Én skadet og én pågrepet etter skyting i Oslo

En mann i midten av 20-årene er siktet for drapsforsøk etter skyting i Oslo. Både han og fornærmede ligger skadet på sykehuset.

– 05.13 fikk politiet melding om at en skadet mann kom inn i en butikk. Samtidig får vi flere meldinger om at det skal være hørt to til tre skudd. Da vi kom til stedet finner vi en person som har skader forenlig med skuddskader, sier operasjonsleder Sven Christian Lie til VG klokken 06.12.

En person er pågrepet, og siktet for drapsforsøk.

Ifølge NTB gikk de første meldingene på at en blodig person var kommet inn i en butikk i sentrum. Da politiet kom til stedet ble det skutt mot dem, opplyser innsatsleder.

Menn i 20- årene

Både fornærmede og siktede er norske statsborgere i midten av 20- årene og kjenninger av politiet, opplyser politiet på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Vi har foreløpig ikke fått avhørt noen av partene. Vi regner med at det kan være en relasjon mellom dem, sier Audun Kristiansen leder for etterretning og etterforskning i Oslo-politiet.

Tilstanden til fornærmede er alvorlig, men politiet sier han antageligvis ikke er livstruende skadet.

VG har snakket med en ansatt ved dagligvarebutikken som forteller at det skal ha vært et par andre kunder på butikken da den skadede kom inn. De andre kundene skal ha blitt redde og løpt ned i kjelleren for å gjemme seg.

BLOD: Disse blodsporene ble funnet utenfor butikken den skadede tok seg inn. Foto: Stig Øystein Schmidt, VG

Måtte skyte opp dør

Politiet tok seg etter hvert inn i en leilighet i området og pågrep en mann som nå er siktet i saken.

– For å ta oss inn i den aktuelle leiligheten måtte vi skyte opp en dør, så skuddene som ble hørt i etterkant kom fra politiet, sier innsatsleder på stedet, Tore Barstad.

FUNN: Dette våpenet lå på gaten i dag tidlig. Foto: VG-TIPSER

Funn av skytevåpen

VG har fått bilder som viser det som skal være et skytevåpen som ligger midt i gaten i Tollbugata. Politiet ønsker ikke å kommentere disse bildene.

– Det har blitt funnet et våpen. Vi har stor tro på at det er det rette skytevåpenet, sier Jøkling til VG.

Politiet opplyser på pressekonferansen klokken 12.30 at de har beslaglagt et haglegevær.

En nabo som våknet av skudd forteller til VG at han så våpenet ligge på gaten.

– Det startet med at jeg sov. Så hørte jeg ett skudd, så hørte jeg enda ett skudd. Så gikk jeg bort til vinduet, men så ingenting. Etterpå hørte jeg sirener, og så kom det masse politi. Da de kom, hørte jeg et skudd til. Etterpå så jeg en hagle nede på asfalten, det lignet på en hagle. Det hørtes ut som det, sier mannen til VG.

– Det var skummelt. Jeg gikk bort i vinduet og filmet. Så politimenn med automatvåpen.

BESLAG: Politiet tok med seg skytevåpenet som lå på gaten. Foto: VG-TIPSER

Har du tips? Kontakt VG på SMS til 2200 eller e-post til 2200@vg.no

Ekteparet Ruth Karin Kjelstad og Atle Ingar Kjelstad fra Meldal lå og sov på et hotell rett ved åstedet og ble vekket av et kraftig smell.

De forteller at de opplevde det som dramatisk og kastet seg ned på gulvet, fordi de etter hvert ble redde det var skarpskyttere

– Vi så ut vinduet og da kom det flere ambulanser og politibiler. Mens den skadede var i en ambulanse hørte vi et nytt smell, forteller Ruth Karin Kjelstad.

HØRTE SMELL: Ekteparet Ruth Karin Kjelstad og Atle Ingar Kjelstad ble vekket av kraftig smell. De beskriver det hele som dramatisk. Foto: Amalie Frøystad Nærø, VG

Svært mange politibiler og flere ambulanser var på stedet. Politiet var bevæpnet og brukte skuddsikre vester og skjold.

Opphevet sperringer

Klokken 07.13 opplyste Jøkling at aksjonen fremdeles pågikk. Et større område rundt Tollbugata i Kvadraturen i Oslo sentrum var avsperret, men rett etter klokken 07.30 opphevet politiet de fleste sperringene.

– Det er fortsatt en del mannskaper i området. Vi begynner å runde av snart. Det vil bli gjort diverse undersøkelser i området, tatt vitneavhør og vi vil innhente video, sier Jøkling klokken 07.13 til VG.

I LUFTEN: Politihelikopteret har sirklet over Oslo sentrum i morgentimene. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Politihelikopteret sirklet over området mens aksjonen pågikk, og væpnede politifolk vinket unna personer som var i området.

Både den skadede og den mistenkte ble kjørt til sykehus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder