Samferdsel og politi øverst på kravlisten ** Frp: - Ingen grunn til å stramme inn

HEVER PEKEFINGEREN: Statsminister Jens Stoltenberg advarer mot at vi kan være på vei inn i en ny global økonomisk krise, og varsler at regjeringen vil holde igjen på pengebruken i statsbudsjettet. Foto: Scanpix

Her er milliardkravene til statsbudsjettet

(VG Nett) Organisasjoner og opposisjonen trosser statsministerens ønske om moderasjon, og vil legge fram krav om nye milliardsatsinger på en rekke områder når statsbudsjettet presenteres torsdag.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over åtte år gammel

* 1,1 milliarder mer til vei og bane.
* 1,3 milliarder mer til politiet.
* Minst 4 milliarder mer til kommunene.
* Skattelettelser til bedrifter og privatpersoner.
* Styrking av sykehusøkonomien.

Det er blant kravene finansminister Sigbjørn Johnsen vil møte når han legger fram regjeringens forslag til statsbudsjett torsdag klokken 10.00.

Nekter å bremse

TAKTIKK: Frps finanspolitiske talsmann Ulf leristein beskylder regjeringen for å drive taktikkeri når den varsler et stramt statsbudsjett. Foto: Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg har varslet at regjeringen vil legge fram et stramt budsjett for neste år. I sin tale til Arbeiderpartiets landsstyre i forrige uke gjorde Stoltenberg det klart at regjeringen på flere områder vil bruke mindre penger enn det mange forventer og ønsker seg.

- Det vil komme protester i høst, og det vil komme høylytte krav. Men vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa Stoltenberg.

LES OGSÅ: SV-Kristin varsler skatteopprør i regjeringen

En ringerunde til de største organisasjonene og opposisjonspartiene i Stortinget viser imidlertid at forventningene til nye milliardsatsinger er store.

Frp reagerer kraftig på signalene fra statsministeren. Partiets finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein avviser at det er behov for å stramme in på pengebruken. Han vil tvert imot møte den økonomiske uroen med skattelettelser og økt bruk av oljepenger til investeringer i vei, jernbane, sykehus og politi.

- Spesielt i urolige tider er det viktig å stimulere til vekst ved å gi skattelettelser både til næringslivet og vanlige folk. Samtidig må vi bruke handlingsrommet til å gjøre nødvendige investeringer. Norge har økonomi til å klare det, sier Leirstein.

- Norge har handlingsrom

Frp-talsmannen karakteriserer Stoltenbergs ønske om moderasjon som «taktikkeri».

- Det er tydelig at regjeringen vil spare de populære satsingene til neste år når vi går inn i et valgår, sier han.

LES OGSÅ: Gir millioner til bredbåndstøtte

KRAV: Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner krever at regjeringen prioriterer økte bevilgninger til infrastruktur, kunnskap og politi. Foto: Scanpix

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner understreker at han deler Stoltenbergs ønske om å holde igjen på pengebruken i budsjettet, men krever at regjeringen prioriterer økte bevilgninger til infrastruktur, kunnskap og politi.

- Norge har et godt økonomisk handlingsrom. Statsbudsjettet er på nesten 1000 milliarder kroner. Da må det være mulig å finne rom til investeringer på områder som kan bidra til vekst fremover, sier Sanner.

Både og Høyre og Frp oppfordrer samtidig regjeringen til å kutte i statlig byråkrati.

Milliarder til vei og bane

Politi og samferdsel er blant områdene som går igjen på kravlistene til både opposisjonen i Stortinget og organisasjonene i arbeidslivet. Ifølge Nationen forventer næringslivsorganisasjonen at regjeringen bevilger minst 30,6 milliarder kroner til vei og bane. Det betyr 1,15 milliarder mer enn i fjor.

- Vi snakker om den første regjeringen som har sittet så lenge at den kan følge opp sin egen nasjonale transportplan. Når den i tillegg disponerer så mye penger er regjeringen nødt til å realisere planen, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubak til Nationen..

Organisasjonene mener at regjeringen nå må satse på at storbyene blir løftet fram i samferdselsbudsjettet.

Styrking av politiet

Politiets Fellesforbund mener at justisminister Knut Storberget (Ap) må øke politibudsjettet med 1,3 milliarder kroner i statsbudsjettet. Forbundsleder Arne Johannessen er redd for at Storberget «glemmer» det vanlige politiet når statsbudsjettet legges fram.

- Vi tror at det bare blir de skarpeste delene av politiet som blir tilført nye midler og er redd for at det vanlige politiet ikke styrkes, sier Johannessen til VG.

Både Høyre og Frp mener regjeringen ikke kommer utenom en kraftig styrking av politibudsjettet. De krever at det kommer mer penger til både nye politistillinger og nytt utstyr.

Mer til kommunene

Heller ikke kommunenes interesseorganisasjon KS har noen planer om å tone ned kravene til budsjettet. KS-direktør Helge Eide sier organisasjonen forventer at kommunene får kompensert økte utgifter til pensjon og befolkningsvekst.

I kommuneproposisjonen som ble lagt fram i vår varslet regjeringen en vekst i de frie inntektene på mellom 3 og 4 milliarder kroner. Eide understreker at kommunene må ha minst fire milliarder kroner mer for å opprettholde dagens tjenestetilbud.

- Når regjeringen forventer at kommunene skal gjøre mer enn i dag for å ansette flere lærere og bygge ut flere sykehjemsplasser må de legge til rette for det økonomisk. Derfor forventer vi at det følges opp i budsjettet, sier Eide.

LO-leder Roar Flåthen er foreløpig varsom med å fronte arbeidstakernes forventninger til budsjettet.

- LO har understreket behovet for at også budsjettet for 2012 er et budsjett for arbeid og sysselsetting. Vi forventer at regjeringen tar hensyn til fastlandsindustrien, og legger vekt på å holde kronekursen stabil og lav, skriver Flåthen i en epost til VG Nett.

Mer om

 1. Stoltenberg-regjeringen
 2. Høyre (H)
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Solberg varsler 100.000 arbeidsledige neste år

 2. Solvik-Olsen: - Regjeringen skryter på seg arbeidsplasser

 3. Frps budsjett innenfor handlingsregelen

 4. Statsbudsjettet: Siv kutter skatt for de aller rikeste

 5. Frp: - Bare smuler igjen til politiet

Fra andre aviser

 1. KrF sier nei til flere skattekutt etter bompengeavtalen

  Bergens Tidende
 2. Forsvaret trolig vinner i nøktern budsjett

  Aftenposten
 3. Vil bruke 1,75 mrd. mer til vei

  Bergens Tidende
 4. Ny rekord: Regjeringen pøser på med oljekroner

  Fædrelandsvennen
 5. Vil ikke stagge oljeboomen

  Bergens Tidende
 6. <span>I dag legger Sigbjørn Johnsen frem statsbudsjettet: <br/></span><span>Her er lekkasjene</span>

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no