KLIMAKAMP: Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at 17 milliarder kroner er for mye penger å satse på rensing og lagring av CO₂. Her ved avfallsforbrenningsanlegget ved Klemetsrud mandag ettermiddag. Foto: Helge Mikalsen

Støre til klimaangrep på Solberg: – Hun setter fremtiden i spill for norsk industri

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier statsministeren svikter i kampen om å ta den grønne ledertrøyen i Europa.

 • Bjørn Haugan
 • Helge Mikalsen (foto)

– Erna Solberg setter fremtiden til norsk industri i spill når hun skaper usikkerhet rundt satsingen på fullskala karbonfangst- og lagring i Norge. Derfor utfordrer jeg henne til å svare nå; vil hun at Norge skal satse på investering i fullskala karbonfangst- og lagring, eller ikke, spør Ap-leder Jonas Gahr Støre.

les også

Ap vil brenne av klimamilliarder – lover å ikke øke skattene for vanlige folk

Årsaken til hans vrede er at regjeringen sår tvil om planene om å opprette to CO₂-renseanlegg, ett ved Fortums avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo og ett ved Norcems sementfabrikk i Brevik.

– Dypt bekymret

Olje- og energiminister Tina Bru (H) har bedt de to anleggene søke om EU-midler i tilfelle de bare går inn for ett av anleggene i statsbudsjettet til høsten. Regjeringspartiet Venstre har signalisert kamp for to anlegg.

– Vi er bekymret over signalene som kommer fra regjeringen, om rensing og fangst av CO₂. Vi skal ta store løft ved å kutte utslipp i Norge, men det monner lite i global sammenheng. Det som virkelig vil monne, er at Norge tar ledertrøyen for å fange og lagre CO₂ (CCS). Den unike muligheten har vi ikke råd til å skusle bort, sier Støre.

Karbon- fangst og lagring (CCS) har vært utredet i mange år. Anleggene på Klemetsrud og Brevik er klare til å starte arbeidet og Equinor har klarert at CO₂ kan lagres i Nordsjøen.

De kan ta imot CO₂ fra EU i flere ti år. CCS har blitt fremstilt som avgjørende for at verden skal nå klimamålene i Paris-avtalen, men det er det blitt stilt spørsmålstegn ved.

les også

– Ikke avhengig av norsk klimasatsing i Europa

Investeringskostnad pluss fem års driftskostnader for to fangstanlegg og transport og lagring er på rundt 17 milliarder kroner, mens kostnaden for en kjede med ett fangstanlegg anslås å ligge på rundt 11 milliarder, viser anslag fra kvalitetssikringsrapporten fra juni 2018.

– I disse coronatider fremstår det som lite, men handlingsrommet i statsbudsjettet åpner vanligvis ikke for slike løft?

– Det skal ikke tas over ett budsjett, men over årene 2021 til 2024. Og ikke alt skal finansieres av staten.

– Du og Ap har vært gjennom en CO₂-månelanding før, på Mongstad, som endte i krasjlanding?

– Det er jeg uenig i. Mongstad har bidratt til teknologiutvikling og utenlandsk ekspertise kommer dit for å lære. Vi har lyktes med fangst, nå gjenstår lagring.

Vil ha med Bergen, Stavanger, Trondheim, Mo og Fredrikstad

Støre sier Klemetsrud og Brevik bare bør være begynnelsen.

– Jeg blir positivt overrasket når jeg er ute i landet og opplever så mange bedrifter som vil rense CO₂. Jeg opplevde det nylig ved Øra industripark utenfor Fredrikstad og ved Mo Industripark. De og flere andre prosjekter bør utredes, sammen med avfallsanleggene i Bergen, Stavanger og Trondheim og Fredrikstad.

– Vi har levd av oljen. Nå har den industrien en unik mulighet til å spille en betydelig rolle i det grønne skiftet. Equinor har tilrettelagt for en teknologi som gjør at de kan ta imot CO₂ og lagre den i Utsira-formasjonen. Hvis Erna Solberg ikke griper muligheten, kan en hel industri knekke, i stedet for å bli videreutviklet. Det vil bety tusenvis av arbeidsplasser her hjemme, og det er en teknologi verden trenger for at vi skal klare å nå togradersmålet, sier han.

– Det er nesten utrolig at statsministeren er så passiv

Han sier ekspertene advarer.

– De sier at vi ligger 1,5-2 år foran andre i utvikling av CCS: Fortrinnet er i ferd med å forsvinne. Andre land har meld seg på i dette kappløpet. Danmark og Tyskland posisjonerer seg innenfor hydrogen, Sverige innenfor flytende havvind.

les også

Arbeidsplassene må reddes nå

Støre sier kraftfull satsing må til.

– Nordsjøen kan bli hele Europas CO₂-lager i mange tiår. Potensialet for utvidelse er betydelig. Vi kan skape et marked for CCS-produkter i Norge og globalt. Alt tyder på at høyreregjeringen legger opp til at Norge skal tape denne konkurransen.

Han legger lite imellom:

– Det er nesten utrolig at statsministeren er så passiv – hennes plan for å få Norge ut av krisen er så å si helt fri for konkrete tiltak og samlet ambisjon for CCS og hydrogen. I den siste krisepakken, revidert nasjonalbudsjett og hydrogenstrategien sto det knapt noe konkret om utvikling av disse fremtidsnæringene. Det gir lite forutsigbarhet for næringslivet.

Solberg: Har funnet område for lagring i Nordsjøen

Statsminister Erna Solberg svarer blant annet at hennes regjering så langt har brukt om lag fire milliarder kroner på CO₂-fangst, transport og lagring.

– Så sent som i vinter ble det klart at vi har lyktes med å finne et område i Nordsjøen som egner seg for å lagre CO₂. I disse dager gjør vi derfor de siste kvalitetssikringene på CO₂-håndteringsprosjektene, sier hun til VG.

Hun sier at regjeringen har varslet at de skal ta stilling til dette senest i statsbudsjettet som blir lagt frem til høsten.

– Denne grundige fremgangsmåten er viktig for å unngå at dette prosjektet får samme krasjlanding som de rødgrønnes satsing på Mongstad. Vi skal ikke bruke milliarder av kroner på slagord for å komme i avisen. Vi skal skape verdikjeder som gir nye arbeidsplasser og inntekter i Norge, samtidig som vi utvikler teknologi som verden trenger for å kutte klimagassutslipp.

Solberg oppfordrer også Støre til å lese deres plan for å få Norge ut av krisen på nytt.

– Den inneholder både penger til satsing på hydrogen og sirkulær økonomi. Planen legger også 500 millioner kroner til satsing på grønn skipsfart. I tillegg øker vi bevilgningene til Enova som er vårt fremste virkemiddel for skallere opp ny klimavennlig teknologi.

Mer om

 1. Karbonfangst
 2. Norcem
 3. CO2
 4. Nordsjøen
 5. Equinor
 6. Tina Bru
 7. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Bru forsvarer regjeringens CO₂-prosjekt: – Merkelig kritikk

 2. To CO2-fangstanlegg er dobbelt så bra som ett

 3. Kritikk mot regjeringens CO₂-planer: «Skuffet» og «halvhjertet»

 4. Venstre utfordrer sin egen regjering: Vil ha to fangstanlegg for CO2

 5. Karbonfangst: Staten kan spare milliarder på ett anlegg

Fra andre aviser

 1. Regjeringen varsler nye klimatiltak. Se pressekonferansen her.

  Fædrelandsvennen
 2. – Dette er en lisse­pasning for karbon­fangst på Sørlandet

  Fædrelandsvennen
 3. Regjeringen varsler nye klimatiltak. Se pressekonferansen her.

  Aftenposten
 4. Øygarden-ordfører: – Det største siden Sotrabrua ble bygget

  Bergens Tidende
 5. CO₂-rensing kan koste opptil 25 milliarder

  Aftenposten
 6. Derfor ser Europa til Klemetsrud

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no