Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

To asteroider har kollidert

For første gang har mennesker trolig observert en asteroidekollisjon. Den himmelske begivenheten er foreviget av romteleskopet Hubble.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det er i hvert fall teorien til forskere som har analysert bildene fra Hubble.

De er ikke helt sikre, men tror bestemt det underlige objektet er restene av to asteroider som frontkolliderte med hverandre helt nylig. Farten i sammenstøtet var trolig fem ganger raskere enn hastigheten til en geværkule.

Enorm kraft

- Asteroidekollisjoner er voldsomme. Biter fra denne kollisjonen kan en gang i fremtiden ramle ned på jorden, men da vil de være så små at de ikke utgjør noen fare, skriver astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard på sin nettside bangirommet.no.

Han forteller også at de to asteroidene som kolliderte, var rester av en annen og mye større asteroidekollisjon som skjedde for 100 millioner år siden.

En av bitene fra den kollisjonen mener man havnet på jorden for 65 millioner år siden. Den er kjent som meteoritten man tror utryddet dinosaurene.

Asteroidebeltet

Objektet, med det ikke helt velklingende navnet P/2010 A2, ble oppdaget i asteroidebeltet i januar av et bakkebasert teleskop. Da trodde man det dreide seg om en komet, men den oppførte seg så merkelig at Hubble ble «koblet på saken».

De skarpe bildene fra romteleskopet ble tatt 25. og 29. januar. De viser et objekt som slipper fra seg støv og grus, som solvinden i sin tur blåser utover til en hale.

Det er etter all sannsynlighet kjernen av det som ble igjen etter kollisjonen, og støvhalen den etterlater seg. Selve kjernen er anslått til å være 145 meter i diameter.

Den befinner seg utenfor selve støvhalen og vises ikke på bildet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder