I USA: Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra befinner seg for tiden i California i forbindelse med et bevisopptak. Foto: Thomas Nilsson

Lippestad: - Lite som minner om en politisk terrorist

CALIFORNIA (VG) Når rettssaken starter, og offentligheten for første gang får høre massemorderen forklare seg, tror forsvareren at man vil se på ham med andre øyne.

  • Marianne Vikås
  • Eirik Mosveen

Artikkelen er over åtte år gammel

Tirsdag fikk den mentale helsen til Anders Behring Breivik (32) sin dom av de rettsoppnevnte psykiaterne: Paranoid schizofreni, bisarre vrangforestillinger og psykotisk. Summen: Strafferettslig utilregnelig.

- Alle vil skape seg et bilde av en person som har gjort noe sånt, men det er viktig for Norge at man skaper seg et rett bilde. Det tror jeg først vil skje når vi hører hans forklaring. Det handler om å plassere dette der det hører hjemme.

- Selv om sakkyndigrapporten er kommet og lekket til media, vil det å høre ham når han fremfører sin forklaring være av en sånn karakter at ting vil falle på plass, mener forsvarer Geir Lippestad.

VGTV: Derfor ble han erklært utilregnelig

I USA

VG møter han og forsvarerkollega Vibeke Hein Bæra på en restaurant på USAs vestkyst, hvor de har oppholdt seg siden fredag i forbindelse med et nytt bevisopptak. Også politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby og koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren er i området i samme ærend. Ingen av dem ønsker imidlertid å fortelle hvem som skal avhøres i frykt for å spolere oppdraget.

TERRORSIKTET: Anders Behring Breivik. Foto: Politiet

Under rettssaken, som starter 16. april neste år, er det satt av to uker til Breiviks forklaring.

- Jeg tror det norske samfunnet vil forandre synet på Breivik under rettssaken, sier Lippestad.

- Hva mener du med det?

- Han har en måte å forklare disse handlingene på, en måte å beskrive den verden han har i sitt hode, som jeg tror få greier å sette seg inn i det og tenke seg til. Hans ideer vil være nytt for pårørende og resten av befolkningen.

- Inntrykket av den politiske terroristen, slik vi historisk oppfatter den, vil det bildet bli styrket eller svekket når Breivik begynner å snakke offentlig?

- Jeg tror ikke man kan sammenligne ham med andre politiske terrorister.

- Hvorfor ikke?

- Fordi han har en politisk idé, men mangler alt annet som vi ser hos politiske terrorister. Det er lite som minner om en politisk terrorist, sier Lippestad.

LES OGSÅ: Psykiaterne: - Breivik vil utgjøre en fare i fremtiden

- Mange atypiske sider

Breiviks forsvarer mener den store forskjellen handler om synet på handlingene man utfører og de virkningene handlingene får.

- Jeg vil tro at en al-qaida-terrorist som kjører en bil mot en bygning tror på en stor virkning, men ikke har en forestilling om at Europa eller verden vil forandre seg av den grunn. Siktede har en forestilling om at han har forandret verden og at dette er starten på en revolusjon, sier Lippestad.

- Det er veldig mange ting som viser seg å være atypisk ved ham. For eksempel organiseringen av aksjonene, det at han opererer så alene i det, det skriftlige og metodikken. Det er rett og slett få ting som jeg mener kan sammenlignes med andre terrorister slik vi tradisjonelt kjenner dem, legger Hein Bæra til.

LES OGSÅ: Breiviks mor: - Man tror ikke at sånt kan skje

Forandret oppfatning

Lippestad sier at hans oppfatning av Breivik har forandret seg i løpet av de over 200 timene han har sittet sammen med sin klient.

- Det jeg i starten syntes var veldig vanskelig å forstå og sjokkerende, er nå et mønster som jeg kjenner igjen hos ham. Slik er hans uttalelser for meg ikke lenger er overraskende, sier han og utdyper:

- I starten forventet jeg at han kom til å angre etter hvert, men gjennom alle de møtene kjenner jeg nå hans reaksjonsmønster, og forventer ikke at han skal angre. Når han sa at han ville snakke til de pårørende under rettsmøtet, så ville nok mange forvente at han skulle komme med en unnskyldning. Jeg visste ikke hva han skulle si, men hadde en klar tanke om at han ville ha en klar uttalelse om at han ville gjort det samme igjen om han fikk sjansen.

- Tror du at han noen gang vil angre?

- Nei, sier Lippestad.

- Det er kanskje der oppfatningen vår har endret seg mest. I det første møtet tenkte man at det å angre er en naturlig menneskelig reaksjon i en slik situasjon, men han er veldig overbevist, legger Hein Bæra til.

LES OGSÅ: Slik ville Breivik blitt sikret i våre naboland

Mer om

  1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

  1. Psykiater om Breivik: - Avansert og kynisk planlegging

  2. Breiviks forsvarere: - Vi er spente

  3. Forsvarene klare til kamp om Breiviks psyke

  4. Psykiatri-nestor antyder at Torgeir Husby (61) har påvirket Synne Sørheim (46)

  5. Lippestad: Breivik har forsonet seg med rapporten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder