PRESSEKONFERANSE: I dette møtet med pressen i forrige uke, lovet Audun Lysbakken at han la frem alle dokumentene i pengestøttesaken. Foto: JØRGEN BRAASTAD/ VG

Fant nye ukjente e-poster til Lysbakken

Gjennomgangen av Audun Lysbakkens e-poster skal vise at SV-statsråden personlig mottok informasjon forut for pengestøtten til SUs jenteforsvarskurs.

Artikkelen er over åtte år gammel

Den ekstraordinære gjennomgangen i Barne- og likestillingsdepartementet avslører hittil ukjent korrespondanse som kan kaste nytt lys over pengestøttesaken.

Ifølge VGs opplysninger skal barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken ha mottatt e-post sendt til statsråden selv, eller med Lysbakken i kopifeltet.

Etter det VG forstår skal dette dreie seg om kommunikasjon i den interne saksbehandlingen i departementet.

Det bekrefter kilder med kjennskap til gjennomgangen overfor VG.

Står i kontrast

Funnene av nye e-poster står i kontrast til løftet i brevet Lysbakken sendte til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forrige uke.

Der slo han fast:

«Jeg legger også ved alle relevante dokumenter i saken, somviser hvordan tilskuddet ble behandlet i departementet.»

Departementet brøt reglene da de mot embetsverkets anbefaling droppet anbudsrunde uten at alle de aktuelle organisasjonene fikk anledning til å søke om penger.

Til tross for at Lysbakken i offentligheten har vært tydelig på at han har hatt ansvaret, har han nektet å si hvorvidt han selv var involvert i prosessen med å gi 154 000 kroner til SU-vennene i Jenteforsvaret.

- Statsråden kommenterer ikke detaljer i prosessen utover at det han har formidlet til media tidligere, nemlig at det er statsråden som står ansvarlig, skriver kommunikasjonssjef i BLD, Maria Brit Espinoza i en e-post til VG.

Statsråden har skrytt av eksepsjonell åpenhet i saken, men da tykke bunker av dokumenter og e-poster ble fremlagt i forrige uke var det ikke tatt med noen e-poster, brev eller annet som tydet på at Lysbakken eventuelt selv har vært direkte involvert.

Brøt loven

Dokumentene viste derimot at det var statssekretær Kirsti Bergstø (SV) som var den aktive da politisk ledelse overstyrte embetsverkets råd og brøt loven.

VG og flere medier har gjengitt opplysninger fra flere kilder i SV om at Lysbakken skal ha sagt internt i partiet at han ikke kjente til pengetildelingen til SUs Jenteforsvaret.

Anders Anundsen, leder av Stortingets kontrollkomité, understreker at han uttaler seg som partipolitiker i saken.

- I realiteten betyr det ingenting for kontrollkomiteens behandling av saken, fordi det er Lysbakken som har ansvaret uansett. Men i det praktiske politiske liv, så fremstår det som veldig spesielt dersom han har visst. I tillegg hadde han spart sin statssekretær for store utfordringer, om han hadde sagt fra om dette tidligere, sier Anundsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder