SVINERI: Svineprodusentene krever at de nye kostrådene trekkes tilbake. Foto: Scanpix

Svinebøndene vil kjempe mot nye kostråd

Svineprodusentene krever at de nye kostrådene trekkes tilbake. Svinekjøtt er ikke rødt kjøtt, sier styreleder Kristin Ianssen i Norsvin.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Vi er meget forundret over de nye kostrådene, og vil gjøre det vi kan for å få dem endret på dette punktet. Svinekjøtt har høy andel lyse muskelfibre og har en bedre fettsammensetning enn kjøtt av storfe, lam og sau, sier Ianssen.

Hun understreker at Norsvin ikke har noe å utsette på de nye, nasjonale kostrådene som sådan, bare klassifiseringen av svinekjøtt som rødt kjøtt.

Les også: Mindre rødt kjøtt og mer grønnsaker og frukt

- Vi vil prøve å nå forbrukerne med god og riktig informasjon, men frykter selvsagt at disse rådene i ytterste konsekvens kan føre til en nedgang i salget, sier Ianssen.

Kreftfare

De nye nasjonale kostrådene er utformet for å forebygge livsstilssykdommer, og Helsedirektoratet ber forbrukerne begrense inntaket av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.

Årsaken er studier som viser sammenheng mellom rødt kjøtt og økt forekomst av spesielt tykktarmskreft.

- Halvparten av befolkningen spiser mer rødt kjøtt enn vi anbefaler, sier professor Rune Blomhoff som har ledet arbeidet med de nye kostrådene. Også helsedirektør Bjørn-Inge Larsen anbefalte en justering av inntaket av rødt kjøtt for å forebygge kreft.

- Vi bør også bort fra det bearbeidede kjøttet til det rene kjøttet, sa Larsen som viste til at bearbeidede produkter har et stort saltinnhold som hever blodtrykket.

- Jeg vil heller ha mindre salt i kostholdet vårt, enn en stor andel av den norske befolkningen gående på blodtrykksdempende medisiner, sa Larsen.

Fem om dagen

Blant nøkkelrådene for et sunt kosthold er å spise fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær om dagen. Poteten er ikke lenger på ja-lista, men det skyldes ikke at helsemyndighetene nå finner den usunn.

- Vi har rett og slett ikke god nok dokumentasjon til å si noe om sammenheng mellom poteter og kronisk sykdom. Derfor kan vi ikke anbefale den som én av de fem, sier Blomhoff.

Rådene som nå skal spres til det ganske land, er denne gangen svært konkrete. For eksempel sier de at vi bør spise fisk til middag to til tre ganger hver uke, og at dette tilsvarer 300-450 gram ren fisk hver uke.

Av denne fisken bør minst 200 gram være fet fisk som laks, ørret, makrell eller annen fet fisk.

I tillegg rådes vi nå til å velge bort hard margarin og smør, og heller bruke matoljer, flytende margarin og myk margarin i kosten.

Grove kornprodukter

Dessuten anbefales grove kornprodukter som en del av det daglige kostholdet.

De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. I kostrådene gis det eksempler på hvordan dette målet kan nås, for eksempel rådes vi til å spise enten fire brødskiver hver dag med mye sammalt mel, eller én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornpasta eller fullkornris daglig.

- Vi har denne gangen vært svært konkrete på mengdeangivelser, sa Blomhoff. Han viste til at dette har vært mulig fordi det nå er så mye konkret kunnskap om hvordan de forskjellige matvarene virker inn på folks helse.

Helsedirektoratet anbefaler forbrukerne å velge produkter som er merket med nøkkelhull.

- Matvarene som er merket med nøkkelhull oppfyller minst ett av kravene vi har til sunnere mat, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsetilsynet. Og hun understreket at helsemyndighetene ikke forventer at alle i hele landet skal følge rådene til punkt og prikke.

- Men et lite skritt i riktig retning er betydelig bedre enn ingen skritt, sa hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder