Her sitter Breivik og skriver bøker

Massemorderen flyttet tilbake til Ila

Se de første bildene av Breiviks liv i fengsel

(VG Nett) For første gang viser Ila fengsel bilder fra innsiden av cellene hvor terrortiltalte Anders Behring Breivik har tilbragt det siste året.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Selv har Breivik sagt at han bruker mellom åtte og ti timer - altså mesteparten av dagen - i arbeidscellen. For første gang viser Ila fengsel bilder av cellene fra innsiden, og bildene avslører at Breivik lever under svært enkle kår.

Skrivecellen hans er på omtrent åtte kvadratmeter. Foran et sikret vindu er det skrudd fast en enkel pult direkte til murveggen.

PC-en hans er også skrudd fast til pulten. På datamaskinen har Breivik en frakoplet versjon av Wikipedia, men han har ikke tilgang til Internett.

Mye av det Breivik skriver er brev til meningsfeller rundt om i verden.

Han jobber også med tre bokmanus, hvorav den ene er en selvbiografi hvor Breivik hevder han vil avsløre ukjente detaljer om personene han hevder å ha møtt i Liberia og London.

VGTV: Se video fra Breiviks celler her

Tre celler

Breivik har disponert tre sammenhengende celler der han har sittet isolert i den såkalte «Kjelleren» på avdeling G i Ila fengsel: En arbeidscelle med en PC, en treningscelle med en tredemølle og en celle han sover på.

ENKELT: Her er toalettet til terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS

Hver av cellene er på omtrent åtte kvadratmeter, og vegger og gulv er av hvit mur.

Alle møblene er skrudd fast til vegger og gulv.

Den siste tiden har Breivik sittet i Skien fengsel, men han ble onsdag transportert tilbake til Ila fengsel, ifølge NRK. Breivik ble flyttet til Skien fengsel 24. juli fordi Ila fengsel skulle bygges om.

Fredag faller dommen mot den terrortiltalte massedrapsmannen, men uansett utfall vil han bli værende på Ila.

- Vi er forberedt på å ta imot Anders Behring Breivik om han blir dømt til forvaring eller tvungent psykisk helsevern. Sikkerheten blir ivaretatt uansett om vi håndterer en pasient dømt til tvungent psykisk helsevern eller straffedømt. Vi skal beskytte samfunnet mot kriminelle, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel.

BILDESPESIAL: Se bildene fra innsiden av Breiviks celle

Særlig høy sikkerhet

Han skal dermed tilbake til cellene på bildene, hvor han har tilbragt det siste året.

- Vår vurdering nå tilsier et svært høyt sikkerhetsnivå for Behring Breivik. Dette vil vi imdlertid vurdere fortløpende, sier Bjarkeid.

Ifølge Ila fengsel er det å sitte på særlig høy sikkerhet en
hard belastning, særlig over tid. Derfor gis utvidet kontakt
med tilsatte, i tillegg til et arbeids-, opplærings- og
aktivitetstilbud, skriver fengselet i en pressemelding.

Som VG tidligere har skrevet jobber det et 30-talls rutinerte fengselsbetjenter som er grundig sikkerhetssjekket rundt terroristen. Ingen av dem får møte Breivik alene, og de har regler for hvor i gangen de skal stå når celledøren åpnes - blant annet når rommene skal strippes.

På treningscellen har Breivik en tredemølle og noen mindre trimapparater, men han får ikke tilgang på manualer og annet utstyr som kan true de ansattes sikkerhet.

Les også: Breivik kan bli korttidspasient

Les videre under bildet...

TREDEMØLLE: Breivik har tilgang på tredemølle på treningscellen sin. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS

- Motvirker isolasjonsskader

- Vi plikter å kompensere for hans begrensede kontakt med andre, og for å motvirke isolasjonsskader, sa Bjarkeid da det ble kjent at Breivik hadde en egen trimcelle i fjor.

Det er imidlertid ikke vanlig at innsatte har pc i fengsel. Breivik har fått pc-tilgang etter forhandlinger med politiet, men etter at dommen er falt, er det kriminalomsorgen eller helsevesenet som bestemmer om han fremdeles skal ha tilgang på den.

Viser ikke bilde av sovecellen

Breivik kan også være i luftegården én time om dagen. Luftegården er mellom 20-30 kvadratmeter og ligger plassert slik at andre innsatte på Ila har mulighet til å se ham gjennom sprinklene som ligger over gården.

Sovecellen sjekkes systematisk når han sover - mens trim- og arbeidscellen overvåkes døgnkontinuerlig med kameraer.

Fengselet vil ikke vise bilder av sovecellen av hensyn til Breiviks privatliv.

- Vi kan ikke invitere andre hjem til ham, det er hensyn til privatlivets fred, sier Bjarkeid.

Les videre under bildet...

OVERVÅKES: Breivik får være ute i luftegården en time hver dag. Luftegården har høye murer med piggtråd og overvåkning. Foto: Ila fengsel og forvaringsanstalt/Glefs AS


Fredag faller den historiske dommen mot Anders Behring Breivik etter terrorangrepene 22. juli. Det knyttet stor spenning til om dommerne vil vurdere ham som tilregnelig eller utilregnelig.

Les også: Her er Breivik-dommerne samlet for siste gang

Aktoratet har lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder