I NYTT AVHØR: I går satt Anders Behring Breivik i et cirka ti timer langt avhør på politihuset i Oslo. Her fra fengslingsmøtet 6. februar. Foto: Scanpix

Politiet har konfrontert Breivik med utenlandsreiser

(VG Nett) I gårsdagens avhør konfronterte politiet Breivik med forklaringer de mener ikke har rot i virkeligheten.

 • Gordon Andersen
 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Under avhøret, som varte fra formiddagen til klokken halv ni i går, ble Anders Behring Breivik blant annet avhørt om sine utenlandsreiser - som han både har forklart seg om i avhør og omtalt i sitt såkalte manifest.

I avhør har Breivik hevdet at han har møtt medlemmer av sin påståtte Knights Templar-organisasjon i Litauen, Estland, Liberia og London.

- Det virker ikke som politiet har funnet belegg for at Breivik har hatt disse møtene. De tviler ikke på at han har reist til flere av disse stedene, men har ikke funnet noe som tyder på at han har møtt noen av de personene han hevder, sier Breivik-forsvarer Odd Ivar Grøn.

Baltikum-reiser

FORSVARER: Odd Ivar Grøn. Foto: SCANPIX

For eksempel ved turene til Baltikum mener politiet, ifølge Grøn, at Breivik ikke har gjort annet enn å opprette kontoer. London-turen skal imidlertid ikke ha vært tema i gårsdagens avhør.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at de ikke ønsker å gå konkret inn i detaljer i avhør.

- Men avhørene har vært mer konfronterende, og temaene for gårsdagens avhør var blant annet utenlandsturer, pengeoverføringer i forbindelse med disse utenlandsturene og Knights Templar, sier Kraby til VG Nett.

I et av Breiviks pass som politiet har beslaglagt kommer det frem at Breivik er registrert i grensekontrollen i Estland 28. april 2004 - og at han forlot landet dagen etter.

I samme pass kom det også frem at han på et tidspunkt har besøkt Vilnius i Lituaen, men etter det VG får opplyst skal politiet hatt problemer med å tolke datoene for inn- og utreise.

Under gårsdagens avhør spurte politiet ham også om turen til Liberia, der han hevdet å ha møtt en serbisk krigsforbryter.

- Jeg vil helt klart si at politiet har gått over i en mye mer konfronterende stil overfor Breivik, sier advokat Odd Ivar Grøn.

- Dekkhistorier

Tidligere har Breivik fått forklare seg mest mulig fritt, men i de siste avhørene har politiet begynt sondere mer rundt de ulike temaene.

- Hvordan reagerer Breivik på disse konfrontasjonene?

- Han tar det helt med ro, og har konkludert med at hans dekkhistorier har fungert godt siden politiet ikke finner noe. Det er han fornøyd med, sier Grøn.

Breivik har tidligere hevdet at han serverte venner og familie usanne historier for å dekke over hva han egentlig gjorde på disse utenlandsreisene. Politiet har gjentatte ganger sagt at de ikke har funnet noe som tyder på at det finnes en Knights Templar-organisasjon slik Breivik hevder.

Ifølge forsvareren er tonen i avhørene som før. Breivik svarer på det meste av det avhørerne spør om. Han stiller også dagligdagse spørsmål til dem og er opptatt av å ha en samtale.

- Han kan for eksempel spørre hvordan det går med avhørene, om de har lest det og det i aviser eller sett et spesielt TV-program, sier Grøn.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at det kommer til å bli et par avhør til før rettssaken, men han ønsker ikke å si noe om tidspunkt eller tema.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Slik har Breivik bløffet

 2. Vil ta beslag i telefonsamtaler til departementet

 3. Luksuspenn bekrefter mystisk London-opphold

 4. Mulig Breivik-inspirator ennå ikke avhørt

 5. Breivik: Jeg må ha forsnakket meg

Fra andre aviser

 1. Serbisk sommel i terrorjakten

  Aftenposten
 2. Dette etterforskes fortsatt i Breivik-saken

  Aftenposten
 3. - Bildet er en tragisk, falt mann

  Bergens Tidende
 4. «Knights Templar eksisterer ikke»

  Bergens Tidende
 5. Nyhetsmagasin hevder å ha sporet opp Breiviks serbiske kontakt

  Aftenposten
 6. - Knights Templar eksisterer ikke

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder