- Kritisk i kloakken

Ingeniører slår alarm om norsk infrastruktur

Avløpsnettet vårt stinker, ifølge karakterkortet fra norske ingeniører.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Se den knusende dommen ved å trykke på pilene i bildegalleriet over!

Vann og kloakkledninger i Norge er skremmende dårlig, skal vi tro tilstandsvurderingen fra Rådgivende Ingeniørers Forening.

Gamle rør

Gjennomsnittsalderen på de 52000 meterne avløpsnett er 34 år, og i Oslo finnes avløpsrør som er over hundre år.

- Den mest alvorlige faren er når lekkasjer i gamle vannledninger og gamle avløpsrør skjer nær hverandre for da kan vi risikere at drikkevannet blir smittet av dritten, sier administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF.

Hun henviser til vannforurensningen i Bergen i 2004 der over 6000 bergensere ble syke av Giardia-bakterier fra springen.

- Gamle rør gir også større risiko for ledningsbrudd som kan skade veier, privatboliger og miljø.

RIF tok initiativet til rapporten fordi de mener den offentlige infrastrukturen alltid diskuteres fagfelt for fagfelt, og i rapporten «State of the Nation» som legges fram i dag klokken 13, har ingeniørene vurdert elleve samfunnskritiske områder etter dagens tilstand og fremtidige utsikter.

Se dommen her!

Lav karakter

Jernbane og avløpsanlegg får karakter 2 - noe som tilsier at bruken av anleggene er truet og opprusting bør skje umiddelbart.

Les også:- Bruker pengene helt feil

- Jernbanen har et enormt etterslep. Det bygges litt og litt om gangen, uten helhetlige planer. Vi trenger å løfte blikket og se 50 år frem i tid, sier Hansteen.

Les også:
* Kleppa varsler mer togkaos i sommer
* NSB-toppen varsler 30 år med togkaos

(Saken fortsetter under bildet)

KRITISKE: Øyvind Mork, direktør i Asplan Viak og styreleder i RIF, Liv Kari Hansteen, direktør i RIF, Jan Ove Holmen, direktør i Rambøll Norge og Jon Nyheim, leder i Norconsult. Foto: Markus Aarstad

Stort etterslep

Jevnt over er karakterene middelmådige, og vedlikeholdsetterslepet til tider stort. Hovedmålet med rapporten er å se hvordan de offentlige anleggene er forberedt på fremtidige krav.

Når de i morgen presenterer tilstandsrapporten og inviterer til politisk debatt om infrastruktur, mener RIF politikerne har fått en bred plattform å diskutere pengebruk fra.

- Norge har store offentlige verdier, og vi mener å gi noen svar på hvorvidt pengene brukes riktig eller om vi lar verdiene smuldre opp, sier Hansteen til VG.

LES MER OM SKANDALERAPPORTEN i DAGENS VG!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder