FORBEREDT PÅ ØKNING: Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet sier de ikke har en klar mening om når økningen kommer. Foto: Terje Bendiksby

FHI: Ikke nødvendig å stenge ned hele samfunnet ved smitteøkning

Torsdag la regjeringen frem planer for hvordan Norge skal åpnes opp igjen. Ved åpning av samfunnet øker også risikoen for smitteøkning.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Espen Solly

Artikkelen er over 142 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi må være forberedt på at smittetall og antall innleggelser vil øke noe. Når det skjer, vil vi prøve raskt og effektivt å teste, smittespore, og isolere syke. Vi har økt testkapasiteten for å kunne håndtere det. Sykehusene er forberedt på å kunne ta imot flere pasienter dersom det skulle bli behov for det, sier fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland.

FHI sier de ikke har en klar idé om når økningene kommer.

– Vi regner med at det kan komme mindre topper utover året. Nå prøver vi å holde smittetallet nede på et nivå som gjør det mulig for helsetjenesten å kunne håndtere situasjonen både for de med coronasmitte og for å kunne behandle andre sykdommer, sier Forland.

Tidligere i uken sa statsminister Erna Solberg (H) til VG at planen er å åpne Norge før sommeren.

Torsdag ble planene lagt frem hvor blant annet alle skolene kan åpnes fra 11. mai, og antallet personer som kan samles i grupper øker fra fem til 20 personer.

– Men det er et viktig forbehold. Vi kommer bare til å åpne opp på disse datoene hvis vi klarer å holde kontroll på smitten. Vi kan ikke ta større friheter enn smittevernsreglene tilsier, sier Solberg.

Mange forskjellige tiltak lettes på i regjeringens nye planer. Fra 7. mai åpnes blant annet idrettshaller, og karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn.

– Hvordan skal helsemyndigheter da klare å skille på hva som fungerer og ikke? Altså: Vil vi i så fall være nødt til å stenge hele samfunnet igjen, i stedet for de områdene som skaper spredning?

– Vi behøver ikke nødvendigvis å stenge ned hele samfunnet igjen dersom det kommer mer lokale utbrudd. Nå er vi godt forberedt og vet at tiltakene virker. Dersom det kommer nye mindre utbrudd i skoler, barnehager eller kommuner håper vi effektivt å stoppe dem med lokale tiltak, svarer Forland.

De eldste rammes hardest

Per 7. mai var det varslet om 209 covid-19-assosierte dødsfall i Norge til Folkehelseinstituttet. Gjennomsnittsalderen på de døde er 82 år, og 55 prosent er menn.

Det er registrert underliggende kronisk sykdom hos 77 % av de rapporterte dødsfallene.

– Vi ser at det er noe flere menn som blir alvorlig syke og dør, og registrer som i andre land at personer med underliggende risikofaktorer som hjerte- og karsykdommer, kronisk lungesykdom, diabetes og fedme er noe mer utsatt. Men det er høy alder som i seg selv er den største risikofaktoren for et alvorlig forløp og død, sier Forland.

– Forventer dere en endring eller dreining i hvem som blir hardest rammet?

– Nei, men vi arbeider målbevisst for å hindre smittespredning i sykehus, og institusjoner for eldre og pleietrengende.

Solberg åpnet pressekonferansen hvor regjeringen la frem planer for å åpne Norge med å si at det har vært en ekstraordinær tid for alle.

– En tid jeg tror vi kommer til å huske så lenge vi lever. Vi lovet tidlig at hvis vi klarte å slå ned viruset, så skulle vi åpne opp så fort som mulig. Det norske folk har i møte med strenge tiltak vist oss tillit og tålmodighet, sier Solberg.

Les også

 1. Slik blir den nye hverdagen i barnehagen og skolen

  Torsdag publiserte Folkehelseinstituttet nye retningslinjer for smittevern i barnehage, barneskole, ungdomsskole og…
 2. Dette er 17. mai-reglene

  Med nasjonaldagen kun noen dager unna kunne Kulturminister Abid Q. Raja (V) i forrige uke endelig gi Norge svar på hva…
 3. Her er regjeringens planer for gjenåpning av landet

  Torsdag la regjeringen frem planene for hvordan gjenåpningen av landet skal foregå. Målet er at innen 15.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Erna Solberg

Flere artikler

 1. FHI i fersk rapport: Oslo er nærmere fase tre av corona-epidemien

 2. Dette er den nye beredskapsplanen for coronapandemien

 3. Epidemiolog: – Vi skyver problemet foran oss

 4. Statsminister Erna Solberg: – Trygt å sende ungene på skolen

 5. Slik vil regjeringen håndtere en ny smittebølge: – Ingenting er utelukket

Fra andre aviser

 1. Regjeringen vurderer å stramme inn

  Aftenposten
 2. Små smitteendringer gir dramatiske utslag

  Bergens Tidende
 3. Vurderer å stramme inn om smitten stiger. Dette er de aktu­elle tilta­kene.

  Fædrelandsvennen
 4. Har du mistet oversikten? Slik er verden etter seks måneder med koronavirus.

  Aftenposten
 5. Hvorfor blir noen syke og dør mens andre ikke merker viruset? Et mysterium, svarer FHI.

  Aftenposten
 6. Nedstengning til over påske, fortsatt hytteforbud og maks fem sammen ute. – Ikke mulig å si hvor raskt smitten sprer seg.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no