GAMMEL VARE: 2,9 millioner Pandemrix-vaksiner fra 2009. Foto: Afp
GAMMEL VARE: 2,9 millioner Pandemrix-vaksiner fra 2009. Foto: Afp

Norge kaster vaksiner for 200 millioner

Må destruere ubrukte svineinfluensavaksiner

INNENRIKS

Over halvparten av vaksinene som Norge kjøpte i forbindelse med svineinfluensaen i 2009 har ligget ubrukte. Nå skal de destrueres.

Publisert: Oppdatert: 21.05.11 20:40

Det betyr at 2,9 millioner Pandemrix- vaksiner til en verdi på over 200 millioner kroner går rett opp i røyk.

I et brev til fylkesmennene tilbakekaller Folkehelseinstituttet ca. 700000 doser som er spredt ut over landets legekontor.

I tillegg til vaksinene som ble sendt ut til kommunene, ligger 2,2 millioner vaksiner mot svineinfluensaen på lager, får VG opplyst. Nå skal alle ødelegges i et forbrenningsanlegg.

Reforhandlet

- Vi trenger dem ikke mer og det kommer ikke til å bli aktuelt å bruke dem fremover. En stor del av befolkningen har immunitet mot svineinfluensaen, og de som tilhører risikogruppen får svineinfluensavaksine gjennom den årlige influensavaksinen, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen til VG.

Les også: Finland stanser influensavaksinering - Norge avventer
Forut for pandemien, i 2008, bestilte norske myndigheter etter en anbudsutlysning 9,4 millioner doser fra legemiddelselskapet GlaxoSmithKline. Avtalen hadde da en verdi på mellom 650 og 700 millioner kroner og skulle dekke to doser per innbygger.

Da det viste seg at en dose per innbygger var tilstrekkelig, ble avtalen med legemiddelfirmaet reforhandlet. Det ble da bestemt at 10 prosent av bestillingen skulle doneres til Verdens helseorganisasjon (WHO) og deler av bestillingen ble avlyst.

- Vi reduserte bestillingen og totalverdien av avtalen med 30 prosent, opplyser administrerende direktør i GSK Norge, Åge Nærdal.

Beredskapstiltak

Totalt kjøpte Norge ca. 5,6 millioner doser til eget bruk. De hadde en verdi på ca. 400 millioner kroner, opplyser Nærdal.

Les også: - Faren ved svineinfluensa ble overdrevet

Halvannet år etter at pandemien rammet Norge, viser det seg at over halvparten av vaksinene til en verdi på 200 millioner kroner ligger ubrukt. Direktøren i Folkehelseinstituttet forsvarer innkjøpet.

- Slik er det med alle beredskapstiltak. Det er som å lage diker. Dersom du vil beskytte deg mot tusenårsbølgen vil diken være for stor i 999 av årene, sier Stene- Larsen.

SAMLESIDE: Svineinfluensa

- Avtalene ble gjort i en tid da man ikke visste hvordan det ville gå med pandemien. Det ville fått verre konsekvenser dersom deler av befolkningen ikke fikk vaksine mot et livsfarlig virus.

Her kan du lese mer om