ÉN GJERNINGSMANN: Politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, bekrefter at det ble formidlet meldinger om kun en gjerningsmann til politimennene ved Utøya. Foto: Nils Bjåland / VG

Politiet: - Visste det var én gjerningsmann på Utøya

Politiet har flere ganger opplyst at den første patruljen som kom fram til Utøya 22. juli trodde det var flere gjerningsmenn i aksjon. Nå bekrefter politiet at mannskapene tvert imot fikk beskjed om at det dreide seg om kun én person.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I ettertid har flere vært kritiske til at de to polititjenestemennene som kom fram først ved kaia i Utvika på landsiden, ikke tok seg over til Utøya med en gang. Politiet har møtt kritikken med at de trodde det var flere gjerningsmenn i aksjon, men nå bekrefter politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt det motsatte, skriver Aftenposten.

Les også: Folk flest fornøyd med politiets terrorinnsats

Operasjonsleder Lill Heidi Tinholt på Hønefoss har tidligere sagt til Politiforum at hun sa ifra om at det kun dreide seg om én person.

«Det hun formidler til mannskapene er «én gjerningsperson med automatvåpen og politiuniform», bekrefter politimester Hammer til Aftenposten i en e-post. Hun opplyser videre at det kom inn opplysninger om flere mulige gjerningsmenn, men at disse opplysningene ikke ble videreformidlet umiddelbart.

Les også: Slik opplevde politiet i Nordre Buskerud Utøya-massakren

Ifølge avisen viser flere politirapporter fra politimenn som var på stedet at dette var riktig, selv om beredskapstroppen, som kom til området 13 minutter senere, har vært tydelig på at de fikk meldinger om at det kunne være flere gjerningsmenn.

Politimester Hammer understreker at spørsmålet om én eller flere gjerningsmenn ikke påvirket politiets vurderinger.

- Det viktigste hinderet for å komme seg til Utøya var mangelen på båt, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder