DELTOK: Den norske kirurgen Tormod Westvik (38) fra Oslo bidro under den første komplette ansiktstransplantasjonen i USA. Foto: Scanpix

Norsk kirurg med på USAs første hele ansiktstransplantasjon

Den norske kirurgen Tormod Westvik (38) fra Oslo var sentral aktør i teamet som foretok den første komplette ansiktstransplantasjon i USA.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Verdens første ansiktstransplantasjon ble foretatt ved det spanske universitetssykehuset Vall d'Hebron i Barcelona i april i fjor. Den aller første delvise ble utført i Frankrike i 2005. I mars i år gjennomførte teamet ved Brigham and Women's Hospital (BWH) ved Harvard University i Boston USAs første fullstendige ansiktsutskiftning. Det skjedde med sentral norsk medvirkning.

BWH-gruppen på 16 kirurger ledes av dr. Bohdan Pomahac, som personlig valgte å ta med nordmannen i legeteamet på grunn av hans spisskompetanse på plastisk kirurgi. Det tok teamet over 15 timer å gi pasienten nytt ansikt.

ØDELAGT: Dallas Wiens ansikt var helt ødelagt før operasjonen. Nå har han fått transplantert et nytt. Foto: EPA/PARKLAND HEALTH AND HOSPITAL SYSTEM/Scanpix

I april - mindre enn en måned etter den første - deltok Westvik i den andre komplette ansiktstransplantasjonen i USA, også denne gang under ledelse av dr. Bohdan Pomahac. BWH er - enn så lenge - det eneste sykehus i USA som har kompetanse og kapasitet til å gjennomføre komplette ansiktstransplantasjoner, opplyser Tormod Westvik til NTB.

Høyspentdrama

- Donors identitet og omstendighetene før utvelgelsen kan vi ikke gå ut med. Men det var den 25 år gamle Dallas Wiens fra Texas som fikk nytt ansikt etter en dramatisk høyspentulykke under malearbeid på en kirkevegg for to og et halvt år siden, forteller Westvik.

Ulykken ødela Wiens ansikt helt inn til kraniet fra hårfeste til hals. Etter 22 til dels dramatiske inngrep, var Wiens klargjort for transplantasjonen. Han var da uten ansiktstrekk, bortsett fra en leppeløs munn og deler av hakeskjegget.

Dallas Wiens vil aldri kunne se etter ulykken. Men ansiktet er bygd opp med nesebein, brusk, lepper, ansiktshud, muskler og ikke minst nerver, som langt på vei skal gi en naturlig motorikk, ifølge den norske kirurgen.

Krig og ulykke

Westvik opplyser at dette foreløpig er et tilbud til de få. Det er kostbare og krevende operasjoner. Brannskader, ulykkesskader og krigsskader er stikkord.

- Dette er aktuelt for mennesker med ansiktsskader som ikke har latt seg rekonstruere til et akseptabelt, sosialt utseende, tross mange operasjoner. Alle som har gjennomgått ansiktstransplantasjon har vært gjennom flere titalls, ofte livreddende, operasjoner.

PÅ VEI TIL SYKEHUSET: Dallas Wiens snakker i mobiltelefonen i bilen på vei til sykehuset. Foto: Reuters/Scanpix


Når alternative behandlingsmetoder ikke strekker til, men pasienten ellers er «stabilt fungerende», kan man nå etter hvert begynne å tenke ansiktstransplantasjon for å gjenskape et ansikt, ifølge Westvik.

- Det amerikanske forsvaret har vist stor interesse og bidratt til forskningen, med sikte på å hjelpe unge soldater som er påført store ansiktsskader, sier han.

Bidrar gjerne

Tormod Westvik var ferdig med medisinstudiene i Oslo i 2001 og tjenestegjorde som generell kirurg ved Yale University i New Haven fra 2003 til 2009, inkludert et forskningsår. Nå er han inne i et treårig fordypningsprogram ved Harvard, med spesialisering i plastisk kirurgi ved flere underliggende sykehus, blant annet BWH, fram til neste sommer. Da vil han og familien returnere til Norge.

Han har ikke vært i kontakt med aktuelle norske miljøer, men kunne godt tenke seg å bidra til å bygge opp et miljø for ansiktstransplantasjon i Norge.

- Jeg vet ikke hvor det kunne være aktuelt. Men siden det vil gjelde relativt få pasienter, er det viktig ikke å spre ressursene. Jeg vil tro det ville være mulig å etablere et miljø ved et av de store universitetssykehusene, med tanke på ekspertise og spisskompetanse. Ikke minst viktig er oppfølgingen etter operasjon. Norge ligger langt fremme med transplantasjoner generelt. I forhold til landets størrelse har vi jo et stort volum på solide organtransplantasjoner, sier han.

Haukeland i Bergen, med brannskadeavdelingen, eller Rikshospitalet, med sin lange transplantasjonshistorikk, kunne være aktuelle steder for et kirurgisk «ansiktsmiljø», mener Tormod Westvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder