FOREBYGGER SMITTE: Det norske folk har ikke kunnet unngå å se disse plakatene den siste tiden. Foto: SCANPIX

- Foreldre må ikke få svineinfluensa-panikk

3 av 11 døde er barn

(VG Nett) Til tross for at 3 av de 11 som er døde av svineinfluensa i Norge er barn, trenger ikke norske foreldre å få panikk.

  • Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Etter at det mandag kveld ble kjent at en ni år gammel jente døde av svineinfluensa på Ullevål sykehus, er antall døde av viruset oppe i 11 personer. Av disse er tre barn. Foruten niåring, har også en 13-åring fra Vestfold og en toåring fra Vest-Agder dødd som følge av H1N1-viruset. Dermed er mer enn én fjerdedel av de døde barn.

Tallene alene kan fort bekymre en hver forelder. Men ifølge overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, er det ingen grunn til panikk blant norske foreldre. Tallene må ikke leses som at det er en hyppigere dødelighet blant barn enn andre aldersgrupper.

SVINEINFLUENSA PÅ FACEBOOK:Få siste nytt og bidra med kommentarer på VG Netts side på Facebook

- Ikke høyere risiko for barn

- MANGE KAN HA HATT DET: - Tester har vist at mange tilsynelatende friske var smittet av svineinfluensa, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) Foto: Scanpix

- Dette kan være nok så tilfeldig. Alle disse barna som har dødd har hatt til dels alvorlig bakenforliggende sykdom, ingen av dem har vært utenfor risikogruppene. Man kan ikke tolke dette som at det er høyere risiko for alvorlig sykdom for barn generelt ved smitte. Det er ingen grunn for foreldre til å la seg bekymre av disse tallene, sier Iversen til VG Nett.

LES OGSÅ:Vaksiner på vei til risikogruppene

Riktignok har barn under ett år høyere risiko i forhold til andre aldersgrupper. Derfor ble den nedre grensen for vaksinering senket fra tre år til seks måneder forrige uke. Barn under seks måneder har et umodent immunforsvar, og det er derfor ikke hensiktsmessig å vaksinere dem.

- For foreldre med barn under seks måneder, oppfordrer vi til at de voksne vaksinerer seg når vaksinen gjøres tilgjengelig for allmennheten, sier Iversen.

Dersom gravide vaksinerer seg under svangerskapet, vil dette kunne føre til at barnet får utviklet antistoffer som holder de første seks månedene etter fødselen.

Skolen i beredskap

Niåringen som døde var elev ved en skole i Oslo, og elever og foresatte var mandag kveld orientert om dødsfallet.

LES OGSÅ:Advarer mot postordrevaksine

- Skolen har en beredskapsplan, i tillegg har vi fått retningslinjer fra Utdanningsetaten og Helsedirektoratet i forbindelse med svineinfluensaen. Vi har fulgt våre retningslinjer, og foresatte og elever er informert, sier rektor ved skolen til VG Nett mandag kveld.

De største norske byene rapporterer om økt pågang av folk med svineinfluensa i løpet av helgen. Folkehelseinstituttet anslår at over 100.000 nordmenn har blitt smittet til nå. Legevakter har sett seg nødt til å sette opp ekstramannskaper.

DISKUTÉR:Skal du vaksinere deg?

Vaksineringen begynte i forrige uke, og mandag ettermiddag var også vaksinelagere på vei ut til kommuner på Østlandet. I løpet av tirsdagen anslås det at hele landet skal være dekket når det gjelder vaksiner til risikogrupper. Folkehelseinstituttet anbefalte fredag at hele befolkningen vaksineres, men det kan først skje om et par måneder, når alle vaksinene er distribuert.

LES OGSÅ:Professor slakter norske smittevernrutiner

Så langt er det ikke rapportert om alvorlige bivirkninger fra dem som har tatt vaksinen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

FÅR SPRØYTE: Åsta Marie Olafsson var aldri i tvil om at hun burde ta vaksine ettersom hun er gravid. Helsesøster Liva Øvreseth setter sprøyten med stoffet Pandemrix som skal motvirke svineinfluensa. Etter en knapp ukes vaksinering er det ikke meldt om alvorlige bivirkninger. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Foto: Scanpix

Vondt i armen

- Det er noen som har rapportert om litt vondt i armen og sånn, men det er som forventet ved vaksinering. Vi har ikke fått noen rapporter om alvorlige bivirkninger ennå, sier overlege Iversen, som likevel understreker at det er for tidlig å generalisere og konkludere siden det kun er en knapp uke siden de første sprøytene ble satt.

- Dette blir rapportert forløpende. Men alle rapporter fra andre land tilsier at det ikke er noen alvorlige bivirkninger. Vi hadde tilfellet i Sverige hvor en person døde av hjertesykdom kort tid etter at vedkommende ble vaksinert for svineinfluensa - uten at det ble påvist noen sammenheng mellom vaksinen og dødsfallet. Men vi må være forberedt på at det kan forekomme slike situasjoner hvor man må etterforske sammenhengen også i Norge, sier Iversen.

LES OGSÅ:Friske kan snike i køen

Siden 1. september er det registrert 142 innleggelser på sykehus, derav 27 på intensivavdeling, som følge av svineinfluensaen. Folkehelseinstituttet forventer at en større hovedbølge av H1N1-viruset vil ramme Norge i løpet av høsten. Folk oppfordres, foruten å vaksinere seg, til å vaske hendene, hoste i albukroken og holde seg hjemme hvis en selv blir syk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder