INSPEKSJON: Bildet viser kommunen på inspeksjon i det vannbassenget der de har funnet E.Coli. Foto: Terje Bringedal

Vannskandalen: Nye prøver viser funn av Campylobacter

ASKØY (VG) Kommunen har tirsdag fått svar på nye prøver av drikkevannet på Askøy. Prøvene ble tatt fredag. De gir positivt utslag på Campylobacter, sier varaordfører Bård Espelid til VG.

  • Martha C. S. Holmes
  • Terje Bringedal (foto)
  • Siri Eggen

Det er den samme bakterien som tidligere er påvist hos flere av de som har blitt innlagt på Haukeland Sykehus etter å ha drukket vann. Kommunen har testet syv punkter ute i vannetttet, og fått positivt svar på fire av dem.

– Det er områder der det har vært ganske alvorlige tilfeller. Så dette bekrefter bare at den tarmbakterien har vært i vannet vårt, sier Espelid.

Varaordføreren understreker at vannprøvene egentlig trenger én dag til for å dyrkes ferdig, og at det derfor kan være man finner Campylobacter også i de tre siste testpunktene.

les også

Dette vannbassenget er fortsatt i bruk på Askøy: – Ser ikke veldig lekkert ut

To av punktene der kommunen har funnet bakteriene i vannet ligger i området Nedre Kleppe, rundt Kleppe Barneskole - der 104 elever og 11 lærere er syke tirsdag. De andre to punktene ligger i området Øvre Kleppe, der også vannbassengene ligger.

– Dette understreker at det har vært smitte, der vi også har stor konsentrasjon av innbyggere som er rammet, sier Espelid.

Vannskandalen på Askøy: – Smitten må være vannbåren

les også

Askøy trolig ikke testet høydebasseng på flere år: Andre kommuner tester hver måned

BAKTERIEFUNN: Varaordfører Bård Espelid fortalte pressen om funnene tirsdag ettermiddag. Foto: Terje Bringedal, VG

Samme smittekilde hos de syke

Haukeland universitetssykehus har gjennomført flere analyser av prøvene av de seks første pasientene som ble smittet på Askøy.

Nye prøveresultater fra sykehuset tirsdag bekrefter at bakteriene hos de smittede kommer fra samme kilde. Dette ses i sammenheng med det forurensede vannet.

– Til nå har Mikrobiologisk avdeling analysert 36 prøver fra innlagte pasienter, hvorav Campylobacter er påvist i alle, sier seksjonsoverlege Øyvind Kommedal.

Sykehuset vil sende resultatene videre til Folkehelseinstituttet.

Har klorert vannet

Så langt har omtrent 2 000 personer trolig blitt syke av drikkevannet på Askøy. Til sammen har 62 personer, både barn og voksne, blitt innlagt på Haukeland sykehus. Ifølge sykehuset er ingen av pasientene kritisk syke.

Forrige uke fikk kommunen positive svar på E.Coli-tester hos noen boliger i Øvre Kleppe, i tillegg til i det mistenkte høydebassenget. De siste testene i samme område er nå negative for E.Coli, sier varaordføreren.

– Så må man huske at i mellomtiden har vi gjort tiltak. Vi har isolert dette høydebassenget, og klorert vannet kraftig. Dette er sannsynligvis et resultat av kloreringen, men viser at den hygieniske tilstanden på vannet er bedre.

Mandag holdt kommunen pressekonferanse - se den her:

Diskuterer om skole skal stenge

I dagens krisemøter på Askøy har kommunen diskutert om om det er forsvarlig å holde skoler og barnehager åpne når så mange er syke.

– Vi tar det tilfelle for tilfelle. Nå skal vi diskutere en skole der det er et spesielt stort fravær. Det er over 100 elever som er fraværende, og de har 15-20 vikarer på jobb. Da må man stille spørsmål om det er pedagogisk forsvarlig å holde skolen åpen, sa Varordfører Bård Espelid til VG tidligere mandag.

Skolen det er snakk om er Kleppe barneskole som VG var på besøk hos tirsdag morgen. Les om hvordan de takler smitten og de mange sykdomstilfellene her.

SKOLEN: En av vannvognene satt ut til innbyggerne, står i skolegården på Kleppe Skole. Her henger lærer Marit Jonsen opp instruksjoner til barna. Foto: Terje Bringedal

Mandag fortalte varaordførereren at det fortsatt er flere nye smittetilfeller etter vannskandalen, og at intensiteten i epidemien er like høy. Anbefalingene om å koke vannet står fortsatt ved lag, og kommunen har satt ut flere vanntanker med rent vann til innbyggerne.

Selv om høydebassenget er antatt å være smittekilden, mangler kommunen fortsatt klare svar. Kommunen får hjelp av epidemiologer fra Folkehelseinstituttet for å finne kilden.

Mer om

  1. Askøy
  2. Sykehus

Flere artikler

  1. Askøy: Ettåringens dødsfall skyldes blodforgiftning

  2. Askøy: Avdød ettåring var smittet av Campylobacter

  3. Vannskandalen på Askøy: Skal jakte flaggermus i høydebasseng

  4. Prøver tyder på at drikkevannsbassenget i Askøy er forurenset ovenfra

  5. Varaordfører på Askøy: – Det er teoretisk mulig at det skyldes menneskelig avføring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder