- Biskopen har ikke bestemt seg

OSLO/HAMMERFEST (VG Nett) Biskop Ole Christian Kvarme benekter at han har bestemt seg for å kvitte seg med sogneprest Einar Gelius.

  • Hans Henrik Torgersen
  • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over ni år gammel

- Det som er fakta i denne saken er at Kvarme har samtaler med Gelius. Det er ikke riktig at det er en avskjedssak som er satt i gang. Om det kommer til å skje, er det ingen som vet, sier Kvarmes kommunikasjonsrådgiver Kjell Svarstad til VG Nett.

- Men hva med brevet NRK har publisert utdrag fra?

- Jeg har ingen kommentarer til innholdet i det brevet. Hvor brevet stammer fra er jeg ikke gjort kjent med. Det jeg kan si, er at flere har stilt spørsmål ved hvor dette brevet stammer fra, sier Svarstad.

Taus Gelius

Einar Gelius selv ønsker ikke å si stort om stormen det som skjer rundt ham nå. I dag var han i Hammerfest for å holde foredrag for Sykepleierforbundet, og møtte et kobbel av journalister etter seminaret. Men han ville ikke kommentere den pågående saken, utover at han på ny bekreftet at han har samtaler med biskop Kvarme om sin framtid.

- Jeg har ingen kommentarer. Jeg har vært her og holdt foredrag. That's it, svarte Gelius.

På spørsmål om saken vil bli avgjort i forbindelse med bispedømmemøtet 29. november, svarte han følgende:

- Kanskje før.

Meldte at Gelius hadde fått brev

Etter at flere medier tirsdag kveld meldte at bispedømmerådet i Oslo skulle behandle saken allerede 29. november har det hersket forvirring om hva biskopen formelt har bestemt seg for.
Les også: - «Mullah Kvarme» vil kneble Gelius

I går meldte NRK at Gelius fikk beskjed om at det vil bli opprettet en avskjedssak mot ham, og at beskjeden kom i et brev fra biskop Ole Christian Kvarme.

- Biskopen har ikke tatt noen beslutning om å fremme en sak, eller om å suspendere Gelius. I og med at biskopen ikke har tatt en beslutning, så står saken rett og slett der at Gelius og Kvarme har samtaler, sier Svarstad.

- Gelius har ikke søkt permisjon

Samtidig med oppklaringen fra Kvarmes rådgiver kommer en melding fra forlegger Arve Juritzen, som ga ut den omstridte boken skrevet av Gelius.

- Einar Gelius har ikke søkt permisjon i forbindelse med denne saken. Han har tidligere søkt studiepermisjon, men dette har blitt avslått. Einar Gelius har ikke mottatt brev eller andre henvendelser som tilsier at han i dag er permittert, skriver Juritzen i en pressemelding.

Les også: - Gelius er ikke permittert

- Gelius er i full jobb, og utfører alle avtalte oppdrag. Han skal ikke lede gudstjeneste førstkommende søndag, men dette er planlagt for lenge siden, fortsetter meldingen.

NRK meldte tirsdag kveld at sogneprest Einar Gelius har fått beskjed om at han suspenderes fra sin stilling inntil en avskjedssak mot ham er ferdig behandlet.

«Biskopen har konkludert med at han vil fremme sak for Bispedømmerådet med innstilling om at rådet treffer vedtak om å avskjedige deg fra stillingen som sogneprest i Vålerenga kirke (...) og at du suspenderes fra stillingen frem til avskjedssaken er endelig avgjort», heter det i brevet, ifølge NRK.

Ikke meldt inn

Avskjedssaken skulle etter det NRK meldte finne sted i bispedømmerådsmøte 29. november. Ifølge statskanalen var det snakk om et ekstraordinært møte.

I en kommentar til NRK og andre medier bekreftet Kvarme at han var i samtaler med Gelius, men at han ikke ville kommentere saken videre. Også Einar Gelius bekreftet at det var pågående samtaler mellom ham og Kvarme.

Les også: Kirken vil sparke Gelius

I en tekstmelding til VG Nett skrev han tirsdag morgen:

«Jeg er i Finnmark i dag, og holder foredrag. Jeg kan bekrefte at det foregår samtaler med biskopen, men utover det har jeg ingen kommentar. Einar G».

VGTV: Se intervjuet med Gelius her

Mer om

  1. Livssyn

Flere artikler

  1. Brev adressert til Einar Gelius: - Biskopen vil be om at du avskjediges

  2. Slik snudde Kvarme

  3. Fullt kaos om Gelius

  4. Einar Gelius har sagt opp

  5. Menighetsrådet: - Har full tillit til Gelius

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder