Anker ikke dersom han blir kjent tilregnelig

Sa at dette var den verste dagen så langt

- MENTALT SKADET: Breivik innrømmet for første gang torsdag at han lar vitneforklaringene fra de overlevende etter Utøya-massakren gå kraftig inn på seg. Foto: Scanpix

Breivik: Jeg føler meg nesten mentalt skadet etter vitneforklaringene

OSLO TINGHUS (VG Nett) Massedrapsmannen innrømmer for første gang at han bruker mye krefter på å holde masken når de overlevende forklarer seg.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Tim Peters
 • Dennis Ravndal
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over åtte år gammel

Forsvarerne bekrefter at Breivik sier han er sliten, og at han syntes dagens vitnemål var svært tøffe.

- Han sa at dette var den verste dagen så langt, sier Odd Ivar Grøn til VG.

- Hvorfor det?

- Han sa det var på grunn av skadene og det disse menneskene har forklart i dag, svarer Grøn.

Flere av ungdommene som forklarte seg i dag, er kvestet for livet av Breiviks kuler. Mohamad Hadi Hamed (21) måtte amputere både hele den venstre armen og hele det venstre benet på grunn av skuddskader, og ankom sal 250 i rullestol .

17 år gamle Cecilie Herlovsen måtte amputere den høyre armen ved albueleddet, og ankom tingretten i en bar sommerkjole som tydelig viste skaden hennes.

VITNET: Mohamad Hadi Hamed vitnet fra rullestolen i Oslo tingrett. Foto: Jørgen Braastad

- Mentalt skadet

Vitnemålene gjorde et sterkt inntrykk på massedrapsmannen, hevdet han i retten torsdag.

- Det er min målsetning å ikke vise følelser. Jeg bruker mye energi på det. Men når jeg kommer hjem til Ila er jeg veldig sliten. I dag føler jeg meg nesten mentalt skadet etter å ha hørt disse vitnemålene, sa Breivik under sin kommentar.

Mens Breivik sier at han føler seg mentalt skadet av vitneforklaringene går det et høyt gisp gjennom presserommet i tingretten. Det er første gang siden han gråt av sin egen video at han har vist noen følelser i retten.

Breivik ville først ikke komme med kommentarene sine etter avslutningen av dagens vitneforklaringer, slik han hadde planlagt, og tok ordet før pause.

- Et lite øyeblikk. Hvis det er greit, så kan jeg godt ta det i morgen. Jeg føler det ville vært uanstendig å ta det nå uansett, så vi kan gjerne vente, sa Breivik henvendt til dommerbordet.

Det godtok imidlertid ikke tingrettsdommer Wenche Arntzen, som ba om at Breivik måtte bruke resten av rettsdagen på kommentarene hvis han ville ha muligheten.

Vil ikke anke

Inne i rettssal 250 var tilhørerbenkene nesten fylt opp av etterlatte, fornærmede og presse. Da Breivik snakket var det imidlertid en helt rolig atmosfære.

MÅPTE: Rettspsykiateren Torgeir Husby måpte da Breivik sa at ankespørsmålet var opp til dommerne. Foto: Gisle Oddstad

Alle de fire rettspsykiaterne stirret på Breivik mens han snakket. Torgeir Husby satt med en stor, åpen munn da terroristen sa at det var opp til retten om de ville ha saken anket til høyere instanser.

Breivik poengterte nemlig at han ikke kom til anke saken dersom han blir dømt som tilregnelig.

- Før denne rettssaken startet, så hadde jeg tanker om momenter ved en eventuell anke, og hovedmålsetningen min med denne rettssaken var å formidle det jeg ønsket å formidle ideologisk. Nå er det jo sånn at mine kommentarer om det ikke ble kringkastet, men teksten ble fortsatt formidlet, og slik det har vært frem til nå, så føler jeg at det har vært et minimum av belysning på saken. Det er egentlig ingen grunn til å anke i det hele tatt, hvis jeg blir vurdert tilregnelig, konstaterte Breivik, og la til:

- Så sånn sett, så er spørsmålet om saken skal ankes eller ikke, opp til dommeren alene.

Breivik har snakket om egne følselser til de to siste rettssakkyndige psykiaterne etter det siste fengslingsmøtet.

«Observanden bekrefter at han var nervøs. Han merket at han var omgitt av mennesker som hatet ham, 80 pårørende eller fornærmede, pluss 30 journalister som har omtalt ham som
«ondskapen selv», står det i den sakkyndige erklæringen.

Til psykiaterne beskriver Breivik at han tar på seg sitt «game-face» for å fremstå som selvsikker og viljesterk.

- Jeg lurer på hvordan jeg skal klare det i ti uker under rettssaken, det vil ikke være bærekraftig å opptre på samme måte, det vil koste for mye energi, sa han til psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken
 2. Anders Behring Breivik

Flere artikler

 1. Breivik til aktor: - Du som er en flott nordisk kvinne

 2. Psykiatri-nestor antyder at Torgeir Husby (61) har påvirket Synne Sørheim (46)

 3. Ingen av vennene hans vil være i samme rom som Breivik

 4. Ord for ord, dag 24, del 2: Breivik mente det var «uanstendig» å kommentere

 5. Tørrissen begynte å tvile på tilregnelighet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder