutte meg til så og si hvert eneste ord i en knallgod kronikk av Abid Raja!

les også

Frp-topp: Venstre får komme seg ut av regjering hvis de ikke har annet å drive med

– Dårlig debattkultur

– Vi kan snakke om forholdet mellom Frp og Venstre til vi bli blå, men du roter ikke med vårt verdigrunnlag, sier Grimstad.

– Hvem gjør det?

– Jeg synes Morten Wold gjør det, når han hekter dette på Abid som en sirkushest som jogger rundt i landet og prøver å bli leder. Da tar han ikke hovedpoenget her, og det er dårlig debattkultur.

Morten Wold (Frp) sier til VG at «Abid Raja er på evig rundreise med sitt enmannssirkus» og at han «rakker ned på Frp for å posisjonere seg i kampen for å bli ny partileder i Venstre».

Det har ikke lykkes VG å få en kommentar fra Abid Raja.

Heller ikke Sylvi Listhaug ønsket å kommentere saken tirsdag formiddag:

Foto: Trond Solberg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder