ORDFØRERKANDIDAT: Stortingsvalget i Norge 2017 med Torvild Sveen og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Trolig over for Arbeiderpartiet i Gjøvik etter 97 år

De borgerlige partiene har fått 21 av 41 plasser i det nye kommunestyret i Gjøvik, dermed kan nær 100 års sammenhengende Ap-styre være over.

Det endelige valgresultatet for Gjøvik kommune ble bekreftet litt etter klokken 19 tirsdag kveld, skriver Oppland Arbeiderblad.

Fra valgdagen: Fikk feilinformasjon om åpningstider

Dagens posisjon med Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG får 20 mandater, mens Senterpartiet, Høyre, Frp, Venstre og KrF til sammen får 21. Dermed kan Arbeiderpartiet måtte rydde pultene i rådhuset etter nær hundre års sammenhengende styre i kommunen.

– Vi har ikke gjort noe dårlig valg sammenlignet med andre steder. Med 33,5 prosent er det nok dårligere enn vi pleier, men fortsatt ganske anstendig i forhold til flere steder i Norge, sier ordfører Bjørn Iddberg (Ap) til VG.

– Det er vemodig at vi ikke klarte å runde hundre år i sammenheng med Arbeiderpartiet i Gjøvik.

Les mer: Kampen om storbyene

Valgvinner i kommunen er Senterpartiet med ni mandater, og trolig stikker partiet også av med ordførerkjedet. Senterpartiets Torvild Sveen (43) kan overta stafettpinnen etter nåværende ordfører Iddberg

– Vi er fortsatt i forhandlinger. Først skal vi forhandle politisk, deretter skal vi vurdere hvilke posisjoner som skal fordeles, sier Torvild Sveen til VG.

Går av med pensjon

Bjørn Iddberg har sittet som ordfører i tolv år. Han ble for første gang valgt inn i kommunestyret i 1991, og har siden høsten 2007 vært kommunens ordfører i et rødgrønn samarbeid.

– De tunge og nasjonale trendene over hele landet har slått inn på Gjøvik. Det er nok en konsekvens av mange forhold som vi ser. Disse tendensene til Senterpartiet og Miljøpartiets klima har så klart hatt noe å si, sier han.

Så du? Ordførerdrømmen brast for Torstein Lerhol

På spørsmål om hva Iddberg kommer til å savne mest med jobben, svarer han:

– Som ordfører er man med på det meste i lokalsamfunnet. Du er sentral, kan påvirke og treffe mange miljøer – samt være med i det pulserende samfunnslivet. Du går fra å være sentral til å være en «mr.nobody» – for å sette det på spissen.

Fikk du med deg? Et historisk gjennomslag for Rødt

Til nyttår går 66-åringen av med pensjon.

– Jeg kommer nok uansett til å fortsette med samfunnsengasjementet, avslutter han.

Fikk du med deg Jonas Gahr Støre om avisens bakside?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder