ØNSKER GRANSKING: Gry Heubach, Svenn Erik Magnussen og sønnen Franz Leo Augustin (9) står på for å få opprettet en ulykkeskommisjon for barnehager, etter at Victoria Linnèa Julietta Heubach (3) ble kvalt under lek og døde i barnehagen. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG/PRIVAT

«Kjære Kristin Halvorsen»

(VG) Her er Victorias foreldres åpne brev til kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I lys av tusentalls lovbrudd og manglende tilsyn med norske barnehage r , ber Gry Heubach og Svenn Erik Magnussen barnehagemyndighetene om en uavhengig gransking av barnehageulykker for å få lærdom og hindre at flere liv går tapt.

«Flere ganger har vi bedt om at det opprettes en nasjonal ulykkeskommisjon for barnehagebarn. Uten å bli hørt. Vi opplever at vår datters dødsfall blir tiet i hjel, for ikke å skape uro og bekymring hos foreldre rundt om i landet.

Jenta vår ble funnet hengende i et tre på barnehagens område, kvalt av stroppen på sin egen sykkelhjelm. Før det hadde vi ingen tanker om annet enn at barnehagen var den beste for vårt barn. Vi frykter at det kan skje igjen. At et barnehagebarn dør, uten at noen ser det.

Sorgen og tapet av Victoria er tung å bære. I tillegg må vi kjempe for å få vite hvordan og hvorfor jenta vår døde i barnehagen. Politisaken ble henlagt. Våre spørsmål er ubesvarte.

Hva skjedde? Måtte hun lide? Hvor lenge kjempet hun? Støvlene hennes ble liggende på bakken. Hvorfor så ingen hennes dødskamp?

Å sitte på sykehuset og se de livløse øynene på det kjæreste vi hadde. Øynene, som var så levende da vi leverte henne tidligere den dagen.

Å kjenne kroppsvarmen hennes ebbe ut, der hun lå slapp og livløs i våre fang. Vi ble revet i filler av bunnløs sorg.

Rommet til Victoria står tomt. Alle lekene hennes er der. Latteren hennes er borte. Den eksisterer bare i våre minner.

Myndighetene må sørge for å ta skikkelig tak i alvorlige ulykker og barnedødsfall. Ta lærdom av tragedier som har skjedd. Granske årsaker, føre tilsyn, følge opp avvik. Er det for mye å be om? Hvem andre har makt til å tale barnas sak? Hvilke rettigheter har barnehagebarn?

Barna er fremtiden. Vår fremtid ligger begravet på Kongsberg gravlund.

Gry Heubach og Svenn Erik Magnussen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder