FORSVARER: SKUFFET: Anders Behring Breivik vil liveoverføres, og er skuffet over at tingretten har sagt nei, opplyser hans advokat Geir Lippestad. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG

Lippestad: - Breivik skuffet over filmnekt

(VG Nett) Advokatene til Anders Behring Breivik jobber med en anke på tingrettens avgjørelse av at hans forklaring ikke kommer på TV.

 • Gordon Andersen
 • Marianne Vikås
 • Dennis Ravndal
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Forrige fredag bestemte Oslo tingrett at de ikke tillater mediene å filme Anders Behring Breiviks forklaring i rettssaken mot ham som starter i april.

Ville på NRK

- Han ble veldig skuffet da han hørte dette. Han hadde hatt et ønske om at hans forklaring skulle komme på NRK. Han frykter at folk vil miste forståelsen for det han har gjort dersom de blir forhindret fra å høre bakgrunnen, og hvorfor han mener det har vært nødvendig, sier advokat Geir Lippestad.

Han sier de nå jobber med en anke på tingrettens avgjørelse om filmnekt.

- Breivik ble skuffet, det er nå en ting. Vi mener dette er et rettssikkerhetsspørsmål. Det er ikke riktig at media skal kunne filme hele aktors innledningsforedrag, og at Breiviks forklaring skal utelukkes, sier Breivik.

- Hvordan kan du si at dette er en fare for rettssikkerheten. Det er jo vanligvis ingen rettssaker som blir liveoverført?

- Nei, men da kan man heller ikke filme aktors innledningsforedrag. Media må få filme alt eller ingenting, sier Lippestad.

Allmennhetens interesse

Han mener problemstillingen også handler om at allmennheten skal få danne seg et bilde av Breivik selv.

- Dette er jo en sak der allmennhetens oppfatning har blitt tillagt vekt. Det så vi i tingrettens begrunnelse for hvorfor det burde komme nye sakkyndige som skulle vurdere hans tilregnelighet. Der viste tingretten til debatten i kjølvannet av den første sakkyndigrapporten, sier Lippestad.

Venter bevisoppgave

Tingretten besluttet fredag rammene for hva som kan overføres direkte fra terrorsaken. Det tillates at åpningen av rettssaken og partenes innledningsforedrag kringkastes.

Også de avsluttende prosedyrene vil kunne overføres. Verken Breiviks egen forklaring eller de fornærmedes vitnemål kan derimot overføres direkte. Når Oslo tingrett har mottatt påtalemyndighetens bevisoppgave, vil det bli tatt stilling til om forklaringen fra profesjonelle aktører som politietterforskere eller andre kan overføres.

Les også

 1. Breiviks forklaring kan ikke filmes

  Åpningen av rettssaken vil kunne sendes på TV.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Breiviks forklaring kan ikke filmes

 2. Sosialantropolog: Kringkasting av Breiviks forklaring kunne hatt en avskrekkende effekt

 3. Breivik: Ingenting jeg har sagt har gått i min favør ennå

 4. Breivik-rettssaken filmes for ettertiden

 5. Ti spørsmål og svar om Breiviks sak mot staten

Fra andre aviser

 1. Breivik får ikke forklare seg for åpent kamera

  Fædrelandsvennen
 2. Retten sier nei til TV-bilder av Breiviks reaksjoner

  Fædrelandsvennen
 3. Forberedt på tidssprekk

  Bergens Tidende
 4. Ingen overføring av Breiviks forklaring

  Bergens Tidende
 5. Breiviks vitneliste klar

  Fædrelandsvennen
 6. Lippestad: - Fredag blir den vanskeligste dagen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder