Giske og N'jie åpner opp om #metoo-stormen: – Helt forsvarsløs

I et intervju med TV 2 åpner Trond Giske og Haddy N'jie for første gang opp om tiden da det raste som verst.

 • Marthe S. Lien
 • Espen Moe Breivik

Artikkelen er over ett år gammel

– Du mistet fotfestet rett og slett. Det var ikke noe trygt sted noe sted. Du var bare helt forsvarsløs, sier Giske under TV 2-programmet «Vårt lille land», som ble sendt torsdag kveld.

Den 13. desember 2017 publiserer Dagens Næringsliv en sak med anonyme anklager rettet mot Giske. Dagen etter følger VG opp med en sak som omhandler en bitter konflikt innad i Arbeiderpartiet.

Stridens kjerne er tekstmeldinger Giske sendte til et kvinnelig AUF-medlem på 19 år etter en festmiddag i partiet. Hun tar kontakt med ledelsen i AUF etter meldingene.

Etter dette følger utallige saker i alle landets store medier, og han kalles etter hvert inn på teppet av partiledelsen. Der blir han forelagt varslene som har kommet inn.

VG spesial: Dette er Giske-saken

Flere kvinner fortalte at Giske hadde oppført seg ubehagelig på fest, og at han blant annet skal ha forsøkt seg på kyss og berøring.

Giske tar en pause i møtet for å ringe kjæresten:

– Da var han helt – jeg har aldri hørt han sånn før. Jeg har aldri hørt stemmen hans sånn før. Da var han utrolig lei seg og fortvilet og skamfull og han sa; Herregud. Dette er alvorlig, Haddy. Dette er alvorlig! forteller N'jie til TV 2.

Etter møtet drar Giske rett til NRK for å beklage på Dagsrevyen, men til TV 2 sier han at han av hensyn til varslerne ikke fikk lov til å være konkret på hva han beklaget for.

Midt oppe i dette uttalte Tajik, som Giske på denne tiden delte nestledervervet med, seg på Facebook. Hun skrev her at hun var kjent med innholdet i to av varslene, og at det for henne var rystende lesning både som menneske, nestleder og jurist.

Trond Giske mener hun med denne formuleringen spredte inntrykket av grove forbrytelser.

– En jurist sa til meg at du blir jo ikke rystet av lovbrudd. Det er hverdagen til en jurist. Så hvis du blir rystet som jurist så er det ikke bare lovbrudd, det er noe veldig alvorlig lovbrudd. Det etterlater jo et inntrykk som helt åpenbart veldig mange kommentatorer og pressefolk tok utgangspunkt i, og som gjorde at stormen ble enormt stor, sier Giske til TV 2.

Tajik har ikke ønsket å bidra i TV 2-programmet.

VG har torsdag kveld vært i kontakt med Tajiks politiske rågiver Edina Ringedal, som forteller at Tajik er sykemeldt, på grunn av en lenge planlagt operasjon, og derfor ikke har mulighet til å følge opp VGs henvendelse.

Brøt sammen

N'jie forteller at Giske hverken orket å forlate leiligheten eller se folk i øynene. 22. desember får han det hun beskriver som et illebefinnende.

Giske selv beskriver perioden som et punkt i livet der det på den ene siden pågikk en selvransakelse, mens han på den andre siden opplevde manglende rettssikkerhet.

På spørsmål om han forstår at posisjon og alder kan gjøre det ubehagelig for en kvinne å bli utsatt for sjekking og tilnærmelser svarer Giske at burde ha sett det, og at han ikke forstår hvordan han ikke gjorde det.

HOS SINE EGNE: Trond Giske ble tatt varmt imot da han gjestet årsmøtet i Steinkjer Ap i mars. Foto: Johan Arnt Nesgård

Han forteller videre at han mener han har vært «veldig umoden», og at han har opptrådt naivt og feil. Giske sier han ikke får gjort det om, og at det eneste han kan gjøre er å lære og vokse på det.

N'jie forteller under intervjuet at mediestormen som fulgte samboeren har fått henne til å miste tiltroen til journalister og kommentatorer i mediene.

Hun sier hun har erfart at motstemmer og alternative perspektiv har blitt «ugyldiggjort i debatten».

Beklaget Giske-sak

I februar publiserte VG en sak der Trond Giske danser med en yngre kvinne på Bar Vulkan i Oslo. En sak VG senere har beklaget.

– Og da sa jeg det til deg, du trenger ikke lese mer. Nå er det over. Nå kan du ikke forsvare deg. Hvis hun sier det, er det ingenting du kan si eller bevise at er feil, sier N´je til TV 2.

Under et intervju med TV 2 i mars forteller kvinnen, med navn Sofie, at hun angrer på at hun gikk med på å møte VGs journalist. Hun mener VG fremstilte saken helt feil.

– Jeg opplevde det som helt uproblematisk. Hele greia var bare tull, fortalte Sofie til TV 2 om episoden med Giske.

VG har lagt frem en rapport der dekningen av videoen blir gjennomgått. Rapporten konkluderer med at VG har sviktet i håndteringen av kvinnen i videoen som kilde og intervjuobjekt. I rapporten konkluderes også med at det har vært for svak ledelse og kvalitetskontroll av VG i saken.

– Vi burde beklaget tydeligere både overfor Sofie og Trond Giske, sa VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken etter at rapporten ble publisert i mars.

VG har vært i kontakt med både Giske og N'jie torsdag kveld. De svarer at de ikke ønsker å uttale seg utover det de har sagt til TV 2.

Mer om

 1. Trond Giske
 2. Haddy N'jie
 3. Medier
 4. Metoo
 5. Journalistikk

Flere artikler

 1. Giske-varsler til Haddy Njie: Du tråkker på meg

 2. Evalueringen av saken om Giske-videoen: – Vi burde beklaget tydeligere

 3. Haddy Njie anklager Hadia Tajik for kampanje mot Giske

 4. Giskes sterkeste kort

 5. Trond Giske: – Jeg hadde bare ett ønske til Haddys bok

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder