FREDES: Lederen av nominasjonskomiteen i Troms Ap foreslår i kveld å beholde stortingslisten slik den er. Det vil bety at Martin Henriksen (bildet) beholder plassen sin. Foto: NTB SCANPIX

Lederen i nominasjonskomiteen vil frede Roger-rival

TROMSØ (VG Nett) Nominasjonskomiteen i Troms Arbeiderparti mener de ikke har tid til å renske listene og starte helt på nytt etter sexskandalen i AP.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Tirsdag kveld møtes komiteen i Tromsø til et hasteinnkalt møte, nesten to uker at de egentlig var ferdige med jobben.

- Vi må drøfte hva vi skal gjøre, og hvordan vi skal gjøre det. Jeg tenker vi kan bygge på den lista vi har, og de lokale kan sende inn innspill der det nå blir åpninger, sier leder av nominasjonskomiteen i Troms, Roald Linaker, til VG.

Fredag trakk Roger Ingebrigtsen seg fra stortingslisten etter å ha innrømmet et seksuelt forhold til en 17-år gammel jente. Mandag trakk også den nå 25 år gamle kvinnen seg fra listen, etter at det ble stilt spørsmål ved hennes motiver for å gå ut med historien nå.

Det var Tonje Brenna, samboeren til Ingebrigtsens største rival Martin Henriksen, som varslet ledelsen i Arbeiderpartiet om den seksuelle relasjonen.

LEDER AV NOMINASJONSKOMITEEN: Ronald Linaker. Foto: TROMS ARBEIDERPARTI


Brenna, som er rådgiver ved Statsministerens kontor, er venninne med 25-åringen, og ble fortalt om relasjonen.

I etterkant har også Ingebrigtsens lokallag i Tromsø ønsket at Henriksen skulle vrakes fra listen. En rekke spekulasjoner om politisk spill har fyrt oppunder det kravet.

- Listen er vedtatt av komiteen etter et nitid arbeid, og jeg vil nå i kveld foreslå at vi beholder den slik, sier Linaker.

- Det vil si at dere beholder Henriksen på første plass?

- Martin Henriksen blir med min modell stående på lista. Om det blir sluttresultatet gjenstår selvsagt å se.

- Det har vært ekstrem støy i partiet nå. Lederne beskriver det som en krise, med fare for full splittelse. Hvorfor begynner dere ikke fra bunn?

- Vi har ikke tid til å starte fra bunn. Det er en prosess som tar mye jobb og flere måneder. Vi har bare fått forlenget fristen noen uker.

TRAKK SEG: Avgått statssekretær Roger Ingebrigtsen. Foto: TOR FARSTAD/ITROMSØ


Støyen rundt listen var allerede stor før skandalen rundt Ingebrigtsen, og komiteen har måttet tåle kritikk og krav om avgang. Men lederen mener de har tillit.

- Jeg har ikke opplevd det som hverken kritikk eller mistillit mot oss. Jeg har merket meg at Tromsø ville ha ny komité men det tar ikke jeg som kritikk. Det er ikke de som hverken velger eller avsette komiteer. Vi hadde en åpen og god prosess til frem til 25. oktober.

- Kan det være at dere ber personer som er ute av listen komme inn igjen?

- Jeg tviler på at vi vil oppfordre noen til det.

- Men det kan teoretisk komme på igjen?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg regner med at de som har trukket seg har trukket seg, svarer han.

- Vi diskuterer ikke navn, men prosess, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder