FERDIG: Frp-profil Terje Søviknes får ikke fire nye år som ordfører. Foto: Frode Hansen/VG

Terje Søviknes ferdig som ordfører: - Selvfølgelig er jeg skuffet

Frp-nestleder Terje Søviknes er ferdig etter 20 år som ordfører i Os. Nå er han usikker på hva han skal gjøre videre.

– Selvfølgelig er jeg skuffet på egne vegne, men først og fremst på vegne av hver tredje bjørnafjording, som i valget ga uttrykk for at jeg skulle fortsette, sier Terje Søviknes til VG.

Frp i Bjørnafjord fikk 32 prosent oppslutning, og ble største parti. Ap, som nå får ordføreren, fikk 21 prosent oppslutning.

– Vi har hatt en dialog med KrF, og de kunne ha fått stort gjennomslag med Frp og Høyre. Men det er åpenbart at et ordførerskifte har vært viktigere for dem enn politikken, sier Søviknes.

Han sier han er ydmyk over å ha fått lov til å lede Os kommune gjennom 20 år. Han beskriver det som en fantastisk reise hvor Os er blitt satt på kartet.

les også

Frp kan miste flere ordførere: – Har ikke hatt noen plan B

– Vi har hatt kraftig befolkningsvekst, gode resultater og ingen eiendomsskatt, jeg er veldig ydmyk for tilliten jeg har fått, sier Frp-toppen.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg vet ikke, jeg har ikke ofret alternativene en tanke. Målet var å gjøre et best mulig valg, og det klarte vi med 32 prosent oppslutning. Men det holdt ikke helt inn. Nå skal jeg tenke på hva jeg skal gjøre i fremtiden i et par måneder fremover, sier Søviknes.

KrF valgte Ap

Den nye ordføreren i Bjørnafjorden er Arbeiderpartiets Trine Lindborg, mens varaordføreren blir Harald Lekven fra Senterpartiet. Det var Bergens Tidende som først meldte om saken.

Ap, Sp, MDG og KrF går sammen for å styre Bjørnafjorden med SV som støtteparti, bekrefter de fem partiene i en pressemelding søndag kveld.

– Etter gode og grundige forhandlinger er vi klare til å ta Bjørnafjorden kommune i en ny retning, skriver de i en kommentar.

Os i Hordaland er kalt Frps utstillingsvindu, og Frp-nestleder Søviknes har vært ordfører i kommunen siden 1999.

Flertallet glapp da Os ble slått sammen med Fusa, der Senterpartiet har vært størst, og dannet Bjørnefjorden. Rødgrønn og borgerlig side fikk 17 mandater hver, og KrF havnet på vippen.

Lang politisk karriere

Søviknes har vært ordfører i Os siden 1999, kun avbrutt i de to årene han var olje- og energiminister fra 2016 til 2018.

1999 ble han også valgt til Frps 2. nestformann, men bare to år senere trakk han seg fra det og alle andre rikspolitiske verv, da det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16 år gammel beruset jente på en fest etter et Fpu-landsmøte.

Søviknes ble etterforsket for seksuelle overgrep mot 16-åringen, men saken ble henlagt som intet straffbart forhold i 2001. I 2018 søkte jentas advokat om voldsoffer-erstatning fra staten.

Fra 2003 har han deltatt på Frps landsmøter igjen, og i 2014 ble han valgt inn i partiets sentralstyre, før han altså to år etter det ble statsråd i regjeringen.

COMEBACK: På Frps landsmøte i vår ble det klart at Terje Søviknes ble Frp-nestleder, nøyaktig 20 år etter at han sist hadde vervet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen takker Søviknes for innsatsen i Os.

– Terje Søviknes har klart å vise at det går an å drive en kommune med gode tjenester, positiv vekst og utvikling av kommunen uten én eneste krone i eiendomsskatt. Det vil jeg takke ham for, sier hun til VG.

– Valgresultatet viser at velgerne har vært svært fornøyd når Frp ble største parti i Os og fikk hele 32 prosent av stemmene. Dessverre har ikke de andre partiene vært enig i at han skulle få fortsette, sier hun.

I vår ble det klart at Søviknes gjorde comeback som Frp-nestleder, nøyaktig 20 år etter at han sist ble valgt som Frp-nestleder.

Mister flere ordførere

På landsbasis var Frps valgresultat ned 7 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg, og ned 1,2 prosent fra kommunevalget i 2015. I Os fikk Frp 39,5 prosents oppslutning ved sist kommunevalg.

I alt hadde partiet fem ordførere etter valget i 2015. Søviknes er en av flere partiet har mistet, eller ligger an til å miste.

Blant annet måtte Frps populære ordfører i Mandal, Alf Erik Andersen, gå av etter at KrF valgte å støtte rødgrønn side i nye Lindesnes kommune.

Også i Hvaler gikk de rødgrønne sammen og kastet Frp-ordføreren, og det samme ser ut til å skje i Frp-bastionen Ullensaker.

I likhet med i Os skjer det til tross for at partiet fortsatt er størst i Ullensaker, gikk fram hele 8 prosentpoeng i Lindesnes, og fremdeles er størst på borgerlig side i Hvaler.

Partiet har allerede sikret seg én ny ordfører, Tom Henning Slethei i Sola kommune, og ligger dermed an til å ha minst to etter høstens valg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder