SIKTET: Ordfører Rune Øygard er siktet for seksuell omgang med en 15 år gammel jente. Foto: FRODE HANSEN, VG

Hevder 15-åring og Vågå-ordfører hadde flere samleier

(VG Nett) Advokaten til den 15 år gamle jenta hevder klienten og Vågå-ordfører Rune Øygard hadde mange samleier. Ord mot ord, sier forsvareren.

  • Sindre Murtnes

Artikkelen er over åtte år gammel

Mandag 19. september ble Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard pågrepet og siktet for seksuell omgang med en mindreårig.

Øygard stilte seg uforstående til siktelsen og ble kort tid
senere sykemeldt.

Øygard er siktet for seksuell omgang med 15-åringen, men lørdag presiserte bistandsadvokat Nina Emilie Hjortdal at det gjelder en rekke samleier mellom klienten og Vågå-ordføreren.

- Det er snakk om samleier mellom ordføreren og min klient. Det er over en lang periode og det er mange samleier, sier bistandsadvokat Nina Emilie Hjortdal til Dagbladet.

LES OGSÅ: Stoltenberg trakk frem Øygard som politisk forbilde

Hun forklarer til VG Nett at hun mente det var nødvendig å presisere siktelsen fordi hun oppfattet at saken ble bagatellisert av Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen.

- Jeg mener siktelsen bagatelliseres av forsvareren, og derfor vil vi få frem alvorlighetsgraden i saken, sier Hjortdal til VG Nett.

- På hvilken måte mener du saken bagatelliseres?

- Det er foretatt 40 vitneavhør i saken og mange av dem er innkalt fra forsvarer Mette Yvonne Larsens side. 18 av avhørene har hverken jeg eller forsvareren lest igjennom. Jeg reagerer derfor på at Larsen kommer med uttalelser om hva som har skjedd og ikke skjedd. Hvordan kan hun si noe om det uten å ha lest vitneavhørene? sier Hjortdal.

INGEN BEVIS: Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener det er ord mot ord i Øygard-saken. Foto: GEIR OLSEN, VG


Forsvarer Mette Yvonne Larsen avviser at hun forsøker å bagatellisere saken.

- Bagatelliseringen ligger i at det fortsatt er ord mot ord. Jeg har ikke prøvd å bagatellisere det Hjortdal forteller, spørsmålet er bare om det er sant. Jeg mener det ikke har vært noen tvil om at siktelsen hele tiden har dreid seg om samleie, sier Larsen.

I tillegg sier Larsen at hun har lest gjennom alt av vitneavhør og dokumenter, inkludert de 18 siste vitneavhørene.

- Jeg har gått gjennom alle avhør i detalj og lest alle dokumenter. Det er vitneavhør av personer i kretsen rundt, deriblant lærere og venner som begge har hatt ønske om å avhøre. Jeg har ikke funnet noe som underbygger denne siktelsen, sier Larsen.

Skal tilbake i arbeid

Fredag ble Øygards sykemelding forlenget med enda en uke. Deretter skal Øygard tilbake til jobben. Samfunnet i Vågå ønsker ham tilbake, og han ønsker også selv å jobbe, sa Larsen til NTB fredag.

Det får bistandsadvokat Hjortdal til å reagere.

-Jeg synes ikke det er riktig når saken er under etterforskning. Han burde holde seg unna. Rart at man ikke kan la politiet gjøre seg ferdig før en overgrepssiktet skal tilbake i jobb som ordfører, sier Hjortdal til VG Nett.

- Hun kan ikke reagere på at han er ordfører, fordi det er faktisk jobben hans. Og når man er frisk skal man jobbe. Han har ikke gjort noe galt, han har holdt seg unna mediene og ikke sagt et ord. Av hensyn til medieoppmerksomheten vil han heller ikke ta de mest framskutte posisjonene, det vil han overlate til varaordføreren, sier Larsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder