Erna Solberg: Vi diskuterte global økonomi, sosiale medier og befolkningsvekst

ELLITEKONFERANSE: Eliten fra en rekke land møttes her til konferanse med Bilderberggruppen. Foto: AFP

Letter på Bilderberg-sløret

(VG Nett) Erna Solberg og kronprins Haakon var blant deltakerne da rundt 130 verdenstopper møttes til myteomspunnet elitekonferanse i helgen.

 • Henrik Ihme

Artikkelen er over ni år gammel

Bilderberggruppen møttes i St. Moritz i Sveits på torsdag, og avsluttet søndag.

Den årlige konferansen trekker rundt 130 prominente milliardærer og maktpersoner innen politikk, økonomi, media og næringsliv, men kritiseres ofte for sitt prinsipp om null innsyn.

Les om Bilderberggruppen på Wikipedia

Det som sies innenfor hotellveggene i alpebyen slipper nemlig aldri ut i offentligheten, til stor misnøye blant rasende aktivister utenfor luksushotellet Suvretta.

Har fått kritikk

Gruppen har fått kritikk for å være en lukket maktelite, og for muligheten at politiske beslutninger påvirkes uten demokratisk kontroll.

PÅ KONFERANSEN: Erna Solberg var blant dem som var på elitekonferansen. Foto: Scanpix

Men til VG avslører Høyre-leder Erna Solberg tre temaer som ble diskutert under møtene:

* Utfordringene som ligger i å skape økonomisk vekst og innovasjon, og EUs og fremvoksende økonomiers betydning for å få til dette.

* Bindingen mellom sosiale medier og sikkerhetsspørsmål med utgangspunkt i situasjonen man nå har i Midtøsten og andre konfliktområder.

* Fremtidige demografiske utfordringer for blant annet Kina.

- Har møtene vært givende?

- De har levd opp til forhåpningene om diskusjoner på topp internasjonalt nivå. Det er klart at når man kan prate med deltagere som Englands finansminister George Osborne, Sverige utenriksminister Carl Bildt, Kinas viseutenriksminister Ying Fu, dronningen av Spania og presidenten for Den europeiske sentralbanken Jean-Claude Trichet, så er det både givende og lærerikt.

- Behov for å snakke fritt

Bortsett fra de vanlige maktpersonene, var årets deltakerliste preget av toppsjefer fra blant annet Google, Microsoft og Facebook.

- Hva sier du til kritikken om at det burde være åpenhet rundt fora som diskuterer/påvirker politikk?

- Det finnes behov for å kunne snakke fritt og rett fra leveren. Her fattes det ingen beslutninger, men man får viktige beslutningstakeres ærlige meninger. Verdien av diskusjonene hadde vært mindre hvis det ikke var sitatforbud og hvis refererende presse hadde vært til stede, sier hun.

Slottet vil ikke kommentere saken utover at kronprins Haakon faktisk var tilstede på det herskaplige hotellet i St. Moritz.

- Han var invitert ned dit, og han deltar under hele møtet. Jeg kan ikke kommentere utover det, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen, til VG.

Bilderberggruppen kaller seg selv et «lite, fleksibelt, uformelt og off-the-record internasjonalt forum der man kan (¿) oppnå gjensidig forståelse», og poengterer at møtene ikke resulterer i stemmegivning, resolusjoner eller politiske uttalelser.

Hemmeligholdet rundt gruppens aktiviteter har imidlertid gitt grobunn for en rekke konspirasjonsteorier hvor det fryktes at viktige verdensomfattende spørsmål påvirkes.

Også tidligere styreleder i SAS og Norsk Hydro, Egil Myklebust, og UiO-rektor Ole Petter Ottersen, representerte Norge under konferansen. Tidligere har blant andre Jens Stoltenberg, Siv Jensen, Johan Olav Koss og Eivind Reiten deltatt.

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Professor med skarp kritikk av kronprins Haakon

 2. Takket nei til kronprinsens konferanse to ganger

 3. Erna før Putin-møte: – Vår interesse å ha et godt samarbeid

 4. Gunhild Stordalen åpnet EAT-konferansen - Fortalte om oppveksten

 5. VG deltar på omstridt konferanse

Fra andre aviser

 1. Kronprinsen på lukket toppmøte

  Aftenposten
 2. Professor med skarp kritikk av kronprins Haakon

  Bergens Tidende
 3. Professor kritiserer kronprins Haakon

  Aftenposten
 4. Solberg: – Opplever ikke at statsråder ikke har fulgt beskjeder

  Aftenposten
 5. Jakter på nettverk i Davos

  Aftenposten
 6. Spionsjefer skal drøfte terror i Davos

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no