FORTALTE IKKE ALT: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken redegjorde for utbetaling av selvforsvarspenger på en pressekonferanse onsdag. Da la han ikke fram en sentral e-post fra egen statssekretær til SU om Jenteforsvaret. Foto: Morten Holm, Scanpix

SU-lederens e-post ble besvart

Statsråd Audun Lysbakken (SV) har benektet at en sentral e-post i saken om Jenteforsvaret ble besvart av hans folk. Nå viser det seg at dette ikke stemmer.

Artikkelen er over åtte år gammel

Dagbladet offentliggjør fredag e-posten fra Westhrin til den daværende SU-lederen Mali Steiro Tronsmoen. I e-posten lover Westhrin å se på mulighetene som finnes for å få i gang kurs i jenteforsvar.

Onsdag sa Lysbakken til Dagbladet at «det ble aldri sendt noe svar» på e-posten fra Tronsmoen. Han sa også at han hadde lagt fram alle dokumenter i saken.

- Inntatt BLD

Tronsmoen ber i sin mail statssekretæren tenke kreativt og komme med forslag om hvordan SU kan få finansiert selvforsvarskurset sitt.

Henvendelsen skjedde 15. april 2010. Hun startet e-posten med å beskrive ideen om selvforsvarskurs til jenter. Deretter gikk hun rett på sak:

«Nå som SV har inntatt BLD lurer vi på om noen av dere som sitter der har mulighet for å gå nøye igjennom hvilke muligheter som kan finnes for å få finansiert et slikt prosjekt. For oss er det viktigste at jenter får tilbud om et slikt selvtillits- og selvforsvarskurs som vi kan tilby, ikke at det er SU som står bak.», skrev hun.

- Skal se på mulighetene

Allerede samme dag, stikk i strid med hva Lysbakken har gitt inntrykk av, svarte Henriette Westhrin på e-posten:

«Hei Mali! Jeg skal sette i gang en jobb med å se på hvilke muligheter som finnes med en gang. Mvh. Henriette».

Denne e-posten sendte også Westhrin en kopi av til Lysbakkens politiske rådgiver, Line Gaare Paulsen.

Audun Lysbakken sier at han snakket i god tro da han benektet e-postens eksistens.

MAILKONTAKT: Daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen hadde mailkontakt med Westhrin, og understrekte at det viktigste var å bevilge midler til slike prosjekter - ikke at SU fikk dem. Foto: Bente Bjercke


- Jeg var helt sikker på at vi hadde funnet all e-post som var knyttet til saken. Vi har hatt grundige søk, sier han.

Han sier at han også har spurt Henriette Westhrin om saken, og at han hadde lagt fram e-posten dersom han hadde visst om den.

Dropper FN-konferanse

Mandag skulle Lysbakken deltatt på FNs store likestillingskonferanse i New York. Men nå har han trukket seg fra konferansen fordi han må være hjemme og rydde opp i kaoset om overføringer til SVs ungdomsorganisasjon, skriver Aftenposten.

Lysbakken har på forhånd vært markedsført av det norske FN-miljøet som den første mannlige norske likestillingsminister. Men nå sender regjeringen statssekretær Ingrid Fiskaa i stedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder