HØSTSOL: Et høytrykk over Norge har gjort at mange har fått et flott høstvær i oktober. Foto: NTB SCANPIX

Store deler av landet får strålende høstvær i helgen

...men på Østlandet kan det komme snø

Meteorologene varsler mye sol og fint vær over store deler av landet de neste dagene. Men i Oslo må folk se langt etter solen.

Et høytrykk øst for Norge har gitt flott høstvær, særlig på Vestlandet og i Midt-Norge i oktober.

Slik ventes det også bli de gjennom helgen og i første halvdel av neste uke, opplyser vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt til VG torsdag.

Ut i helgen? Få detaljert værvarsel her!

– Kort oppsummert: De som har hatt fint vær, vil fortsatt få det, og de som ikke har hatt det så bra, vil fortsatt få det slik, sier han.

I tillegg til Vestlandet og Midt-Norge er det særlig Nordland og Troms som kan vente seg fortsatt mye pent og tørt vær de kommende dagene, opplyser han.

Også StormGeo varsler om mye flott høstvær. På Vestlandet er det fare for frost om nettene, men på dagtid kan temperaturen nå ti grader.

– Det blir mye sol, enkelt og greit, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter ved StormGeo.

Grått i øst og sør

Men flere steder må imidlertid folk smøre seg med tålmodighet.

– Det er bare Østlandet og østlige områder på Sørlandet som får gråvær, sier Krogsæter.

Ifølge Meteorologisk Institutt vil gråværet på Østlandet fortsette.

– Det er stort sett østafjells som ikke har hatt så bra vær. Vi har ikke sett solen i Oslo på en stund, og det er ingenting som tyder på at vi vil se den med det første, sier Granan.

Les også: Se skyfrie Norge fra verdensrommet

Kan komme snø i høydene

Krogsæter varsler temperaturer på rundt 4–5 grader på det sentrale Østlandet de kommende dagene. Meteorologene opplyser også de som skal opp i høyden på Østlandet, kan komme til å oppleve snøfall.

– Du skal ikke så langt opp i fjellområdene på Østlandet før det kan komme noen centimeter snø. Det kan komme snø ned i 5–600 meter, sier Krogsæter.

– Snøgrensen begynner å krype litt nedover. Vi får nok ikke snø i Oslo, men vi har antydet at grensen er på 400–600 meter kommende døgn og kanskje den kryper ned mot 300 meter på deler av Østlandet, sier Biseth Granan.

– Skal folk i terrenget, anbefaler jeg å følge ekstra med på veimeldinger og værvarslinger for å være oppdatert på kjøreforholdene, særlig i indre strøk og i fjellet.

Les også: Ny septemberrekord i antall sommerdager

Gress- og lyngbrannfare

Ifølge NRK har meteorologene aldri observert et kraftigere høytrykk i oktober enn det som ligger over deler av landet nå.

– Vi kan i hvert fall med sikkerhet si at dette er det kraftigste oktober-høytrykket på 50 år, sier utviklingsmeteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt til kanalen.

Det fine og tørre været har imidlertid har også noen baksider. Tirsdag meldte VG at kraftprisen har økt med over 40 prosent.

I tillegg har Meteorologisk institutt sendt ut advarsel om gress- og lyngbrannvarsel i Møre og Romsdal og Trøndelag inntil det kommer nedbør av betydning. De oppfordrer folk til å være varsomme med ild utendørs.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder